2024. március 19., kedd

UJ HONLAP BANNER 250 100

Eptech-2014-4-B1-szaklapTARTALOM

  • A szakma hírei

JEGYZET

  • A megrendelők magányossága

FÓKUSZ

TŰZVÉDELEM

IRÁNYTŰ

KIVITELEZÉS

TETŐ

 

testo 435 512-webMinden, emberek által használt épületben a menekülő lépcsőházak füstmentesítése fontos feladat. Tűz esetén biztosítani kell az emberek menekülési útvonalát és a tűzoltók biztonságos bejutását. A füstmentesítés érdekében általában a túlnyomásos rendszert alkalmazzák. Az ilyen típusú szellőztető rendszerek túlnyomást biztosítanak a lépcsőház légterében, ami meggátolja a füst belépését a lépcsőházba. Ennek a túlnyomásnak 25–50 Pa között kell lennie, ugyanis az OTSZ 528. § (2) kimondja, hogy „A lépcsőház légellátó rendszerének olyan ventilátora legyen, amelynek karakterisztikája biztosítja, hogy a lépcsőházban csukott nyílászárók esetén a résveszteségek figyelembevételével legalább 25 Pa, de legfeljebb 50 Pa túlnyomás legyen a hozzá csatlakozó terekhez viszonyítva."

Ennek a nyomáskülönbségnek a mérésére a testo 512 egyszerűen és a ±1 Pa-os pontosságának köszönhetően megbízhatóan használható hordozható kézi mérőműszer, 0–200 Pa méréstartománnyal.

Bővebben...

MUT-hirA Central European Heritage Conference 2014. április 11–12. között került megrendezésre az újjáépített Akvárium klubban. A konferencia a KultUnio Alapítvány szervezésében, a Magyar Urbanisztikai Tudásközpont támogatásával jöhetett létre.

Ongjerth Richárd, a Magyar Urbanisztikai Tudásközpont ügyvezető igazgatója bevezetőjében kiemelte, hogy a történelmi városok városközpontjai innovatív és hatékony beavatkozásokra szorulnak, főként a kiskereskedők, az önkormányzatok, valamint a kereskedelmi és iparkamarák támogatásával. A Magyar Urbanisztikai Tudásközpont a jövőben az örökséggazdálkodás gyakorlatának megújítását, módszertani fejlesztését kulcsfontosságú tevékenységi területének tekinti, és ilyen projektek megvalósítására törekszik.

Bővebben...

Szloszjár György lett 2014-ben az év tájépítésze. 2014. április 24-én mintegy 200 fős közönség előtt harmadik alkalommal osztották ki a Magyar Építész Kamara Táj- és Kertépítész Tagozatának, a Magyar Tájépítészek Szövetsége és a Semmelrock Stein+Design Kft. által alapított díjakat.

A fődíjas Szloszjár György pályázatában irodájának kínai, egyes esetekben városrésznyi léptékű munkáit, szülővárosa, Békéscsaba főtér rekonstrukciós munkáját, és egy Üllői kísérletező kedvű közterület-fejlesztést mutatott be. A díjat azonban nem pusztán ezekért, hanem olyan végeredményekért is kapta, amelyekkel a főváros lakossága is nap mint nap találkozik, ha például az újbudai városközpont tereire (Allee), a Kopaszi-gátra, a Milleneumi városközpont legújabb sétányszakaszára (K&H székház) vagy a Graphisoft parkba ellátogat.
Ahogyan az idei nyertes laudálója Zsuppán András fogalmazott: Szloszjár György azok közé a hivatásukat magas szinten művelő tájépítészek közé tartozik, akik képesek „helyet teremteni a nem helyből".

Bővebben...

A Magyar Projektmenedzser Szövetség Építési Tagozata, a MÉTP, a Magyar Mérnöki Kamara Tartószerkezeti és Építési Tagozata által szervezett konferencia a beruházások korszerű informatikai támogatásának lehetőségével, különös tekintettel az Intelligens Épület Modell (Building Information Modelling, BIM) alkalmazásával foglalkozott.

A gazdag, sokoldalú információt nyújtó előadások hangsúlyozták, hogy egyetlen fejlesztés sem volt képes annyira megváltoztatni az építőipart, mint a BIM alkalmazása, mely az építészeti, mérnöki és kivitelezési vállalkozásokban egyaránt szükségszerűvé vált.

