2024. március 19., kedd

UJ HONLAP BANNER 250 100

B1-193x273TARTALOM

  • A szakma hírei

JEGYZET

  • Szigetek Budapest tengerében

 

  • Construma 2014 szakmai program

IRÁNYTŰ

VILÁGÖRÖKSÉG

ENERGIAMEGTAKARÍTÁS

ÉPÜLETGÉPÉSZET

  • Gázkészülékek légellátása a szénmonoxid-mérgezések elkerüléséért
  • Egy sikeres irodaház tervezése
  • Gyors és hatékony megoldás a hőség ellen

KIVITELEZÉS

AKUSZTIKA

  • Homlokzati vakolt MW lemezes hőszigetelő rendszerek zajvédelmi hatásai – I.
  • Akusztikai szigetelések
  • Professzionális hangelnyelés

MINŐSÉG

SZIGETELÉS

  • Térítésmentes tervezés
  • Erkélyszigetelések hőtechnikai összevetése
  • Még mindig a tetőtér-beépítésről
  • Lássuk SZÜRKÉB(B)EN a világot
  • A minőség garanciája egy kézből
  • Alkalmazástechnikai javaslat
  • Rom volt, rommá lesz...?
  • Duzzasztott agyagkavics alkalmazása

NYÍLÁSZÁRÓ VILÁG

TŰZVÉDELEM

FANYAGVÉDELEM

  • A faanyagvédelem fontossága

PÁLYÁZAT

  • Indul a Magyar Termék Nagydíj® Pályázat

 

mapei logo-kicsiA Mapei Kft. szokásos évi sajtótájékoztatóján 2013-as eredményeit és 2014-es várakozásait ismertette. 2013-ban minden termékvonalon jelentős növekedést mutatott a cég, árbevétele összességében 15 százalékkal volt több, mint 2012-ben. Ez az eredmény ráadásul meghaladja az építőipari ágazat növekedését, ami azért is számottevő, mert az előző évben először szenvedett el csökkenést a cég. 2012-ben a cég éves árbevétele még 3,47 százalékkal maradt el a 2011. évitől.

Bővebben...

Aereco-uj-logo-kicsiÚj logóval és designelemekkel jelenik meg idén tavasszal a légtechnikai termékek piacán a francia Aereco S.A. és leányvállalatai, köztük magyarországi képviselete, az Aereco Légtechnika Kft. Az új arculat tükrözi a vállalat fejlődését, nemzetközi bővülését, melynek középpontjába előremutató értékeit, a folyamatos innovációt és a kiváló minőséget helyezi.

A termékeken hamarosan megjelenő új, letisztult, könnyen megjegyezhető és beazonosítható grafi kai elemek diszkréten elegáns, ugyanakkor egyértelmű és határozott megkülönböztetést tesznek lehetővé. A két, szalagokból álló nyíl egységes és harmonikus négyzetet formál.

Bővebben...

MEpitestechnika testo-835-kicsiA műszer ideális választás lehet bárkinek az építőiparban vagy az épületgépészetben, akinek meg kell határoznia a hőmérsékletet falakon, mennyezeten vagy padlón, fűtési és légkondícionáló rendszereken, valamint akár egyidejűleg a levegő hőmérsékletét, relatív páratartalmát és harmatponti hőmérsékletét is szeretné mérni.

A testo 835 H1 segítségére lehet a beltéri környezeti viszonyok meghatározásakor olyan munkák megkezdése előtt, mint pl. beltéri burkolatok lefektetése, műgyanta bevonatok lerakása vagy nyílászárók beszerelése.

Bővebben...

Megjelent az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló 20/2014. (III. 7.) BM rendelet, melynek előírásai 2014 áprilisától és 2015 januárjától lépnek életbe. Nem kétséges, hogy a rendelet jelentős változásokat hoz az építőipar gyakorlatában.

A Magyar Építéstechnika 2013/6. számában olvashattunk a tagállamoknak arról az európai uniós kötelezettségéről, hogy az épületenergetikai követelményeket költségoptimumszinten kell meghatározniuk. A Kormány a 1246/2013 (IV. 30.) határozatában úgy döntött, hogy módosítani kell a hazai előírásokon, ezt követően jelent meg a 20/2014. (III. 7.) BM rendelet. Ez a rendelet kiegészíti és módosítja a 7/2006 (V. 24.) TNM rendeletet (a továbbiakban Rendelet), amit az energetikai méretezésekhez a szakma a megjelenése óta alkalmaz, és a módosított, kiegészített formában továbbra is ezt a Rendeletet kell alkalmaznia.

Bővebben...

Gyorsjelentés a lábadozó építőiparról: 2013-ban milyen változásokat hoztak a piaci körülmények, illetve milyen várakozásokkal tekintenek 2014-re a cégek?

