2024. március 19., kedd

UJ HONLAP BANNER 250 100

Eptech 2016-4-B1-tartalomTartalom

  • A szakma hírei

JEGYZET

  • Kapacitáshiány

ÉPÍTŐIPARI NÍVÓDÍJ

  • Ludovika Akadémia

SZIGETELÉS

ÉV TETŐJE

TETŐ

NYÍLÁSZÁRÓ

TŰZVÉDELEM

MŰEMLÉKVÉDELEM

  • Műemléki épületdiagnosztika

IRÁNYTŰ

  • Épületes adózás – III.

KIÁLLÍTÁS

  • glasstec 2016

 

 

Petro-BalintTisztelettel köszöntjük 80. születésnapján Petró Bálintot, akinek munkássága több generáció számára meghatározó, példamutató.

Pályáját tervező építészmérnökként a szakma élvonalába tartozó IPARTERV-ben kezdi, onnan két év múltával a BME Épületszerkezettani Tanszékére kerül, ahol 1961-től tanársegéd, 1967-től adjunktus, 1974-től docens, 1989-től egyetemi tanár. Az Épületszerkezettani Tanszék vezetője (1979– 1995), intézetigazgató (1994–1999), a BME Építészmérnöki Kar dékánja (1995–2002).

Bővebben...

relax-webKülönlegesen jó hőszigetelő tulajdonsággal rendelkező EPS terméket fejlesztett ki a BACHL: az idei építési szezonban már kapható lesz a grafitadalékkal készült Extrapor Relax.

Az elmúlt fél évtizedben a hazai piacon is olyan termékek sora jelent meg, amelyek az épületek belső hőmérsékletét hivatottak minél kevesebb energia felhasználásával az optimális szinten tartani. Mivel a hőszigetelést biztosító portékáikat reklámozó gyártók hirdetéseikben szükségszerűen tanítanak is, a témához kötődően a vevőkben már sok fogalom tudatosult.

Bővebben...

dobszay-gergely-webNemcsak laikusok, hanem építészek körében is elterjedt az a vélemény, hogy a vékonyvakolatos, polisztirol táblás hőszigetelő (EPS) vakolatrendszerek „lezárják a külső falak szellőzését", ezért kerülendők, egészségtelenek, különösen abban az esetben, ha a falazat eredetileg is nedves volt. Lássuk, mit mutatnak a valóságról az épületfizikai szimulációs eljárások.

bakonyi-daniel-webGyakran kiegészül ez a vélemény a szálas hőszigetelés (MW) dicséretével, mondván, hogy „ezek jobban megengedik a falazat szellőzését, kiszáradását". A mérnöki gondolkodás nem állhat meg ezeknél az „ökölszabályoknál", minden esetben meg kell próbálni az állítások valóságtartalmát elfogulatlanul ellenőrizni, adott esetben segítségül hívva az épületfizikai szimulációs eljárásokat (1. ábra).

Bővebben...

A több mint 20 éves hagyományt követve az idei évben is a CONSTRUMA pénteki napján kerültek nyilvánosságra az ÉMSZ pályázatának eredményei a díjátadó gála keretében.
2015-ben az elmúlt évekhez viszonyítva jelentős mértékben emelkedett a pályázók száma, több mint 80 pályamű érkezett be a szövetséghez. A beérkezett munkák jelentős része magastető volt, komoly feladatot adva a zsűri számára.

A több mint 60 magastetős pályázat mellett 8-8 érkezett a lapostetők és a fémlemezfedések kategóriában. Örömünkre szolgált, hogy az idei évben újra megjelentek az energiatudatos épületburok kategóriában is a pályázók.

Bővebben...

BBB-webAz induló cikksorozat olyan „megvalósult" hibákon keresztül kíván tájékoztatást adni, s ezáltal segítséget nyújtani, amikor a szerző hol magán-, hol igazságügyi szakértői véleményt készített, de a projektek, a résztvevők/érintettek, valamint az alkalmazásra került márkák, anyagtípusok anonimitását megőrizve igyekszik felhívni a figyelmet arra: „Más kárán (is) tanul az okos"! (a nem lényegtelen „is" szócska a szerző beszúrása!)

Mivel egy több cikkből álló folyam első írása kerül közreadásra, érdemes szót ejteni arról, hogy az építésben – sajnos – szakértői közreműködésre általában akkor kerül sor, amikor baj van. Valami elromlott, nem sikerült, a közreműködők között vita állt elő. Ennek lehet egyik oka a 191/2009. (IX. 15.) Korm. rendelet „az építőipari kivitelezési tevékenységről", mely az építőipari kivitelezési folyamat résztvevőiként az építtetőt, a tervezőt (beleértve a szakági tervezőt is), a vállalkozó kivitelezőt, a felelős műszaki vezetőt, a tervezői művezetőt és az építési műszaki ellenőrt jelöli meg. Nem ritka eset azonban – miként jelen cikk tárgya esetében is –, hogy hiányos a felállás.

Bővebben...

hoerman PortaMatic teaser-webA Hörmann PortaMatic ajtónyitó alapja egy olyan technika, amellyel egészen egyszerűen, kéziadó vagy nyomógomb segítségével, automata módon lehet nyitni, illetve csukni a fa és acél beltéri ajtókat. A PortaMatic ajtómeghajtás nemcsak számos funkciója és beállítási lehetősége miatt előnyös, de az áramfogyasztása is minimális. Az ajtómeghajtó az idős és mozgáskorlátozott, vagy éppen a babakocsival közlekedők számára is segítség a mindennapokban.

A biztonság és a kényelem elválaszthatatlan kombináció a Hörmann-nál. A PortaMatic meghajtás egy újabb innovációnk, amelynek köszönhetően az akadálymentes otthon nem luxus, bárki számára elérhető. A meghajtás az ajtókat lágy indítás és lassított stop funkcióval nyitja és csukja, ezáltal nagyon halk. Az ajtómozgatásokhoz csekély erő szükséges, és ez nagyfokú biztonságot is jelent. Már az ajtó könnyű érintése is azonnal megállítja a mozgást. Összességében a PortaMatic által biztosított magas szintű komfort már az első használat során tapasztalható" – összegezte Szujó László, a Hörmann magyarországi ügyvezető igazgatója a PortaMatic előnyeit.

Bővebben...

Az új OTSZ életbelépésével jelentősen megváltoztak a hő- és füstelvezető, légpótló légcsatornákra vonatkozó követelmények. Ahhoz, hogy a tervező a megfelelő teljesítményjellemzővel rendelkező csatornát írja ki, igen körültekintőnek kell lennie.

A tervezési munkához nagy segítség a TvMI 3.1:2015.03.30 Hő és füst elleni védelem című tűzvédelmi műszaki irányelv.

Bővebben...

Keresés

mehi-banner-media 120x240