2024. március 19., kedd

UJ HONLAP BANNER 250 100

B1 EPTECH 2015 06-webTARTALOM

  • A szakma hírei

JEGYZET

  • Joghézagok

FÓKUSZ

KIVITELEZÉS

FAÉPÍTÉSZET

  • Faanyagok építőipari felhasználásának hibái

ÉPÍTŐANYAGOK

  • Már zsákos kiszerelésben is elérhető a DDC szulfátálló cementje

SZIGETELÉS

  • Napjaink korszerű hőszigetelő anyagai

IRÁNYTŰ

 

Kiss-Jozsef-webAz építőipari szakma Kiss Jóska bácsija távozott közülünk. Személye összeforrt az építőipar közel hatvan éves történetével. Nehéz elképzelni, hogy csendes személyisége eltűnik életünkből. Bölcs mondatai, találó megjegyzései, melyek egy-egy szakmai vitát nem egyszer tereltek helyes irányba, hiányozni fognak. Már évek óta nem vett részt aktívan a szakmai életben, de aggódó figyelemmel kísérte az ágazat és egykori kollegái sorsát. 1947 óta dolgozott az építőiparban. A háború utáni építőipar alakulásának aktív részese volt.

1950-ben került a Székesfehérvári Magasépítő Vállalathoz, mely többszöri névváltozás után Alba Regia Építőipari Vállalat néven vált közismertté, ahol végigjárta a szokásos lépcsőfokokat. 1954-től építésvezető, majd 1956-tól főépítésvezetői beosztást kapott. 1963-ban áthelyezték a Fejér megyei Tanácsi Építőipari Vállalathoz igazgatónak, majd 1964-ben elődje halála miatt visszahelyezték az Alba Regia Építőipari Vállalathoz igazgatónak. Ezt a vállalatot 1982-től vezérigazgatóként vezette, 1989. december 31-ig, 25 éven át.

Bővebben...

vilagitotorony-webMintegy 40 méterrel költöztették beljebb a 160 éves világítótornyot a parttól a Massachusetts állambeli Aquinnah-ben. Az ikonikus épület, a Gay Head világítótorony a sziklapart folyamatos szétmállása miatt veszélybe került, ezért a torony megmentésére bizottságot hoztak létre, majd az építmény beljebb tolásáról döntöttek.

A majd egyéves előkészítő munka, körültekintő mérnöki tervezés után 2015. május 23-án kezdték meg a torony mozgatását, és június 31-ére sikeresen végrehajtották a mérnöki bravúrt, a 400 tonnányi történelmi érték épségben érkezett meg új lakhelyére. A művelet költsége 3,4 millió dollárt tett ki.

Bővebben...

KEP1-GreinMobilgát nem mindenhol alkalmazható. Írásunkban hazai példákat felvonultatva azt vizsgáljuk, milyen műszaki és gazdaságossági szempontok szerint érdemes e korszerű rendszert felépíteni.

Az emberek évezredek óta mindig igyekeztek víz közelében felépíteni településeiket. Ez ugyan védelmet jelentett az idegen támadások ellen, másrészt óriási kockázatot vállaltak a vízszint ingadozásai miatt. Az áradások után magasabb területekre húzódtak, és próbálták megvédeni otthonaikat. Ezért építettek a kornak megfelelő eszközökkel és anyagokból különböző, többé-kevésbé ideiglenes védműveket. Ezek védképességét nem értékelhetjük túl magasra, de a műszaki, technikai fejlődés az elmúlt évszázadokban, és különösen az elmúlt évtizedekben jelentősen felgyorsult. Ennek köszönhetően egyre újabb, anyagban és magasságban is egyre változatosabb mobilgátszerkezetek terjedtek el, elsősorban a folyó parti települések, értékes műemlékek, városrészek védelmére. Természetesen mobilgátat sem lehet mindenhol alkalmazni, és a funkciójukat jól ellátó más anyagú gátak, töltések, beton- és egyéb falak továbbra is elláthatják feladatukat rendeltetésük szerint.

Bővebben...

Tihany-kep1A megnövekedett turistaforgalom miatt szükségessé vált a Tihanyi Apátságban egy, a 21. századi igényeknek megfelelő fogadóközpont építése, amellyel megoldódott az az igény is, hogy a bencés szerzetesek mindennapi életét ne zavarják az ide látogatók.

Tihany a Balaton-part egyik leglátogatottabb települése, vonzereje fekvéséből, természeti adottságaiból, illetve az itt található bencés apátság történelmi és kulturális értékéből fakad. A turisztikai szezonban a Tihanyi Apátságot közel 200 000 turista látogatja meg. Az látogatók fogadása korábban az apátság épületében zajlott, annak minden infrastrukturális vonzatával. Ez nagyon zavarta a rend belső életét és nyugalmát, továbbá nagy igénybevételt jelentett a műemléki épületnek is. A turisták fogadása a 21. században már nemcsak a látnivalók bemutatását jelenti, hanem szükség van a mai kor technikai adottságait kihasználva az emberek kulturált kiszolgálására is. Ezen okok és következmények vizsgálata során született meg az elhatározás, hogy szükséges egy új turistafogadó központ. Ennek egy új, az apátságtól különálló épületnek kell lenni, amely a legmodernebb eszközökkel szolgálja ki az ide érkező vendégeket.

Bővebben...

logoAz EUROCONSTRUCT 19 országának közgazdászai, a kialakult szokásoknak megfelelően, 79. konferenciájukon Varsóban felülvizsgálták korábbi elemzéseiket Európa építési piacairól, a 2014–2015-ös globális makrogazdasági változások figyelembevételével.

Ennek alapján mutatták be az építési piacra kiható változásokat a lakásépítés, a közösségi és a magánberuházások építése, valamint az infrastruktúra fejlesztése területén. A varsói konferencia emellett az EU új direktíváiról, az új közbeszerzési törvény hatásairól, az új EU tervidőszak (2014–2020) beruházási lehetőségeiről, illetve az azokat támogató Juncker-tervről szólt. Szó volt a világ cementgyártásának alakulásáról, és aktualitását tekintve rendkívüli érdeklődést váltott ki az EU és Ukrajna viszonyának lehetséges szcenárióiról és gazdasági kimenetéről szóló előadás is.

Bővebben...

kepNincs lemaradásban a Paks II beruházás, a magyar atomenergetikai szakemberek tudásáról pedig elismeréssel nyilatkoztak az erőmű két újabb blokkját építő Roszatom szakemberei a Moszkvában megrendezett Atomexpo nemzetközi kiállítás szakmai programjain.

Idén június 1–3. között 47 ország részvételével rendezték meg az atomenergia szakmai kiállítását, amelyen több mint 104 kiállító mutatkozott be, a különböző szakmai programokra pedig 2220-an regisztráltak.

Bővebben...

Keresés

mehi-banner-media 120x240