2024. március 19., kedd

UJ HONLAP BANNER 250 100

Eptech 2016 09 B1-tartalomTartalom

  • A szakma hírei

JEGYZET

  • Borongás, megint ...

FÓKUSZ

VIDÉKFEJLESZTÉS

  • Vidékfejlesztés – másképpen 2.0

ENERGIAMEGTAKARÍTÁS

SZIGETELÉS

  • Extra hatékony polisztirol – BACHL Extrapor
  • Mivel szigeteljünk a tetőtérben?

KORSZERŰ ANYAGOK

AKUSZTIKA

  • Ha kopog a szomszéd
  • Az irodai zaj is károsíthatja az egészséget

BETON

TETŐ

TŰZVÉDELEM

  • Építményszerkezetek tűzvédelmi jellemzői

ÉPÍTÉSI HIBÁK

  • Miért foltos az új homlokzat?

NYÍLÁSZÁRÓ

 

 

Vizafogo-kepMarosi Ilona festőművész 1983-ban készített kerámia faliképe a XIII. kerületi Vizafogó Általános Iskola folyosóját díszítette az elmúlt 33 évben, mely a rajztanítás és a művészeti nevelés nagyszerű eszközének bizonyult. Az elmúlt évtizedekben a nagyméretű kerámia kompozíció számos eleme megsérült és így felújításra szorult.

A festőművésznő lelkiismeretes munkájának és a kivitelezésben segítőknek köszönhetően szeptember 15-én átadták a Vizafogó, a tenger és folyó világát ábrázoló 245×535 cm méretű kompozíciót.

Bővebben...

CEU-kep-webMegnyitották a Közép-európai Egyetem (CEU) két új energiahatékony belvárosi épületét szeptember 15-én Budapesten. A fejlesztés első ütemében megvalósuló 40 ezer négyzetméter beruházási költsége 20 millió euró volt, a 2020-ig tartó bővítési program becsült költsége 34 millió euró lesz.

A fejlesztés eredményeként ez lett a legkörnyezettudatosabb egyetemi kampusz a kontinentális Európában. Minderre méltán lehet büszke Budapest is – hangsúlyozta az épület bemutatásakor Michael Ignatieff, az egyetem rektor-elnöke, aki hozzáfűzte: a fejlesztés megmutatja a CEU elkötelezettségét a főváros és Magyarország iránt.

Bővebben...

1-esabraA szükségtározó megépítésével 29 Békés megyei település 170 ezer lakosa élhet biztonságosabb területen, a beruházás megvalósulásával ugyanis jelentősen csökken az árvizek miatti veszélyeztetettség a térségben.

 A Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság az Új Magyarország Fejlesztési Terv Környezet és Energia Operatív Programja „Állami tulajdonú árvízvédelmi fejlesztések" elnevezésű pályázati konstrukciójában, a KEOP-7.2.1.1-2008-0026 regisztrációs számú pályázat útján nyert el támogatást a „Kis-Delta árvízi szükségtározó korszerűsítésére".

Bővebben...

mvm-partner-alap-logoAz MVM Partner Zrt. tevékenységében napjainkra kiemelt szerepet kapott az energiatudatosság és a vállalatok energiahatékony működése. Ennek a gyorsan növekvő igénynek eleget téve, olyan addicionális szolgáltatásokat ajánlunk az energiafogyasztók számára, amelyekkel garantálni tudjuk a vállalatok energiafelhasználásának racionalizálását, illetve csökkentését.

Az ügyfeleink körében méltán népszerű Áramőr villamosenergia-audit mellett – illeszkedve a tevékenységi körünk bővüléséhez – a Gázőr termékünk révén immár a földgáz felhasználás, illetve a Fényőr szolgáltatás keretében a világítástechnikai berendezések kapcsán is végzünk felmérést az energiafelhasználás racionalizálása céljából.

Bővebben...

Mapei CibusTech 04 V3Szigorú szabályozásnak megfelelő műgyanta bevonatok a Mapeitől.

Élelmiszereink előállítása emelt szintű technológiai fegyelmet igényel és fokozott higiéniai követelmények betartását is szükségessé teszi. A folyamatok során az előállítás helyére beérkező élelmiszerek minőségét az első pillanattól kezdve az egész előállítási folyamat végéig szigorúan ellenőrizni kell.

Bővebben...

LeczovicsP-webA beton az egyik legelterjedtebb építőanyag, amely nagy teherbírásáról és számos formában és összetételben való alkalmazhatóságáról ismert, azonban a betont érő agresszív környezeti hatások miatt kedvező tulajdonságai megváltozhatnak.

 

RÖVIDEN A SZENNYVIZEKRŐL

FarkasErika epitomernokBSCA keletkező szennyvizeket eredetük szerint három főbb csoportba soroljuk:
1. kommunális eredetű szennyvíz (mennyisége és minősége függ a terület fejlettségétől, a kialakult szokásoktól és a vízhálózat kiépítettségétől), fő jellemzője a nagy mennyiségű szervesanyag-tartalom és a nagy tömegű mikroorganizmus,
2. ipari eredetű szennyvíz (összetétele az iparág és a használt technológia függvénye),
3. mezőgazdaságból, állattartásból származó szennyvíz.

andris-web-

A szennyvizek tisztítása elsősorban ökológiailag fontos, de nem elhanyagolhatóak az ökonómiai szempontok sem. Az általános szennyvíztisztítási technológiát az 1. ábra mutatja be.

 

Bővebben...

XYP-XAMegoldás a mezőgazdasági, ipari és kommunális szennyvízgyűjtő és -kezelő betonszerkezetek védelmére.

A szennyvízgyűjtő és -kezelő betonműtárgyak károsodását elsősorban a vegyi és a mikrobáktól eredő korrózió, valamint a vízszivárgás okozza. Ha nem foglalkoznak velük, vagy rosszul kezelik azokat, e problémák a betonszerkezetek gyors állagromlásához vezetnek, ami költséges felújítást és jelentősen csökkenő hasznos élettartamot eredményezhet. A XYPEX kristályos technológia fontos szerepet tölt be a betonkorrózió megelőzésében és kezelésében.

Bővebben...

FulopEgy többszörösen kitüntetett bádogos mester tapasztalatai arról, hogyan alkalmazhatóak a Lindab termékei a templomtetők építésekor, felújításakor.

Hogy milyen tetőburkolatot kapott annak idején egy-egy templom, gyakran a helyi közösség tehetségétől és tehetősségétől is függött. Ha rézből vagy cinkből készült, a hívek módosságát, ízlését gyakorlati érzékét is hirdette. Azt, hogy az építtetők megadják a módját, és a rozsdának - szimbolikusan az időnek - is ellenálló, tartós és esztétikus fedéssel az utánuk jövő generációkra is gondolnak A templomok tehát nem csupán a szakrális élet, hanem a falu, a város vagy éppen egy negyed architekturális centrumai is lettek, amennyiben gyakran szolgáltak kiindulópontul egyéb közösségi épületek, terek megalkotásához. Építészeti örökségünk meghatározó elemeivé szervesültek, amelyek látványa nemzedékek sorának emlékezetében rögzült.

Bővebben...

csarnok-kulsoA csarnoképületek alapvető célja a vállalkozás sikeréhez hosszú távon való hozzájárulása, ezért elsődleges elvárás a teljes körű funkcionalitás és a bekerülési költségek alacsony szinten tartása.

A Swedsteel-Metecno termékeit éppen ezért a hazai piac műszaki, technológiai, környezetvédelmi követelményeinek és időjárási körülményeinek megfelelően fejlesztette ki.

Bővebben...

Keresés

mehi-banner-media 120x240