Bővebben...

Kihirdették az építőipari rezsióradíj 2014. évi legkisebb mértékét. A Magyar Közlöny 2014/53. számában április 10-én megjelent BM rendelet szerint az építőipari rezsióradíj ajánlott legkisebb mértéke a 2013-as évi meghatározott 2383 Ft/óra összegről 2422 Ft/óra összegre emelkedett, amelynek indoka a bérminimum emelkedése, valamint a banki, biztosítási és az ügyviteli költségek növekedése. Az építőipari rezsióradíj egyéb költségnemeihez tartozó értékek a tavalyi évhez képest változatlan összeggel kerültek meghatározásra.

Új jogszabály: 30/2014. (IV. 10.) BM rendelet a minimális építőipari rezsióradíj 2014. évi mértékéről. Hatályos: 2014. április 25-től.

Bővebben...

Szerzőink nemcsak mint tervezők, de tervezői művezetőként is részt vettek a Kossuth téri kiemelt beruházás részeként megvalósuló nagyszabású létesítmény – a mélygarázs és látogatóközpont – létrehozásában. Cikkükben* a tervezési és vasbeton-szerkezeti sajátosságokat mutatják be.

A Parlament Magyarország egyik legszebb, emblematikus épülete, s a hozzá méltó, nívós környezet létrehozása, a Kossuth tér átalakítása már régóta foglalkoztatja a magyar közéletet és politikát. A tér megújítására a múltban már voltak törekvések (több koncepció is készült), de anyagi lehetőség és a megfelelően határozott politikai akarat hiányában ezek a tervezés fázisában elakadtak.

Bővebben...

A közelmúlt egyik meghatározó építészeti vitája a tűzvédelmi mérnökök körül folyt. Ez a vita egyfajta út-, sőt identitáskeresés volt, hiszen a tűzvédelmi mérnöki tevékenység létjogosultságát feszegette.

Mi a tűzvédelmi tevékenység? Nevezhetjük önálló mérnöki tevékenységnek? Ezek voltak a szakma identitáskeresésének fő kérdései. Mint jó szülők, az Építész Kamara és a Tűzvédelmi Mérnökök Közhasznú Egyesülete aktív szerepet vállalt ebben a vitában, és segített az útkeresésben. Ennek eredményeként a tűzvédelmi tevékenységet szabályozó törvények, kormány- és miniszteri rendeletek jelentek meg. A folyamatban 2011 végén, 2012 elején megalakultak a Mérnöki és az Építész Kamarában a tűzvédelmi tagozatok. A kamarai tagozatok kidolgozták a tervezői jogosultsági köröket (TUÉ, TUJ, TUO) és az elérésükhöz szükséges jogosultsági vizsgák szabályait. Elindult az építészek szakértői képzése az Ybl-n.

Bővebben...

A1-alairas-kicsiÁprilis 2-án az Expo Hotelben mutatkozott be az A1 Hőszigetelőanyag-gyártók Egyesülete (AHOGY), amelyet a Magyarországon meghatározó üveg- és kőzetgyapot gyártó, forgalmazó cégek hívtak életre.

Az egyesületet az alapítók azzal a szándékkal hozták létre, hogy az épületek energiahatékony építésénél, felújításánál a szakmai alapkövetelmények, különös tekintettel a tűzvédelemre, megfelelő módon legyenek figyelembe véve.

Bővebben...

Cikkünkben történeti utazásra invitáljuk az olvasót, mivel szerzőinknek egy vizsgálat során egy olyan tetőszerkezetet sikerült feltárniuk, ahol ma már kevésbé ismert anyagokkal, megoldásokkal találták szembe magukat.

Az épületdiagnosztika módszereinek alkalmazásával következtetéseket lehet levonni az épített létesítmény állapotáról, a meghibásodások okairól. Az adott épület állagának felmérése során az eljárás fontos része a tetődiagnosztika. A pontos, minden részletre kiterjedő vizsgálatok különösen akkor válnak fontossá, ha az adott épület – ezáltal a tetőszerkezet – tervezett felújítása, átalakítása során funkciója is megváltozik.

Bővebben...

Keresés

banner kne 180 240

mehi-banner-media 120x240