2024. március 28., csütörtök

UJ HONLAP BANNER 250 100

mvm-partner-alap-logoAz MVM Partner Zrt. tevékenységében napjainkra kiemelt szerepet kapott az energiatudatosság és a vállalatok energiahatékony működése. Ennek a gyorsan növekvő igénynek eleget téve, olyan addicionális szolgáltatásokat ajánlunk az energiafogyasztók számára, amelyekkel garantálni tudjuk a vállalatok energiafelhasználásának racionalizálását, illetve csökkentését.

Az ügyfeleink körében méltán népszerű Áramőr villamosenergia-audit mellett – illeszkedve a tevékenységi körünk bővüléséhez – a Gázőr termékünk révén immár a földgáz felhasználás, illetve a Fényőr szolgáltatás keretében a világítástechnikai berendezések kapcsán is végzünk felmérést az energiafelhasználás racionalizálása céljából.

MVM-kep-webSegítséget nyújtunk a nagyvállalatoknak, hogy eleget tehessenek törvényi kötelezettségüknek az Energetikai Audit elvégzése vagy az ISO 50001 szabvány szerinti energiairányítási rendszer bevezetése, valamint az Energetikai Felülvizsgálat elvégzése révén.

Tovább erősíti ezt a termékpalettát a Hőkamerás Diagnosztika, mely termografikus elemzést jelent az energiaveszteség pontok feltárására vonatkozóan, illetve az Energetikai Tanúsítás, mely az épületek energetikai besorolását határozza meg. A társasházi épületekre vonatkozóan egyedi ajánlatot dolgozunk ki minden esetben az energetikai tanúsítás elvégzésére.

Az energetikai vonatkozású pályázati források felkutatása céljából kialakítottuk a Pályázati Tanácsadás szolgáltatásunkat, melynek keretében a pályázatfigyeléssel, pályázatírással, projektmenedzsmenttel levesszük ügyfeleink válláról a terhet.

KISOKOS

Mit nevezünk HMKE-nek?
Háztartási méretű kiserőműnek minősül az a villamosenergia-termelő berendezés, mely kisfeszültségű hálózatra csatlakozik, és a csatlakozási teljesítménye felhasználási helyenként nem haladja meg az 50 kVA-t.

Mit nevezünk kiserőműnek?
Kiserőműnek minősül az a villamosenergia-termelő berendezés, melynek névleges teljesítőképessége nem haladja meg az 50 MW-ot.

Lehetséges HMKE-nek minősülő napelemes rendszerrel a KÁT mérlegkörhöz csatlakozni?
Mivel a kötelező átvételről szóló 389/2007. (XII. 23.) Korm. rendelet 1. § 2. pontja alapján a rendelet hatálya nem terjed ki a háztartási méretű kiserőművekre, ezért a HMKE-k által termelt villamos energia nem értékesíthető KÁT mérlegkörben.

Milyen módon lehet a HMKE által megtermelt villamos energiát értékesíteni?
Háztartási méretű kiserőművek esetén úgynevezett szaldó elszámolást kötelező alkalmazni a termelő és a villamosenergia-kereskedő között.

Mit értünk szaldó elszámoláson?
HMKE esetén alkalmazható elszámolási mód, mely során az elszámolási időszak (havi, féléves, éves) alatt a közcélú hálózatból vételezett és az oda visszatáplált villamosenergia-mennyiségek különbségét számolja el a villamosenergia-kereskedő.

Mi a HMKE engedélyeztetés és telepítés menete?
• Első lépésként egy igénybejelentést kell eljuttatni az illetékes Elosztói Engedélyes számára, kitöltött háztartási méretű betétlappal.
• Az Elosztói Engedélyes nyilatkozik arról, hogy a csatlakozási ponton tervezett teljesítményt egy- vagy többfázisú csatlakozással tudja-e fogadni, továbbá bekéri a csatlakozási dokumentációt.
• Csatlakozási dokumentáció benyújtása az Elosztói Engedélyesnek.
• A csatlakozási dokumentáció elfogadása után indulhat a termelőegység kivitelezése.
• Módosításra kerül a hálózati csatlakozási és hálózathasználati szerződés.
• Készre jelentés után lecserélésre vagy átprogramozásra kerül a mérőberendezés, megtörténik az üzembe helyezés.
• HMKE szerződés kiegészítés kerül megkötésre.
A folyamatlépések nem tartalmazzák az egyedi engedélyeztetési teendőket.

