2024. március 19., kedd

UJ HONLAP BANNER 250 100

Eptech 2016 05-6 B1-legfrissebbTartalom

  • A szakma hírei

JEGYZET

  • Egyenlő munkáért egyenlő bért

FÓKUSZ

BETON

KIVITELEZÉS

ENERGIAMEGTAKARÍTÁS

SZIGETELÉS

  • Láthatatlan hőszigetelés

ÉPÍTŐANYAG

  • Robusztus fémbevonatok a magasépítésben
  • Mape-Antique termékcsalád

IRÁNYTŰ

 

 

A Kun Zoltán tervei alapján felújított Klauzál téri Vásárcsarnok elhozta a Grand Prix Casalgrande Padana első díját. A Grand Prix Casalgrande Padana egy nemzetközi építészeti pályázat, amely azokat a szakembereket díjazza, akik elkészült projektjeikben a lehető legjobban, a legcélszerűbben alkalmazzák a Casalgrande Padana anyagait.

A kétévente megrendezett nagydíj gyökerei 1990-ig mennek vissza, ugyanis ekkor indította útjára azt a világ egyik vezető kerámiamanufaktúrája, a Casalgrande Padana. A kétévente megrendezett versenyen a kerámia csempék legjobb felhasználását díjazzák.

Bővebben...

„Jelentés a frontról" (Reporting from the Front) címmel 63 ország részvételével rendezik meg május 28. és november 27. között a 15. Velencei Építészeti Biennálét.

Az idei téma meghatározásakor a chilei Alejandro Aravena főkurátor, a közösségi építészet egyik éllovasa 14 kulcsszót fogalmazott meg. Az idei seregszemle feladata, hogy olyan témák tárházát vesse fel, amelyeket az építészetnek a jövőben meg kell válaszolnia, a kulturális és művészeti szempontok mellett figyelembe véve a szociális, politikai, gazdasági és környezeti vonatkozásokat is.

Bővebben...

A Fővárosi Közgyűlés 2016. június 8-i, rendes ülésén jóváhagyta A budapesti történeti városrészek megújításáról szóló fejlesztési tanulmánytervet, amelyet a Fővárosi Önkormányzat a Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem bevonásával dolgozott ki.

A tanulmányterv témája Budapest városszerkezeti, városképi szempontból védendő, jellemzően egységes historikus stílusú épületeinek és környezetüknek vizsgálata, a megújulásukat célzó beavatkozási javaslatok megfogalmazása. Ebben a szakemberek számba veszik azokat az építészeti-műszaki eszközöket, amelyekkel az épületállomány fenntarthatósági és energetikai szempontok figyelembevétele mellett, ugyanakkor az értékeit megőrizve fejleszthető.

Bővebben...

Carastelec large-IMG 3459-webMinden bornak története van. Minden bor mögött emberek, törődés, hozzáértés, szenvedély és sok munka áll. Külön kihívás volt a magyar építőipari cég számára egy külföldi helyszínen, külföldi támogatás előírásai szerint kivitelezni a létesítményt, mindezt európai színvonalon.

Előzmények

A kárásztelki pezsgőpincészet az első olyan romániai befektetés, amely a minőségi pezsgőkészítést tűzte ki célul, így ennek alapján választottak hozzá szőlőterületet és -fajtákat, valamint épülettípust és technológiai felszereltséget a pincészethez.

Bővebben...

epkar grsk 113-webA hatvani Grassalkovich-kastély műemlék-helyreállítási munkáiért és a Széchenyi Zsigmond Kárpát-medencei Magyar Vadászati Múzeum megvalósításáért az ÉPKAR Zrt. Építőipari Nívódíjban részesült.

Nagyszerű csapatmunka eredményeként jött létre a Vadászati Múzeum funkcionális megvalósítása, az épület szerkezeti hibáinak kijavítása, a fizikai állapotromlás megállítása. A kivitelező cég rendkívül korrekt szakmai és emberi hozzáállása, igyekezete és alázata kellett ahhoz, hogy egy ilyen volumenű felújítást alig egy év alatt megvalósítsanak. Hozzájárult ehhez az a szakmai elkötelezettség, szinte emberfeletti erőfeszítés, amellyel a Magyar Természettudományi Múzeum munkatársai a tervezés és a kivitelezés során részt vettek a munkában, lehetővé téve, hogy már a kivitelezéssel párhuzamosan megtörténjen a múzeum berendezése, így az átadás napjától, 2014. március 29-től üzemelhet, látogatókat fogadhat a Széchenyi Zsigmond Kárpát-medencei Magyar Vadászati Múzeum.

