2024. április 18., csütörtök

UJ HONLAP BANNER 250 100

ELI-forditott-teto-RAVATHERM-XPS-2Ahogy múlnak az évek, úgy vastagodnak a hőszigetelések az épületeinken. A padlóban, a falakon és természetesen a tetőkön is. 2018 január 1-től az épület lapostetejének U értéke a 0,17 W/m2K értéket nem haladhatja meg.

Ahhoz, hogy a követelményérték a gyakorlatban megvalósuljon, legalább 20 cm vastag hőszigetelésre van szükségünk. Ám ez még csak az ideális esetet jelentené, de a lapostetőnek nemcsak egy általános pontján kell teljesíteni ezt az értéket, hanem a teljes felület átlagában, azaz számolni kell a különböző gyengítő tényezőkkel, figyelembe kell venni a hőhidak hatásait, ami például jelentős mértékben függ a tető tagoltságától, alakjától, a felépítményektől és még sorolhatnánk, mi mindenre kell figyelni a hőtechnikai ellenőrzés során.

Mindezek figyelembevételével elmondhatjuk, hogy körülbelül 24–28 cm vastag RAVATHERM XPS hőszigetelésre lesz szükség 2018 januárjától.

A RAVATHERM Hungary Kft. idei termékfejlesztésének eredményeként ezt többfélképpen is el lehet érni.

EGYRÉTEGŰ FEKTETÉS

Akik az egyrétegű fektetésben hisznek, és nem akarnak bajlódni a két fázisban lerakott hőszigeteléssel, nekik ajánljuk a 24, a 26 vagy a 28 cm vastag RAVATHERM XPS 300 SL zártcellás polisztirollapjainkat.

ravatherm-labazat-nagyvastagsagA hőszigetelést egy rétegben, eltoltan, kötésben kell a tetőre fektetni, a szélek mentén gondosan illesztve. A vágást hőkéssel célszerű elvégezni tekintettel az anyag nagy vastagságára. A hőszigetelés tetejére elválasztó rétegként ajánlott vízterelő fólia, például RAVATHERM Slimline használata, de lehet egy egyszerű, nem nedvszívó anyagú geotextíliát is választani. Ez utóbbi esetben persze számolni kell a hőszigetelés alatt elfolyó víz hűtő hatásával, mely 1-2 cm hőszigeteléstöbblettel kompenzálható.

A teljes rétegrendet természetesen megfelelőképp le kell terhelni kaviccsal, vagy egyéb szokott módon a tető hasznosításának függvényében.

HŐSZIGETELÉS KÉT RÉTEGBEN

A másik lehetőség, a 22 cm felett már költségtakarékosabbnak ígérkező két rétegben fektetett RAVATHERM XPS 300 SL hőszigetelés alkalmazása. Lehet két azonos, vagy akár különböző hőszigetelés-vastagságban is gondolkozni. A 24–28 cm-s tartományban a legkézenfekvőbb a 12+12, vagy 14+12, vagy 14+14 cm-s hőszigetelő lapok választása. A beépítés során arra kell ügyelni, hogy a rétegek egymáshoz képest is eltoltan kerüljenek a tetőre.

Amennyiben nem egyforma a két réteg vastagsága, úgy a vastagabb XPS táblák legyenek alul, például a 26 cm-s esetében a 14 cm-s. Ami nagyon fontos, hogy a felső hőszigetelő réteg tetején, a leterhelés alatt mindenképpen vízterelő fóliát kell alkalmazni. Ennek beépítésénél arra kell figyelni, hogy a legalább 20 cm-s átfedés meglegyen az egymás mellé kerülő fóliadarabok között, ha lehetséges, akkor lejtésirányban, azaz úgy, hogy a csapadékvizet az összefolyók irányába terelje. A leterhelés itt is az előbb ismertetett módon történik.

A FORDÍTOTT TETŐ ELŐNYEI

A fordított tető az energiamegtakarításon túl tartósságot, üzembiztonságot is garantál. Az ELI (Extrém Fényimpulzus Forrás) nemzetközi lézeres csúcstechnológiát képviselő kutatóközpont lapostetőjét is nagy nyomószilárdságú RAVATHERM XPS 300 SL zártcellás polisztirolhab hőszigeteléssel készítették el, ugyanis a csúcstechnológiát képviselő kutatási berendezések épületrészeinek tervezésekor olyan speciális műszaki feltételeknek kellett megfelelni, mint a termikus stabilitás, a relatív páratartalom állandósága és a hosszútávú üzembiztonság. Ezen felül pedig az előírt energetikai követelményeket is figyelembe kellett venni.

ELI-forditott-teto-RAVATHERM-XPSEzeket a követelményeket a legegyszerűbben fordított rétegrenddel lehetett biztosítani. Ez esetben 20 cm vastag RAVATHERM XPS 300 SL hőszigetelés került beépítésre két rétegben megfelelő minőségű, vízterelő fólia alkalmazásával.

Az így teljesen körben és jól hőszigetelt épületburokban az állandó hőmérséklet fenntartása is sokkal egyszerűbb, mint lett volna évtizedekkel korábban, modern hőszigetelések használata nélkül.

 

 

www.ravatherm.com/hu

 

 

Keresés