2017. április 30., vasárnap

 

Eptech 2017 03-4 tartalomTartalom

  • A szakma hírei

JEGYZET

  • Gondolatok a 20 éves Magyar Mérnöki Kamara kapcsán

FÓKUSZ

KIVITELEZÉS

SZIGETELÉS

ANYAGOK

  • A kerámia reneszánsza

TŰZVÉDELEM

ENERGIAMEGTAKARÍTÁS

GÉPESÍTÉS

  • Kibővült termékkínálat

IRÁNYTŰ

  • Kivitelezői biztosítások
  • Projektek költségkontrollingja az építőipari kivitelezésben
  • Történtek-e változások a teljesítménykiírás területén?

 

 

07 algapavilonChlorella-PavilionA légszennyezés az egész világban súlyos problémát jelent, erre próbál megoldást adni Miklósi Ádám Chlorella algapavilonja, mely elnyerte a 2016-os Inhabitat Biodesign nagydíját. Az Inhabitat online magazin nemrégiben építészeket és dizájnereket invitált a világ minden tájáról, hogy elküldjék legmerészebb elképzeléseiket a témában.

A WHO 2016-os felmérése szerint a Föld lakosságának 92%-a él olyan helyen, ahol a levegő szennyezettsége túllépi az egészségügyi határértéket. Az algapavilon tervezője, Miklósi Ádám javaslata szerint az oxigéntermelő algák tudnának ezen a helyzeten változtatni. Az algák ugyanis a többi növényhez hasonlóan fotoszintetizálnak, oxigént termelnek, a kilégzéssel keletkező széndioxidot pedig megkötik.

Bővebben...

Fay-Piros-wSzámos gyakorlati előnye mellett a mai építészeti irányoknak is kedvez a gipszbeton szerkezet, mert lehetővé teszi a szabad formálást, izgalmas téralakítást.

 

A gipszbeton szerkezet kialakulása

Onodi-Szabo-Lajos-wSámsondi Kiss Béla építészmérnök még az 1930-as években Temesváron kísérletezte ki a porózus gipszlapok mellé öntött híg cementhabarcs gyors „dermedését" és kötését. Családjával áttelepült Budapestre, a Sas hegyen (a Dayka Gábor utcában) épített egy dermesztett betonhéj tartószerkezetű villát 1938-ban, majd a szomszédos telken egy nagyobb méretűt 1941-ben.

Bővebben...

kep1A technológiák vegyes alkalmazásának lehetősége már a koncepció és az építészeti kialakítás során felvetődött, amikor a Nyugat-Dunántúlon megvalósítandó kétszintes könnyűszerkezetes házra a megbízást kapott a Nebraska-Ház Építési Iroda.

Egy nyugat-dunántúli építtető azzal a határozott kívánsággal kereste meg cégünket, hogy könnyűszerkezetes házat szeretne építtetni. Elhatározását a favázas könnyűszerkezet irányában a kőművesmunkával együtt járó pontatlanság, időbeli és egyéb megbízhatósággal kapcsolatos saját negatív tapasztalatai és a rokonságban immár 12 éves jó referenciánk erősítette. További szempont volt a munkaerőhiány, ami az Ausztriába kijáró szakmunkások és vállalkozók miatt alakult ki. A tervezés is feladatunk volt, ami jelen esetben különösen szerencsésen alakult.

Bővebben...

PZ-wEgy kedves felkérésnek tettem eleget, amikor elvállaltam, hogy a Velux Magyarország tetőtér beépítés pályázat zsűrijének munkájában vegyek részt, illetve munkatársaimmal készítsem el a nyertes pályázó tetőtere beépítésének terveit. A tervezési programunk alapja maga a győztes pályázati anyag volt, ami igényes, érdekes megoldásokat kínált. Jó csapat és izgalmas feladat várt ránk.

Tervezési program

Budapest egyik rendezett külső kerületében, egy kiskertes, családi házas területen található az a ház, mely a 20. század első felének megfelelő karakterrel, egyszerű, de finom stílusjegyeivel illeszkedik az utcaképbe.

Bővebben...

Kétrészes írásunk rövid összefoglalást nyújt – a manapság sokat emlegetett – algoritmikus tervezés és hagyományos tervezés koncepcionális különbségeiről. A cikk példákat sorol fel az algoritmikus tervezési munkafolyamatok építésztervezési felhasználására, különös tekintettel az alacsonyabb energiaigényű épületek tervezésére és költséghatékony üzemeltetésére.

Mi az algoritmikus tervezés?

Az alábbi frappáns válasz adható erre a kérdésre: „Az algoritmikus tervezés egy olyan technológiát jelöl, mely a természetben tapasztalható evolúció folyamatait alkalmazza a tervezés során".

Bővebben...

csm PREFA-fassadenlatten-braun-seiser-alm01-wA 15 percenként induló felvonó télen-nyáron napi mintegy 11 000 vendéget szállít Európa egyik legszebb hegyi táján, a Dolomitokban, amely a világörökség része. Miközben a kis falu megtartotta eredeti arculatát, egy hangsúlyos modern építészeti elemmel gazdagodott: az egész évben forgalmas felvonó PREFA alumínium burkolattal történt felújítása után, lenyűgöző méretei ellenére is harmonikusan simul a tájba.