Bővebben...

A hatvani Grassalkovich-kastély múzeumparkjának régi-új létesítményei az építész szemével

Kiss-Gy-portreAz Építőipari Nívódíjat és ICOMOS-díjat is elnyert hatvani vadászati múzeum épületegyüttese követendő példát mutat arra, hogy a jó kézzel létrehozott „hatvanas évek építészete", amelyet eddig nemigen tudtunk megközelíteni, értelmezni és elfogadni, hogyan válhat a műemléki környezet integráns részévé.

Bár a kastély és annak hatalmas parkja története régebbre nyúlik vissza, a mi történetünk – és maga a projekt – 2011-ben kezdődött. Ekkor határozta el városvezetés, hogy felújítja és élettel tölti meg az évtizedek óta lakatlan együttest. Ahogyan az akkori polgármester Szabó Zsolt fogalmazott: A két vállalás egyenrangú fontosságú, mivel egy olyan felújítást, mely a későbbiekben nem tartja el magát, nos olyat nem akar, de nem is tud a város bevállalni.

Tehát már az első lépések megtételekor bekapcsoltak egy professzionális turisztikai tanácsadó szervezetet. A Dr. Budai Zoltán - korábbi turisztikai államtitkár – vezetésével felállt projekt team építészeti csapata voltunk mi: a Kiss-Járomi Építésziroda. A kastély mintegy 10 évvel ezelőtti homlokzati felújítását tervező NÖK (Nemzeti Örökségvédelmi Központ, aki ekkorra a Magyar Nemzeti Múzeum alá került, innen a MNM NÖK) pedig logikus lépésként az egész parképítészet és a kastélybelső felújítását kapta feladatul.

Bővebben...

Gyorsuló világunk technológiai fejlődésének kulcsa a műszakilag korrekt, gazdaságos megoldások keresése. Egy-egy eljárás tömeges alkalmazásának feltétele a versenyképes ár és a gyorsabb, egyszerűbb kivitelezés.

A közlekedési infrastruktúra kiépítése és fenntartása jelentős feladat minden állam, város vagy gazdálkodó szervezet életében. Két alapvető, egymással versengő technológia létezik az útépítésben: az aszfalt- és a betontechnológia. Döntően az előbbi uralja az iparágat, de a földrajzi elhelyezkedés és természeti adottságok kedvező alakulása esetén gazdaságosság szempontjából a betonipar is felveszi a versenyt.

Bővebben...

orhegy-utcai-hid-webA Duna-Dráva Cement Kft., hazánk egyik vezető építőanyag-gyártójának termékpalettája igen széles. Két cementgyárában (Vácott és Beremenden) összesen 11 fajta cementet gyárt, betonüzemei pedig országszerte megtalálhatók. A DDC Beton üzletágának 25 üzemében az általános betontípusok mellett speciális felhasználásra előállított betonok is készülnek, például hab-, hőszigetelő, vízzáró vagy könnyűbetonok.

Szokványos betontípusok nem szokványos épületekhez

Nem minden építkezéshez szükséges különleges beton, azonban a minőség minden alkalommal kiemelkedően fontos. Az alábbi referenciamunkák jól érzékeltetik, hogy milyen széles körben alkalmazhatók még a szokványos betonok is.

Bővebben...

Kep1-webSchmidt Sándor AGORA néven többfunkciós, különleges teret, szabadidőparkot és emlékfalat építettek Dorogon. A látszóbeton elemekhez a fehér cementes transzportbetont a Lábatlani Vasbetonipari Zrt. szállította.

Az építmény Dorog város belterületén, annak központi részén, a városon átmenő főútvonal mentén található. Az elmúlt év közepén alakították ki a teret Dorog Város Önkormányzata megbízásából Schmidt Sándor bányamérnök és bányaigazgató emlékére.

Bővebben...

Keresés

mehi-banner-media 120x240