Milyen feladatokkal jár a KÁT mérlegkör tagság?
A KÁT mérlegkör felelős számára havonta a következő 12 hónapra vonatkozó tervezett termelési adatokat kötelező megadni havi és zónaidőnkénti bontásban. Havonta meg kell adni a következő hónapra vonatkozó termelési menetrendet (negyedórás tervezett termelési adatok). Lehetőség van akár a havi termelési menetrend következő napra vonatkozó számainak a módosítására, minden munkanap 10:00 óráig. A pontos termelői menetrendek készítése elengedhetetlen részei a KÁT rendszernek. Toleranciasávon túli eltérések esetén a mérlegkör felelőse módosítási (havi eltérés esetén) és szabályozási (napi eltérés esetén) pótdíj kivetésére jogosult. A részletes ide vonatkozó szabályok a MAVIR honlapján elérhetőek.

Ezen kívül megoldást kínálunk napelemes rendszerek kulcsrakész telepítésére a Napenergia Rendszer termékünkkel, valamint a HMKE Tanulmány elkészítésével, mely egy napelemes rendszer telepítését megelőző döntéselőkészítő dokumentum.

Így lehet a legegyszerűbben saját napelemes rendszere

Teljes tervezés, engedélyeztetés, kivitelezés, de akár pályázati források felkutatása és garanciális javítás, mindezt kínálja az MVM Partner Zrt. a napelemes rendszerek telepítésekor. Az energiaköltségek lefaragásával a beruházás megtérülése garantált.

A legolcsóbb energia az, amit nem fogyasztunk el – tartja a mondás. De olcsó az az energia is, amiért nem kell fizetnünk. Erre jelent megoldást, ha egy vállalat magának állítja elő a villamos energiát, méghozzá megújuló energiaforrás segítségével.

Ma már erre sokféle megoldás létezik, de a legpraktikusabb ezek közül a napelem, hiszen ez az eszköz rugalmasan felszerelhető gyakorlatilag bármilyen épületre. A legfontosabb minden esetben az, hogy a napelemes rendszer az egyedi igényekhez igazodva, személyre szabottan tervezve épüljön ki.

Ezt kínálja az MVM Partner Zrt., aki a szolgáltatási csomagja keretében a tanácsadástól kezdve a tervezésen és az engedé-lyeztetésen át egészen a kivitelezésig segít kialakítani a nap energiáját használó villa¬mosenergia-termelő rendszereket.

A folyamat kezdetén az MVM Partner Zrt. komoly szakmai tapasztalattal rendelkező munkatársai felmérik az épületeket, illetve a telephelyeket. Ezt követően díjmenetesen elkészül a napelemes rendszerre vonatkozó ajánlat, amely semmire sem kötelezi az esetleges megrendelőt. Amennyiben a vállalkozás megrendeli a szolgáltatást, úgy az MVM Partner Zrt. szakértő munkatársai intézik a kivitelezést egészen a tervezéstől az üzembe helyezésig úgy, hogy közben az összes engedélyeztetési folyamatot és dokumentációs munkát is elvégzik.

A kivitelezendő napelemes rendszer a beépített teljesítménye alapján akár a háztartási méretű kiserőmű kategóriába is tartozhat. Azonban ez a jogszabályi kötöttségek miatt csak abban az esetben lehetséges, amennyiben a telepítés helyszínén rendelkezésre áll a kisfeszültségű hálózat, valamint a megvalósítandó rendszer csatlakozási teljesítménye nem haladja meg az 50 kVA-t. De az MVM Partner Zrt. képes kialakítani akár több száz kW beépített teljesítményű naperőműveket is.

Eleget süt a nap Magyarországon ehhez?

Némileg meglepő, de napsütés szempontjából Magyarország legkedvezőbb és legkedvezőtlenebb helye között a különbség mindössze nyolc százalék körül van. Ez azt jelenti, hogy hazánk területén belül napsütés szempontjából nincsenek lényeges, a napenergia-hasznosító rendszerek működését döntően befolyásoló különbségek. Kijelenthető tehát, hogy az egész ország területe alkalmas a napenergia-hasznosító rendszerek létesítésére.

Fontos tényező a napelemek elhelyezése tájolás és dőlésszög szerint, hiszen ez az a pont, ahol a villamosenergia-termelő képesség a leginkább csökkenhet. Magyarországon déli tájolást és 35 fokos dőlési szöget szokás megadni, mint az itteni viszonyoknak megfelelő legideálisabb elhelyezést. Persze léteznek a Nap mozgását követő rendszerek is, amelyek ugyan a nap során végig képesek nagy mennyiségű villamos energia előállítására, ugyanakkor rendkívül bonyolult automatizálási rendszer szükséges ehhez, amely jelentősen megnöveli egy-egy rendszer telepítési és karbantartási költségét.

 

Termékeinkről további részleteket tudhat meg a www.energiaportal.mvmp.hu weboldunkon.

 

 

Keresés

mehi-banner-media 120x240