2024. március 19., kedd

UJ HONLAP BANNER 250 100

Eptech 2015 01 B1-ujlapTARTALOM

  • A szakma hírei

JEGYZET

  • Az én kórházaim

FÓKUSZ

KÓRHÁZREKONSTRUKCIÓ

TŰZVÉDELEM

  • Cél-/Tűz-/keresztben a kórházak

SZIGETELÉS

KIVITELEZÉS

IRÁNYTŰ

 

fed mprakt-webEz a mű nem egy általános menedzsmentkönyv. Nem pusztán azt a kérdést teszi föl, hogyan kell eredményesen vezetni egy vállalatot, annál mélyebbre tekint. Az első fejezet kiindulópontja, hogy a vizsgálódást önmagunknál kell kezdeni, hiszen bármilyen siker valójában bennünk dől el.

Ehhez először őszintén kell válaszolni számos kérdésre. „Amit megígértem, betartom?... Nyitott vagyok az új ötletekre?... A megoldandó problémák kiváltó okát keresem?... Az emberekkel, a problémákkal és a helyzetekkel becsületesen és etikusan foglalkozom?..."– néhány kérdés a könyvből.

Bővebben...

P1060904-webAz Európai Unió 2007 és 2013 közötti költségvetési időszakában hazánk igen jelentős fejlesztési támogatásban részesült. Az uniós pályázatok segítségével több száz milliárd forint értékű kórház- és rendelőépítés, -felújítás, illetve orvostechnológiai fejlesztés valósult meg szerte az országban.

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv, majd az Új Széchenyi Terv keretei között megvalósított projektek fő célkitűzései különböző operatív programokban öltöttek testet.

1. Támogatandó fejlesztési területek szerint:

Bővebben...

xdsc08308-webA kórháztervezés az egyik legösszetettebb tervezési folyamat, hiszen a gyógyítás módszereinek és technikai szükségleteinek kielégítése mellett a betegek szorongását, bizonytalanságát funkcionális, építészeti és belsőépítészeti eszközökkel, megfelelő színek és anyagok használatával kell ellensúlyozni.

Az 1997. évi CLIV. törvény szerint „az egyén egészséghez fűződő jóléte elsőbbséget kell, hogy élvezzen, továbbá az orvostudomány fejlődésének eredményeit a jelen és a jövő nemzedékek javára kell felhasználni". Az egészségügyi ellátás során az emberi méltóságot tiszteletben kell tartani, a bensőségességet minél magasabb szinten biztosítani kell. Kórházaink tervezésénél és építésénél törekednünk kell az építészeti környezet harmóniájára, a külső és belső terek megbízható, de mégis meghitt építészeti, szakági és társművészeti megoldására. Mindezek mellett a mai kor egyik legfontosabb követelményéről, a környezettudatos tervezésről, az energiahatékonyságról sem feledkezhetünk meg.

Bővebben...

A Pólus Program keretében a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központban sor került a meglévő sürgősségi betegellátó osztály SBO1 fokozatúvá fejlesztésére, ami a belső átépítéseken túl az eddigiekhez szervesen kapcsolódó, új területek kialakítását is szükségessé tette.

A 410 ágyas klinika épületét, melyet a mai napig Új klinikaként emlegetnek Szegeden, 1989-ben adták át. 2007-ben a földszint egy részének bővítésével és belső átalakításával elkészült az acél-üveg védőtetővel ellátott, új központi bejáratról nyíló SBO (Sürgősségi Betegellátó Osztály).

Bővebben...

Schmidt-A-webSzerzőnk 2014-ben 5 hónapot töltött Svédországban környezetvédelmi mérnökként a Skanska Unlimited programban elnyert pályázat segítségével. A Nya Karolinska Kórház építése közben szerzett tapasztalatait osztja meg olvasóinkkal.

Svédországi munkám során feladataim közé tartozott az alvállalkozókkal való kapcsolattartás a környezetvédelem területén, az ISO 14001 auditok lebonyolítása, az egyes építés alatt lévő fázisok környezetvédelmi ellenőrzése, folyamatos környezetvédelmi bejárások és nem utolsósorban általános tapasztalatszerzés és tudásmegosztás.