Az építőipar 2013-ban folyó áron 1793,5 milliárd forint összegű építési-szerelési munkát valósított meg, volumenét tekintve 9,6%-kal többet, mint 2012-ben. Az év egészében mind az épületek (10,4%), mind az egyéb építmények (8,6%) építése emelkedett, az építőipari vállalkozások 29,5 százalékkal több új szerződést kötöttek, mint egy évvel korábban.

Bővebben...

Pallay-Tibor-kicsiFélsikerként könyvelhető el a rezsióradíj léte, mivel pusztán ajánlásként senki nem köteles tartani magát hozzá, s nincs kidolgozott, egységes normarendszer sem. Miközben külföldi példák jól mutatják, hogy nemcsak a rezsióradíjjal, de más, az árat reális mederbe terelő szabályokkal eredményesen lehet fellépni a feketegazdaság ellen, s kiválasztani a valóban legjobb ajánlatot. Minderről Pallay Tiborral, az ÉVOSZ alelnökével beszélgettünk.

Epitestechnika logo transparent-webA rezsióradíj célja eredendően a tisztább piaci viszonyok, a kivitelezők által adott ajánlatok összehasonlíthatóságának javítása lett volna. A ma használatos rezsióradíjjal azonban mintha több gond lenne, mint amennyire segítség ez a szakma számára. Hogyan látja a helyzetet?

Pallay Tibor – Annak idején az építőipari szakma és az ÉVOSZ szorgalmazta a rezsióradíj bevezetését, mai formájában azt lehetne mondani, hogy a végeredmény félsikernek tekinthető. Persze a léte vitathatatlanul előrelépés, hiszen minden jó irányba tett kis lépés segítheti az ágazatot, ugyanakkor jelenleg nem tölti be azt a funkciót, amire hivatott. Ennek fő oka, hogy a rezsióradíj a szabályozás értelmében ajánlás, ahhoz nem kell tartania magát a kivitelezőnek, de nem szükségszerűen várja el a megbízó sem, hogy az ennek megfelelő összegekkel számoljanak.

Bővebben...

Az állványok lebontása után a téli napfény elöntötte a már elkészült bazársor homlokzatát. Az addig málladozó, lehangoló látványt nyújtó épületsor új arca megállásra késztette az arra járókat, akik csodálkozva nézték az arany fényben úszó Várkert Bazárt.

Sokunknak a Várkert Bazárról a Budai Ifjúsági Park jut eszébe, mely számtalan legendás koncert helyszíne volt 1980-ig. Az épületegyüttes sorsát egyre romló állaga és egy baleset megpecsételte. Végül be kellett zárni. Közel harmincöt évig vártuk, hogy a Várnegyedet elcsúfító, omladozó épületsor végre felébredjen Csipkerózsika-álmából.

Kemény Pétert, a rekonstrukciót irányítóellenőrző Mérnök-Konzorcium vezetőjét, a FŐBER Zrt. vezérigazgatóját kértük meg, mutassa be olvasóinknak az újjávarázsolt épületegyüttest.

Bővebben...

IMG 9068-kicsiAz elmúlt két évtizedben egyre több zöldtető épül világszerte, sőt egyes helyeken kötelezővé tették az összes újonnan épülő lapostető növényesítését, talán nem véletlenül...

A modern lapos- és alacsony hajlásszögű tetők megjelenése új ötleteket (Le Corbusier: Az új építészet öt pontja, 1926) és technikai megoldásokat hozott magával. A cserepet felváltotta a bitumen, műanyag vagy a gumi, mely anyagok megjelenése (ezek UV-sugarakkal szembeni rossz ellenálló képessége) megkövetelte azok takarását. A kavics vagy zúzalék mint fedőréteg megfelelőek, de további előnyük nincs. Ezzel szemben egy 12 centiméter rétegvastagságú extenzív zöldtető telepítése megvédi a vízszigetelést, jelentősen növeli a lakók komfortérzetét (főleg nyáron biztosít kellemesebb hőmérsékletet), és még a természetnek is visszaadunk egy darabot a beépített területből.

Bővebben...

 IMG0044-webKarcsú, könnyű szerkezetek, gyors és tiszta szerelés, zajcsökkentő hatás: ismerkedjünk meg a gipszkarton lemezek számos jó tulajdonságával, ha lakásunk átalakítását tervezzük.

Mindenki szép és jó lakásra, komfortos körülményekre vágyik. Látunk gyönyörű lakásokat a filmekben, agazinokban, belsőépítészeti szaklapokban, és látjuk az árakat, halljuk a szakembereket, mit érdemes megvenni, átalakítani. Nehéz a döntés, mert minden olyan drágának tűnik... Napjaink több mint felét otthon töltjük, ott alszunk, ott kelünk, ott él a családunk. Érdemes megfontolni, érdemes-e kisebb-nagyobb átalakítással olyanná tenni, amilyenről mindig is álmodtunk.

Bővebben...

Keresés

banner kne 180 240

mehi-banner-media 120x240