2017. december 12., kedd

 

Eptech 2017 11 B1-tartalomTartalom

 • A szakma hírei

JEGYZET

 • Panelprogram

FÓKUSZ

SZIGETELÉS

ÉPÍTŐANYAG

 • A természetes kőburkolat kulisszatitkai
 • A technológiaváltás pótolhatja a munkaerőhiányt az építőiparban
 • Háromszínű sakktábla a homlokzaton
 • Betonfelületek javítása és védelme

GÉPESÍTÉS

 • Építőgépek arzenálja

GÉPÉSZET

INNOVÁCIÓ

 • Roto NX – Mindig a megfelelő döntés
 • „Lépéselőnyben" – BIM konferencia

ÉPÍTÉSI HIBÁK

 • Megrepedt kőzetgyapotos THR-(ek)

TECHNOLÓGIA

 • Természeti megoldások átültetése az építőiparba

FAANYAGVÉDELEM

 • Áztató berendezés

 

 

kep1Az elmúlt évtizedek legjelentősebb tudományos beruházása a szegedi ELI-ALPS, melyhez hasonló kutatóintézetet Magyarországon korábban nem hoztak létre. Az öt épületből álló, mintegy 24,5 ezer négyzetméteres épületkomplexumot az Artonic Design Építészeti Kft. tervezte, az építési-kivitelezési munkákat pedig a Strabag–Swietelsky konzorcium végezte.

Az ELI-ALPS szegedi megvalósítása – az ELI másik két közép-kelet-európai létesítményével együtt – az Európai Unió kutatás-fejlesztési, versenyképességi, foglalkoztatási és kohéziós céljainak elérését segíti. Hozzájárul a közép-kelet-európai régió Európai Kutatási Térségben (ERA) játszott szerepének erősítéséhez. A nemzetközileg is egyedülálló, élvonalbeli kutatási központ létrejötte és működése elősegíti a legjobb tudósok, fiatal kutatók itthon tartását, mozgósítja a kutatási kapacitásokat, ösztönzi a tudástranszfert, a szinergiák kihasználását, biztosítja Európa vezető szerepének hosszú távú megőrzését a lézerkutatásban.

Bővebben...

DSC04840A LAFARGE Cement Magyarország Kft. Királyegyházi Cementgyárának három, alacsony hőfejlesztésű termékét is felhasználták a szegedi ELI-ALPS Lézer Kutatóközpont vizsgálatokra szolgáló épületének felhúzásához.

Egy európai lézeres kutatóközpont megépítésének ötlete először 2006-ban vetődött fel, végül Magyarországon, Romániában és Csehországban kerül sor három kisebb lézerfizikai kutatóintézet telepítésére. E három központ együttműködéséből egy egyedülálló tudományos kutatóintézet állt össze. Szegeden a fény és az anyag kölcsönhatásának időbeli dinamikáját vizsgálják.

Bővebben...

ELI-forditott-teto-RAVATHERM-XPS-2Ahogy múlnak az évek, úgy vastagodnak a hőszigetelések az épületeinken. A padlóban, a falakon és természetesen a tetőkön is. 2018 január 1-től az épület lapostetejének U értéke a 0,17 W/m2K értéket nem haladhatja meg.

Ahhoz, hogy a követelményérték a gyakorlatban megvalósuljon, legalább 20 cm vastag hőszigetelésre van szükségünk. Ám ez még csak az ideális esetet jelentené, de a lapostetőnek nemcsak egy általános pontján kell teljesíteni ezt az értéket, hanem a teljes felület átlagában, azaz számolni kell a különböző gyengítő tényezőkkel, figyelembe kell venni a hőhidak hatásait, ami például jelentős mértékben függ a tető tagoltságától, alakjától, a felépítményektől és még sorolhatnánk, mi mindenre kell figyelni a hőtechnikai ellenőrzés során.

Bővebben...

Bemutatkozás

A Magyar Építéstechnika az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ), valamint a Magyar Építőanyag és Építőipari Termék Szövetség (MÉASZ) hivatalos lapja. Iránymutató szakfolyóirat a magyarországi építőipar teljes szférájára. Gyakorlati beállítottságú, az építőipar valamennyi területével – a tervezéstől az alapanyaggyártáson keresztül a magas- és mélyépítő-ipari kivitelezéséig, ezek műszaki fejlesztéséig – számos szakmai témával foglalkozó, általános építőipari műszaki-kereskedelmi szakfolyóirat. Beszámol a szakterület műszaki fejlődéséről, az új technológiákról és termékekről, megoldást kínál a felvetődő problémákra. Rendszeresen tudósít az építőipar fontosabb hazai és külföldi eseményeiről, kiállításokról, kongresszusokról, szakmai tanácskozásokról. Különös figyelmet fordít olyan szakterületek példákkal illusztrált bemutatására, amelyek a tervezőknek, a kivitelezőknek, a kereskedőknek és a felhasználóknak, valamint a legkorszerűbb ismereteket elsajátítani kívánó tanulóifjúságnak egyaránt fontosak.

Eseménynaptár

December 2017
H K Sz Cs P Szo V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Keresés

Banner-MAPASZ-120x240

Partnereink

EVOSZ-logo

measzlogo fb

 

 

 

 

proidea-logo-fb

VarepitoPalyazat logo-web

 

 

bme logo-kicsi

 

Ybl-logo-kicsi

  mapasz-logo-web

 

zeosz-logo-webebsz logo 2

 

 

 HuGBC LOGO kicsi

 

TEGY-web

 Burkolattechnika-egyesulet-logo-web

 Hazicincer logo

    Kivet-logo-web

 

 

 

 

Construmalogo-web

  emsz-logo-web180

mti hirfelhasznalo

 

dimag logofinal-web

 
 
 observer logo-web