KÓRHÁZPROJEKT

A kórház projekt lehetősége 2001-ben került terítékre először Stockholmban. A megyei szakemberek több mint 20, vezető szerepet betöltő, korszerű kórházépületet vizsgáltak meg világszerte. 2006-tól elkezdődött a koncepció kidolgozása, és 2008-ban megtörtént a hivatalos döntés arról, hogy Solnában, a régi Karolinska Kórház területén belül kapnak helyet az új kórházépületek, mintegy 320 000 négyzetméternyi területen, melyhez PPP konstrukciót választottak.

Bővebben...

Ferences-Gimnazium-webAkár meglévő épület felújításáról, akár új beruházásról van szó, érdemes energetikai szakértőt alkalmazni, hiszen versenyelőnyhöz juthat az a projekt, ahol a tervezés komplex módon történik.

Az energetikai szakértő bevonása és a Pannon Építőműhely Kft. programja optimális segítséget nyújthat:

  • az energiatudatos épület tervezésében;
  • a költséghatékony üzemeltetésben;
  • a tervezői pályázatoknál kedvezőbb helyzetből indulhat;
  • energetikai szempontokat is figyelembe vevő komplex projekt jöhet létre, az Európai Unió irányelvei alapján.

Bővebben...

inditosor-webAz elmúlt években egyre gyakrabban vetődik fel a tervezői, építész és épületenergetikai szakemberek részéről, hogy szükség lenne a hazai piacon egy könnyen hozzáférhető, megfelelő műszaki tartamú és reális áron elérhető hőhídmegszakító elemre. A Xella Magyarország Kft. termékfejlesztéssel válaszolt erre a megnövekedett igényre.

Az épületenergetikai előírások szigorodásával párhuzamosan az épületszerkezetek hőszigetelő képessége javulni fog, ám ezen túl a hőhidak kedvezőtlen hatásait is figyelembe kell venni. Egy korszerű, energiahatékony épület megtervezése ezen hatások figyelmen kívül hagyásával nem történhet meg, ugyanis a hőhidak az energiamérleget igen kedvezőtlenül befolyásolják. A hőhidak elvonják a belső tér hőenergiáját, hideg felületük pedig páralecsapódáshoz, penészesedéshez vezethet. A hőhíd oka lehet egy elégtelen módon hőszigetelt szerkezet (pl. lábazati fal, vasbeton koszorú, pillér stb.), de az épületek geometriai kialakítása (fal- és födémsarkok) eleve hőhídként funkcionálnak.

Bővebben...

4-foto-webA műgyanta padlóbevonatok tervezése és elkészítése összetett feladat. A műgyanta bevonatok anyagainak, rétegvastagságának, felületi megjelenésének kölcsönösen összhangban kell lenniük mind az épületszerkezettel, mind a fogadóaljzat minőségével, mind pedig az adott felületet érő üzemeltetési igénybevételekkel.

AZ IRÁNYELVRŐL

A műgyanta padlóbevonatok közötti általános eligazodás érdekében a Magyar Építőkémia és Vakolat Szövetség Ipari Padló Munkacsoportja még 2012-ben összeállított egy műgyanta padlóbevonati irányelvet, amely információt nyújt az alapfelületek fajtáiról és azok megkövetelt minőségi paramétereiről, a használatos anyagokról, a fontosabb paraméterek vizsgálatáról.

Bővebben...

kep1-webAz Európai Bizottság észrevételeket tett az épületek energiahatékonyságáról szóló irányelv bevezetésével kapcsolatban. Ennek következtében, a megfelelés érdekében 2014. december 31-én több változás is történt két épületenergetikai rendeletben. A változások 2015. január 30-án lépnek hatályba.

A változtatásokat két rendelet hajtotta végre:

  • az épületek energetikai jellemzőinek tanúsításáról szóló 176/2008. (VI. 30.) Korm. rendelet módosításáról szóló 387/2014. (XII. 31.) Korm. rendelet;
  • az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló 7/2006. (V. 24.) TNM rendelet módosításáról szóló 14/2014. (XII. 31.) MvM rendelet.

Bővebben...

Keresés

mehi-banner-media 120x240