2018. december 13., csütörtök

B1 eptech 2018 6-7 tartalomTartalom

  • A szakma hírei

JEGYZET

  • Rekonstrukció

FÓKUSZ

KIVITELEZÉS

KITEKINTÉS

BETON

KÉMÉNY

SZIGETELÉS

IRÁNYTŰ

  • Tervek tartalmi követelményei a közelmúlt jogszabályi változásai tükrében
  • Az ipari létesítmények tervezésmetodikájának fejlődése a „kézműves" makettől a BIM-ig
  • Készül az ipari padlók műszaki irányelve

ÉPÍTŐGÉP

 

 

Fél év alatt építenék fel egy Balaton melletti kistelepülésen, Nemesvámoson Magyarország első kenderbeton-intézményét, egy Waldorf-óvodát. A Kenderház Magyarország szakemberei a tervek szerint augusztusban kezdik az alapozási és szerkezetépítési munkálatokkal, 2019 januárjában pedig már át is adnák a kenderovit.

A Kenderház Magyarország szakemberei 2018. június elején voltak műszaki egyeztetésen az óvodaépületről, amit a megrendelők az ökologikus szemlélet mellett szeretnének felépíteni, ezzel is minél ideálisabb környezetet biztosítva a gyerekek számára.

Bővebben...

szarazepito-tovabbkepzes1Az ország különböző építőipari szakképző intézményében dolgozó húsz szaktanár és gyakorlati oktató 2018. május 13. és 19. között szárazépítő szakmai továbbképzésen vett részt a Saint-Gobain Rigips Austria GesmbH Bad Aussee-i és puchbergi üzemében. Az elméleti és gyakorlati képzést is magában foglaló projektet az ÉVOSZ az Erasmus + Program anyagi támogatásával valósította meg.

A Rigips Austria Bad Aussee-i gipszkartonlap gyártóbázisán egy bevezető előadás keretében a résztvevők áttekintést kaptak a cég gipszkarton termékeiről és azok tulajdonságairól, valamint a különböző szerelt falszerkezetek, előtéthéjak, előtétfalak, álmennyezetek, vegyes szerkezetek, valamint a tetőtérbeépítés főbb szabályairól. A továbbképzés vezetője, Josef Praschl oktató emellett a jellemző szerelési hibákra is felhívta a résztvevők figyelmet.

Bővebben...

EVOSZ-SKILLCOAz EU „Szakképzési Szövetségek" programja keretében megvalósuló SKILLCO projekt első félidejében elkészült eredményekről a partnerek nemzeti konferenciák keretében adnak tájékoztatást. A Szlovén Építőipari és Építőanyag-ipari Kamara koordinálásával megvalósuló projektben a német, magyar és szlovén szociális partnerek és szakképző intézmények mellett az Európai Építőipari Ipari Szövetség (FIEC) működik közre.

KONFERENCIA

Az első nemzeti SKILLCO konferencia az ÉVOSZ szervezésében 2018. április 24-én, Budapesten, a 11. Szakmai Sztár Fesztivál keretében került megrendezésre. A Szakma Kiváló Tanulója verseny ugyanis ideális alkalmat biztosított a rendezvény számára, hiszen a versenyre az MKIK és a megyei Kamarák szervezésében az ország minden régiójából érkeztek tanulóikat kísérő szaktanárok és oktatók.

Bővebben...

kep1Magyarországon az első igazán nagy léptékű BIM rendszer segítségével létrejövő projekt a Telekom székház tervezése és kivitelezése. Az ország legnagyobb, egy épülettömbben megvalósuló irodaházának kivitelezése befejező stádiumában van, így már érdemben beszélhetünk a rendszerrel kapcsolatos tapasztalatokról. A cikk szerzői példaértékűen mutatják be, hogy az épületinformációs modellezés mennyire hatékony segítséget jelent egy bonyolult tervezési és kivitelezési rendszer megalkotásában.

MEGFOGALMAZOTT CÉLOK

A WING Zrt. fejlesztésében, a MAGYAR TELEKOM Zrt. számára megvalósuló THQ projekten, a feladat léptékéből és a megvalósításhoz szükséges idő rövidségéből adódóan, nyilvánvaló volt a fővállalkozó MARKET ÉPÍTŐ Zrt. és a generáltervező TIBA számára is, hogy a BIM rendszer alkalmazása feltétlenül szükséges mind a tervezési, mind pedig kivitelezési fázisban.

Bővebben...

Magyar-MariaAz új kormány megalakulásával újraosztották az építésügyre vonatkozó feladatokat. Cikkünk ezeket a változásokat foglalja össze.

Magyarország minisztériumainak felsorolásáról, valamint egyes kapcsolódó törvények módosításáról szóló 2018. évi V. törvény, az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény módosítása és a Kormány tagjainak feladat- és hatásköréről szóló 94/2018. (V. 22.) Korm. rendelet az építésügy központi irányítását, összehangolását – ideértve a sajátos építményfajták és a műemlékek tekintetében az összehangoló feladatokat is –, továbbá a korábbi egységes építésügyi miniszteri feladatokat megosztotta az építésügyi szabályozásért és építéshatósági ügyekért felelős miniszter, valamint az építésgazdaságért felelős miniszter között.