Hegyi romantika? Távolról sem.
Az épület három szintjén 3455 m2 alapterületű völgyállomás Seiser Alm turisztikai szíve. Európa legnagyobb, 1600 és 2300 méteres magasságon fekvő fennsíkja kedvelt sí- és kirándulóhely, amely remek túraútvonalakkal, télen pedig 60 km sípályával és 23 felvonóval várja a látogatókat. A bázisállomáson így éttermek, sportszer üzletek, síoktató bázisok és mindenféle funkció megtalálható, amelyet a síelők és kirándulók kereshetnek. „A hatalmas PREFA alumínium homlokzat a fény változása szerint a nap minden szakában izgalmas, néha hatalmasnak és büszkének látszik, néha szinte láthatatlan"– mondta el a környékről származó tervező, Lukas Burgauner.

Bővebben...

Az Építőipari Nívódíj 2016-os díjazottjai közül ezúttal két Debrecenben megvalósult beruházást mutatunk be, amelyek a HUNÉP UNIVERSAL Építőipari Zrt. kivitelezésében készültek. Mindkét középület – a megújult alma mater és a vadonatúj bírósági irodaház – a megyeszékhely fontos intézményeinek ad otthont.

Megújult a református kollégium

8 DSCF8126A magyar történelem egyik emblematikus épülete a Debreceni Református Kollégium. Itt határozta el a magyar országgyűlés 1848-ban a trónfosztást, és itt ülésezett 1944-ben az ideiglenes országgyűlés is. Ebben az épületben kapott helyet a Református Hittudományi Egyetem. Az épületet felújították, fő látványossága ezután is a múzeum és a könyvtár. Az 1538 óta álló épület rekonstrukciója során figyelembe kellett venni az értékvédelmi, műemlékvédelmi, építészeti, belsőépítészeti, kertészeti, tartószerkezeti, elektromos, erős- és gyengeáramú, gépészeti, geodéziai, tűzvédelmi, környezetvédelmi és akadálymentesítési követelményeket. Ez mintaszerűen teljesült. Az épületen megújultak a homlokzatok, a nyílászárók, a padlóburkolatok, a tetőszerkezet és a héjalás. Egy új lift beépítésével pedig kiegészült az eredetileg 5 lépcsőház.

Bővebben...

DebrecenSpeciális összetételű tetőburkolati síklemezt fejlesztettek ki a Lindab mérnökei. Szántó László, a SZÁNTÓ Fivérek és KOZMA Kft. ügyvezetője foglalta össze kérdésünkre a PLX-szel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

A legelegánsabb és impozánsabb tetőfedéseket – gondoljunk a kastélyokra, a templomokra – régebben vörösrézből és horganylemezből készítették. Bár ezek manapság szinte megfizethetetlenek, a síklemezek letisztult, klasszikus eleganciájáról mégsem kell lemondanunk. A PLX termékcsaládot ugyanis a Lindab mérnökei által kifejlesztett egyedi alapanyagok ötvözetei alkotják.

Bővebben...

hoszigetelendo-falfeluletMivel a homlokzatok hőszigetelése költséges, sajnálatos módon az energiatakarékosságot megcélzó épületfelújítást végzők körében egyre inkább terjed az a nézet, hogy a falak belső felületén saját kivitelezésben és olcsón megoldható a hőszigetelés.

Ez a nézet helytelen, hiszen egy körültekintés nélkül, szakszerűtlenül elvégzett belső oldali hőszigetelés páralecsapódást, vizesedést, penészesedést okoz a belső oldali hőszigetelés kerülete mentén, valamint a hőszigetelés külső felületén, a külső fal belső síkján. Tudomásul kell venni, hogy a belső oldali hőszigetelés nem lehet egyenértékű egy külső oldali hőszigeteléssel. Miért?

Bővebben...

Bemutatkozás

A Magyar Építéstechnika az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ), valamint a Magyar Építőanyag és Építőipari Termék Szövetség (MÉASZ) hivatalos lapja. Iránymutató szakfolyóirat a magyarországi építőipar teljes szférájára. Gyakorlati beállítottságú, az építőipar valamennyi területével – a tervezéstől az alapanyaggyártáson keresztül a magas- és mélyépítő-ipari kivitelezéséig, ezek műszaki fejlesztéséig – számos szakmai témával foglalkozó, általános építőipari műszaki-kereskedelmi szakfolyóirat. Beszámol a szakterület műszaki fejlődéséről, az új technológiákról és termékekről, megoldást kínál a felvetődő problémákra. Rendszeresen tudósít az építőipar fontosabb hazai és külföldi eseményeiről, kiállításokról, kongresszusokról, szakmai tanácskozásokról. Különös figyelmet fordít olyan szakterületek példákkal illusztrált bemutatására, amelyek a tervezőknek, a kivitelezőknek, a kereskedőknek és a felhasználóknak, valamint a legkorszerűbb ismereteket elsajátítani kívánó tanulóifjúságnak egyaránt fontosak.

Eseménynaptár

április 2017
H K Sz Cs P Szo V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Keresés

 MEHI-kepzes 180x180

 

fapedit-banner

Banner-MAPASZ-120x240

Könyvajánló

valyogtegla patakko borito-web

Partnereink

EVOSZ-logo

measzlogo fb

 

 

 

 

proidea-logo-fb

VarepitoPalyazat logo-web

 

 

bme logo-kicsi

 

Ybl-logo-kicsi

  mapasz-logo-web

 

zeosz-logo-webebsz logo 2

 

 

 HuGBC LOGO kicsi

 

TEGY-web

 Burkolattechnika-egyesulet-logo-web

 Hazicincer logo

    Kivet-logo-web

 

 

 

 

Construmalogo-web

  emsz-logo-web180

mti hirfelhasznalo

 

dimag logofinal-web

 
 
 observer logo-web