2024. március 19., kedd

UJ HONLAP BANNER 250 100

B1 2015 04 EPTECH-webTARTALOM

  • A szakma hírei

JEGYZET

  • Vesszőparipáim

ÉV TETŐJE

  • Év Tetője – 2014

KIVITELEZÉS

FAÉPÍTÉSZET

SZIGETELÉS

TŰZBIZTONSÁG

MUNKAVÉDELEM

CONSTRUMA-DÍJ

  • KREA K2 gyűjtőkéményrendszer

NYÍLÁSZÁRÓ

IRÁNYTŰ

  • Tervdokumentációk nyomtatása, rendezése 

 

2014-ben a TÜV Rheinland InterCert Kft. megszerezte az építési termékek forgalomba hozására harmonizált feltételek megállapításáról szóló 305/2011/EU rendelet szerinti kijelölést, jogosultságot arra, hogy az építési termékek bizonyos termékkategóriájában a műszaki értékelést elvégezze, a gyártási folyamatok megfelelőségét és a termékek teljesítményének állandóságát minősítse és tanúsítsa.

Ezzel a hazai minőségbiztosítási piac legnagyobb szereplőjeként újabb ágazatban tudjuk kiszolgálni meglévő és potenciális ügyfeleink igényeit. Mint minden más területen, így az építési termékek minősítésében is széles körű tapasztalatunkra, tudásunkra, integrált gondolkodásunkra építhet a megrendelő: egyedi elvárásokra szabva, reális időn belül, precízen és rugalmasan szolgáljuk ki igényeit. Bármit is terveznek ügyfeleink az építési termékek területén, az új kijelölést annak szolgálatába állítva, partnereink elképzeléseit támogatva, a megvalósítást közösen hozzuk tető alá szakembereinkkel, a TÜV Rheinland nemzetközi hátterének támogatásával.

Bővebben...

Míg a múlt évben 33,5 milliárd forint jutott közútfelújításra, az idén 68 milliárd forintból 580 kilométeren fejeződnek be felújítási munkálatok – mondta a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára.

Tasó László április 10-én bejelentette, az első- és másodrendű főutak felújítására és burkolatmegerősítésére 50 milliárd forint jut, míg a három- és négyszámjegyű utak további 18 milliárd forintból újulnak meg az idén. Mivel az utak eltérő műszaki paraméterekkel rendelkeznek, a beavatkozás minősége és mennyisége is különbözik, de minden út forgalombiztonság szempontjából lényegesen jobb lesz és használhatóbb.

Bővebben...

kep1Bármely igényszintű emeletráépítéséhez és tetőtér-beépítéséhez kiváló megoldást jelent a HORIZONT®-rendszer. A technológia alkalmazásával létrehozott épületekben ötvöződik a hagyományos módon épült házak tartóssága és stabilitása a könnyűszerkezetes házak jó tulajdonságaival.

A jó minőségű lakások iránti megnövekedett igény, és a dráguló építési telkek egyre inkább arra ösztönzik a piacot, hogy a meglévő épületek tetejét, tetőterét használják fel új lakások építésére. Ez számos európai nagyvárosban megfigyelhető volt az elmúlt években. Nálunk is történtek már hasonló beépítések, de igazából most fog ez a folyamat beindulni.

Bővebben...

kep1Köztudott, hogy a Budai Vár a világörökség része, ezért egységének megőrzése az elsődleges műemlékvédelmi feladatok között van. Ez a védelem nemcsak a Palotára, a Várnegyedre, hanem az azt körülvevő várfalakra is vonatkozik.

A történelmi időkben Budai Várnegyed életében mindig fontos szerepet töltöttek be a várfalak: stratégiai jelentőségük miatt állandó személyzet foglalkozott karbantartásukkal, szükséges javításukkal, valamint szükség esetén megerősítésükkel. Az idők folyamán a területi igények miatt sokszor a középkori falakon túlra építettek újabb várfalakat.

Bővebben...

A közelmúltban befejeződött egyetemi projektben fa bordavázas lakóházakat vizsgáltak energiahatékonysági szempontból. Cikkünkben egy olyan épületet mutatunk be, ami a ma hatályos követelményeket kielégíti, majd ugyanezt az épületet a szigorított követelményekhez illesztjük.

