2017. december 12., kedd

Facebook

Hirdetés

dimag x me 120x240

 

Eptech 2017 11 B1-tartalomTartalom

 • A szakma hírei

JEGYZET

 • Panelprogram

FÓKUSZ

SZIGETELÉS

ÉPÍTŐANYAG

 • A természetes kőburkolat kulisszatitkai
 • A technológiaváltás pótolhatja a munkaerőhiányt az építőiparban
 • Háromszínű sakktábla a homlokzaton
 • Betonfelületek javítása és védelme

GÉPESÍTÉS

 • Építőgépek arzenálja

GÉPÉSZET

INNOVÁCIÓ

 • Roto NX – Mindig a megfelelő döntés
 • „Lépéselőnyben" – BIM konferencia

ÉPÍTÉSI HIBÁK

 • Megrepedt kőzetgyapotos THR-(ek)

TECHNOLÓGIA

 • Természeti megoldások átültetése az építőiparba

FAANYAGVÉDELEM

 • Áztató berendezés

 

 

kep1Az elmúlt évtizedek legjelentősebb tudományos beruházása a szegedi ELI-ALPS, melyhez hasonló kutatóintézetet Magyarországon korábban nem hoztak létre. Az öt épületből álló, mintegy 24,5 ezer négyzetméteres épületkomplexumot az Artonic Design Építészeti Kft. tervezte, az építési-kivitelezési munkákat pedig a Strabag–Swietelsky konzorcium végezte.

Az ELI-ALPS szegedi megvalósítása – az ELI másik két közép-kelet-európai létesítményével együtt – az Európai Unió kutatás-fejlesztési, versenyképességi, foglalkoztatási és kohéziós céljainak elérését segíti. Hozzájárul a közép-kelet-európai régió Európai Kutatási Térségben (ERA) játszott szerepének erősítéséhez. A nemzetközileg is egyedülálló, élvonalbeli kutatási központ létrejötte és működése elősegíti a legjobb tudósok, fiatal kutatók itthon tartását, mozgósítja a kutatási kapacitásokat, ösztönzi a tudástranszfert, a szinergiák kihasználását, biztosítja Európa vezető szerepének hosszú távú megőrzését a lézerkutatásban.

Bővebben...

DSC04840A LAFARGE Cement Magyarország Kft. Királyegyházi Cementgyárának három, alacsony hőfejlesztésű termékét is felhasználták a szegedi ELI-ALPS Lézer Kutatóközpont vizsgálatokra szolgáló épületének felhúzásához.

Egy európai lézeres kutatóközpont megépítésének ötlete először 2006-ban vetődött fel, végül Magyarországon, Romániában és Csehországban kerül sor három kisebb lézerfizikai kutatóintézet telepítésére. E három központ együttműködéséből egy egyedülálló tudományos kutatóintézet állt össze. Szegeden a fény és az anyag kölcsönhatásának időbeli dinamikáját vizsgálják.

Bővebben...

ELI-forditott-teto-RAVATHERM-XPS-2Ahogy múlnak az évek, úgy vastagodnak a hőszigetelések az épületeinken. A padlóban, a falakon és természetesen a tetőkön is. 2018 január 1-től az épület lapostetejének U értéke a 0,17 W/m2K értéket nem haladhatja meg.

Ahhoz, hogy a követelményérték a gyakorlatban megvalósuljon, legalább 20 cm vastag hőszigetelésre van szükségünk. Ám ez még csak az ideális esetet jelentené, de a lapostetőnek nemcsak egy általános pontján kell teljesíteni ezt az értéket, hanem a teljes felület átlagában, azaz számolni kell a különböző gyengítő tényezőkkel, figyelembe kell venni a hőhidak hatásait, ami például jelentős mértékben függ a tető tagoltságától, alakjától, a felépítményektől és még sorolhatnánk, mi mindenre kell figyelni a hőtechnikai ellenőrzés során.

Bővebben...

Keresés