Bővebben...

redi-majakka-tower-01-periA PERI mérnökei világszerte számos kúszótechnológiai projektben vettek már részt, így az ezen a területen szerzett tapasztalatok és kompetenciák révén Finnország legnagyobb belvárosi építkezésének megtervezésében és megvalósításában hatékony támogatást nyújtottak az építőknek.

Finnország legmagasabb lakóépülete – a 134 m magas REDI Majakka torony, Helsinki régi kikötőnegyedében, a belváros keleti részén található Kalasatama szívében épül. Mint egy világítótorony (Majakka) fogja a magasház jellemezni az új REDI kerületet, amely hét további többemeletes épületből és a város legnagyobb bevásárló és szórakoztató központjából áll. A felhőkarcoló építészeti kialakítása révén urbanisztikus és divatos negyed létesül.

Bővebben...

kep1A budapesti Centuria társasház építése során több munkafolyamatban, mint például a hőszigetelés, a hidegburkolat és az ipari padló kivitelezése, a Mapei-megoldások jelentettek
segítséget az építők számára.

HOMLOKZATI HŐSZIGETELÉS ÉS HOMLOKZATKÉPZÉS

Az épület homlokzatának kialakításánál a QUARZOLITE TONACHINO rendszerre esett a választás, mert struktúrája tetszett a tervezőnek. A projektben a teljes MAPETHERM hőszigetelő rendszert alkalmazták, amely az alábbi termékeket foglalja magában, a megadott rétegrendi kialakításban:

Bővebben...

4A természetesség, amely futurisztikus formáktól sem idegenkedik. Egy rugó sziluettjét formázó épület esetén mi sem természetesebb, mint a PREFA burkolat, amely a rugalmas és fantáziadús felhasználás lehetőségét már számos épületen hozta.

Az építészet létjogosultságát csupán az épület használóinak igényei igazolhatják" – ez Stefan Camenzind svájci építész meggyőződése, aki saját, a Zürichi-tó partján épült, rendhagyó kinézetű otthona kapcsán beszélt arról, számára mit jelent a „felhasználó-központú építészet".

Bővebben...

Rudas-Bad2A fehér cement alkalmazása egyre nagyobb népszerűségnek örvend, napjaink építészete már nem is képzelhető el nélküle. Különösen a fehér cementből készült felületi beton (látszóbeton) nyit új távlatokat az esztétikai, díszítő célú felhasználási lehetőségek előtt, amelyek a modern épületek külső megjelenését jelentős mértékben felértékelik.

A fehér cementet elsősorban transzportbetonhoz, betonelemek és betontermékek gyártásához, vakolat és falazóhabarcs előállításához, illetve építéskémiai anyagokhoz használják. A szürke cementhez hasonlóan nagy szilárdságú, tartós szerkezetek épülnek belőle, amelyek teljes élettartamuk alatt nagy biztonságot nyújtanak.

Bővebben...

Bemutatkozás

A Magyar Építéstechnika az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ), valamint a Magyar Építőanyag és Építőipari Termék Szövetség (MÉASZ) hivatalos lapja. Iránymutató szakfolyóirat a magyarországi építőipar teljes szférájára. Gyakorlati beállítottságú, az építőipar valamennyi területével – a tervezéstől az alapanyaggyártáson keresztül a magas- és mélyépítő-ipari kivitelezéséig, ezek műszaki fejlesztéséig – számos szakmai témával foglalkozó, általános építőipari műszaki-kereskedelmi szakfolyóirat. Beszámol a szakterület műszaki fejlődéséről, az új technológiákról és termékekről, megoldást kínál a felvetődő problémákra. Rendszeresen tudósít az építőipar fontosabb hazai és külföldi eseményeiről, kiállításokról, kongresszusokról, szakmai tanácskozásokról. Különös figyelmet fordít olyan szakterületek példákkal illusztrált bemutatására, amelyek a tervezőknek, a kivitelezőknek, a kereskedőknek és a felhasználóknak, valamint a legkorszerűbb ismereteket elsajátítani kívánó tanulóifjúságnak egyaránt fontosak.

Eseménynaptár

December 2018
H K Sz Cs P Szo V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Keresés

MEHI-kepzes 180x180

Partnereink

EVOSZ-logo

measzlogo fb

 

 

logo rigips-w 

proidea-logo-fb

VarepitoPalyazat logo-web

 

 

bme logo-kicsi

 

Ybl-logo-kicsi

  mapasz-logo-web

 

zeosz-logo-webebsz logo 2

 

 

 HuGBC LOGO kicsi

 

TEGY-web

 Burkolattechnika-egyesulet-logo-web

 Hazicincer logo

    Kivet-logo-web

 

 

 

 

Construmalogo-web

  emsz-logo-web180

mti hirfelhasznalo

 

dimag logofinal-web

 
 
 observer logo-web