BEVEZETÉS

Mint ismeretes, a közelmúltban létrehozott szabályozás szerint az Európai Unió célul tűzte ki, hogy az újonnan épült lakóépületek közel nulla energiafelhasználású szerkezetek legyenek. Az új szabályozásra nyilvánvalóan nagy szükség van, de képtelenség ezt egy lépésben, az utolsó pillanatban megvalósítani.

Bővebben...

Teglak pecsetekkel-webA Leier új típusú téglái levegő helyett a legmodernebb szigetelőanyagokkal vannak megtöltve, mely piacvezető hőszigetelési értékeket eredményez.

A Leier Magyarország Kft. kétfajta, prémium kategóriás töltött tégla terméket mutatott be. A LeierPLAN iSO és a LeierPLAN iSO+ névre keresztelt új termékei a jelenleg kapható tégla falazóanyagok közül a legkiválóbb hőszigetelő értékekkel büszkélkedhetnek ma Magyarországon, ötvözve a téglák több ezer éves pozitív tulajdonságait a legmodernebb hőszigetelő anyagok kiváló értékeivel.

Bővebben...

OTSZ2015. március 5-én lépett hatályba az 54/2014. (XII. 5.) BM rendelet az új Országos Tűzvédelmi Szabályzat (új OTSZ). Az előző részben a tervezői felelősségről, a tervezési szempontokról, alapelvekről esett szó, ezúttal pedig a fogalmakkal foglakozunk.

Az építésügyi és építésfelügyeleti hatósági eljárásokról és ellenőrzésekről, valamint az építésügyi hatósági szolgáltatásról szóló 312/2012. (XI. 8.) Korm. rendeletet I. rész 1.1.9. pontja értelmében az „Építészeti műszaki leírás, ismerteti az építményre vonatkozó, a tervlapok tartalmát kiegészítő információkat: a tervezett építmény, építményrész milyen műszaki megoldással teljesíti az OTÉK 50. § (3) (tűzbiztonság) bekezdésében meghatározott követelményeket, az építmény tűzvédelmi kockázati osztályát".

Bővebben...

Szakértő szerzőink a téma történetébe is bepillantást nyújtva, igazságügyi szakértői gyakorlatukra támaszkodva adnak választ a címben feltett kérdésre.

A fordított rétegrendű lapostetőkben már kezdetektől, azaz mintegy 60 éve, kizárólag egy rétegben építik be az XPS termékeket. Ennek épületfizikai okai voltak és vannak. Két- vagy többrétegű beépítés esetén a rétegek között vízfilm alakulhat ki, amelynek a páradiffúziós ellenállása végtelen. Egy külső térelhatároló szerkezetben, mint a fordított rétegrendű lapostetőben is, akkor nincs páradiffúzióból eredő páralecsapódás, ha az egyes rétegek páradiffúziós ellenállása belülről kifelé haladva csökken.

Bővebben...

Record-kep1-webÉvtizedes tapasztalati tények alapján kijelenthető, hogy az automatizált nyílászárók a hő- és füstelvezetés területén kiemelten biztonságosak, amellett, hogy energiahatékonyak és komfortfokozatuk is magas.

A hő- és füstelvezetés ma már „kötelező elem" és nem „szabadon választott gyakorlat" a kivitelezésekben, hála az elmúlt évek szigorodó jogszabályainak. Sajnos sokan ezt inkább tehernek érzik, és nem lényeges és igen hasznos épületgépészeti feladatnak tartják, bár ugyanezek az emberek elképzelhetetlennek tartják, hogy az új autójukban mondjuk, ne legyen légzsák. Emellett – például a Titanic katasztrófájáról beszélgetve – egyetértenek abban, hogy elképesztő felelőtlenség volt ilyen kevés mentőcsónakkal felszerelni a hajót, mely kivitelezéskori „megtakarítás" oly sok ember halálát okozta. Ott természetesen helyénvaló lett volna a biztonságra kiemelt figyelmet fordítani, de egy modern épületnél valahogy mégsem éreznek indíttatást a legnagyobb biztonság megteremtésére.

Bővebben...

Keresés

mehi-banner-media 120x240