2024. április 19., péntek

UJ HONLAP BANNER 250 100

IMG 0112-web2015 végén megkezdődtek a Párisi udvarról és a Jégbüféről is híres Brudern-ház felújítási munkálatai. Az eklektikus stílusú, szobrokkal, tornyokkal díszített épület restaurálása speciális módszerekkel történik, és e feladatok megvalósítását a flexibilis Layher Allround állványok segítik.

A főváros szívében, a Ferenciek terén található Brudern-ház, azon belül is a Párisi udvar Budapest legismertebb műemléképületei közé tartozik, valamint Magyarország egyetlen, máig fennmaradt, századforduló korabeli bevásárló udvara.

Az eredeti épületet Brudern József báró építtette 1817-ben, Pollack Mihály tervei alapján. A köznyelvben Párisi házként emlegetett épület nevének eredete abból a vélekedésből alakult ki, hogy üzletsori folyosóját a párizsi Passages de Panoramas mintájára építették. A sok átalakítást megért Brudern-ház mai formáját 1912-ben nyerte el, és szerencsére a második világháborúban sem sérült meg komolyabban. Volt már a Magyar Takarékpénztár és az IBUSZ tulajdonában is, azonban a kilencvenes évek óta gyakorlatilag üresen állt.

DSCF4685-webAz V. kerületi önkormányzat 2014 májusában jelentette be, hogy a házzal szomszédos Buddha-Bar Hotel tulajdonosa, a Mellow Mood Group vásárolta meg az épületet. Az arab érdekeltségű vállalkozás célja a beruházással egy luxusszálloda, valamint éttermek, kávézók, üzletek, fitnesz- és konferenciatermek kialakítása.

A közvélemény először idegenkedéssel fogadta a beruházás hírét. Az épületben található, 1952 óta üzemelő Jégbüfé bezárása okozta a legnagyobb felháborodást, azonban azóta lenyugodtak a kedélyek: a cukrászda pár méterrel arrébb, a Petőfi Sándor utcára költözött, megőrizve régies, a szocializmust idéző stílusát. Továbbá azok a rémhírek is hamisnak bizonyultak, amelyek a Róth Miksa által tervezett, üvegbetétes kupola lebontásáról szóltak: mind a tulajdonosoknak, mind a kivitelezőknek célja az örökségvédelmi elvárásoknak megfelelően restaurálni a kupolát.

Az épület tagoltságából adódó kihívások

Az épület állványozásával megbízott Dunamenti Állványtechnika Kft. Layher Allround állványokat választott a felújítási munkálatokhoz. A két cég együttműködése nem újkeletű: előbbi megalakulásuk, azaz 1989 óta használja a Layher állványait építkezéseihez.

DSCF4683-webA lassan három évtizede tartó együttműködés számtalan közös projektet jelent: „Az egyik legemlékezetesebb a CET, azaz a BÁLNA volt 2010-ben, de kiemelném a Liszt Ferenc reptér felfüggesztett állványait, a MOL Százhalombatta Kokszoló gyáregységét, a Linde Gaz kazincbarcikai gyáregységet. Nagy kihívást jelentő projekt volt a dunaújvárosi Hamburger Hungária Erőmű zöldmezős beruházás is" – mondta el Ferencz Csaba, a cég ügyvezető igazgatója.

Az épület tagoltságából adódó kihívások tették egyértelművé a Layher Allround állványok használatát. „Közrejátszott az is, hogy a Brudern-ház homlokzatán rengeteg a díszítő elem, amiket az állvány építése közben kerülgetni kellett. Ennek megoldásához olyan állványokra volt szükség, amelyeket könnyen az épület formájához lehet igazítani – erre a feladatra pedig a Layher Allround a legalkalmasabb, könnyen összeszerelhető technológiája miatt. A Layher Allround továbbá a szükséges, négyzetméterenként 200 kg súlyú teherbírást is könnyedén biztosítja."

Állványozási munkálatok

2015. november 29-én kezdték el az állványozási munkálatokat. Bíró Gergely, a Dunamenti Állványtechnika előkészítő mérnöke is az épület eklektikus stílusából adódó díszítéseket emelte ki, amelyek speciális megoldásokat tettek szükségessé.
A Brudern-ház a homlokzat töredezettsége miatt jelentett kihívást. Egyrészt az, hogy nagy mozaikokat alkotó Zsolnay porcelán borítja a homlokzat felületét, ezért az állványzat fali rögzítéseit nem lehetett akárhova fúrni, csak kijelölt helyekre. Másrészt a tagoltság: mindenütt kiugró erkélyeket, párkányokat, szobrokat találhatunk, ezért minden szintet konzolozva kellett körbeépíteni. Az állványzat építése a díszítő elemekből fakadó tagoltság miatt másfél hónapot vett igénybe."

Az alsó szinteken francia erkélyek, kovácsoltvas korlátok, angyalfejes konzolok által tartott kőkorlátos erkélyek. Feljebb állatokat, mitológiai lényeket és embereket ábrázoló szobrok, timpanonok, tornyok, rizalitok (a homlokzatból kiugró elemek) találhatók, valamint nyerstégla-, majolika- és eozindíszítés. „Az épület egyrészt 40 méter magas, másrészt a Ferenciek tere és a Petőfi Sándor utca sarkán két torony is tartozik hozzá, amelyeket szintén teljesen be kellett állványozni, egészen a csúcsokig. Közben figyelembe kellett venni azt is, hogy a timpanonok mellett különböző szobrok állnak ki a homlokzatból, s ezek épségben megőrzése szintén nehezítette az állványzat megépítését."

Rugalmasság és univerzalitás

DSCF4689-webA Párisi udvarhoz hasonló hosszú távú projektek esetében különösen fontos, hogy a Layher Allround állványrendszer rés- és csúszásmentes, perforált acél járófelülettel rendelkezik, így a téli időszakban is biztonságosan használható az állványzat.

További nagy előny, hogy a rendszer rendelkezik minden olyan kiegészítővel – konzolok, belső korlátok, áthidalók, speciális bilincsek ‒, melyek nagy mértékben segítik az ilyen bonyolult homlokzatok beállványozását.

A gyors munkafolyamat a Layher által kifejlesztett Allround moduláris szerkezetének is köszönhető, hiszen a csavarmentes technológia által az összeszerelésre és a lebontásra szánt idő több mint 30 százalékkal lerövidül. A rugalmasság és az univerzális állványrendszer alkalmazása nem megy sem a biztonság, sem a minőség rovására. A rendszer egyébként már bizonyított a Brudern-háztól alig néhány méterre lévő Klotild palota, a mai Buddha-Bar Hotel állványozása során is, amelyet szintén a Mellow Mood Group vásárolt meg, hogy luxusszállodát építsen belőle.

A 114 éves épület 2006 és 2008 között volt beállványozva Layher-rendszerekkel, a Párisi udvaréhoz hasonló feladatok elvégzéséhez, azaz az épület műemlék jellegére és egyedi díszítéseihez igazodva kellett megoldást nyújtania.

A kész állványzatot 2016 januárjában adták át, majd a megfelelő restauráció megtervezése után májusban kezdődtek a tisztítási és helyreállítási munkálatok. „Időigényes feladatokat kell elvégezni, például a már említett mozaikok megvizsgálása, megtisztítása és visszahelyezése is aprólékos, kíméletes munkát igényel. Mivel egy-másfél évre kérték az állványzatot, valószínűleg 2017 közepén lesz kész a teljes épület" – tette hozzá Bíró Gergely.

 

www.layher.hu

 

 

Keresés

mehi-banner-media 120x240