2024. március 19., kedd

UJ HONLAP BANNER 250 100

B1-2015 05 EPTECH-tartalomTARTALOM

  • A szakma hírei

JEGYZET

  • Anarchia

FÓKUSZ

BETON

KIVITELEZÉS

FAÉPÍTÉSZET

IRÁNYTŰ

Tolnay-TiborHosszú évtizedek után az építési szakma meghatározó személyisége, Tolnay Tibor visszavonult. Szakmai, társadalmi tevékenységét inkább az utána következő generációra bízza. Az elmúlt, mintegy másfél évtizedes időszakban kiemelkedő munkát végzett az építésügy, a tervező és kivitelező területen dolgozó szakemberek érdekeinek érvényesítéséért és szakmai tevékenységük integrációjáért.

Ha évszámokkal szeretnénk meghatározni, hogy hány éven keresztül képviselte a hazai építőipar érdekeit, úgy nyugodtan mondhatjuk, hogy egyetemi tanulmányai befejezése óta tevékenységét a szakma iránti elkötelezettsége határozta meg. 1994-től az általa vezetett Magyar Építő Zrt. a hazai magasépítési iparág egyik vezető vállalkozásává fejlődött, melynek szakmai tevékenységét alapvetően meghatározta az általa irányított műszaki szakemberek tudása, teljesítménye. Az elmúlt években olyan mérnöki és építészeti alkotások megvalósítása fűződött a cég nevéhez, mint a budapesti Mátyás-templom nagyrekonstrukciója, a pécsi Kodály Központ megépítése, az ország különböző városaiban mintegy 300 ezer négyzetméter egészségügyi létesítmény kivitelezése.

Az ÉVOSZ elnökeként az első vonalban próbálta megvédeni az egyre rosszabb helyzetbe kerülő cégek érdekeit, munkáját példaértékű együttműködés jellemezte az MKIK Országos Építésügyi Kollégiumának vezetőjeként, illetve az MGYOSZ és a VOSZ elnökségi tagjaként.

Hosszú éveken át részt vett a Szent István Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Kar és a Pécsi Tudományegyetem Pollack Mihály Műszaki és Informatikai Kar munkájában, másfelől a pályakezdő mérnökök foglalkoztatásában és továbbképzésében is, mint a Magyar Építő Zrt. vezetője élenjáró szerepet töltött be. Az általa vezetett cég a hallgatók szakmai gyakorlatainak rendszeres terepe, a pályakezdő mérnökök foglalkoztatásában és továbbképzésében is fontos szerepet vállalt.

Most, hogy átadta a stafétabotot bízunk benne, hogy hasznos tanácsaival továbbra is segíti a szakmát. Több évtizedes munkája után jó pihenést kívánunk!

Máté Klára

 

jaszbereny02-webA modern betontechnológiák profizmusában benne kell, hogy legyen mindaz, amit az elődök kísérletezéssel, az anyag határainak megismerésével megteremtettek.

A magyarországi építés történetének sajátossága, hogy nem egy összefüggő, fokozatosan fejlődő változó folyam, hanem egy-egy kiemelkedő rövid, intenzív periódusokból álló sorozat. Ahogy közelítünk a mához, úgy lesznek ezek a periódusok egyre rövidebbek, egymásra hatásuk egyre ellentmondásosabb.

Bővebben...

01-kep-webA Deák Ferencről elnevezett híd szerkezete jócskán meghaladja az eddigi hazai betolt szerkezetek méreteit. Jóval nagyobb méreteket és tömegeket kellett biztonságosan mozgatni úgy, hogy közben az üzemelő M0 körgyűrű déli szektorában a forgalma zavartalan volt.

2013. június 28-án helyezték forgalomba a Hárosi Duna-hidat az M0 déli szektor 12+400 és 22+300 kilométerszelvények közötti jobb pálya részeként. Az azóta eltelt időszakban ezen a szakaszon szinte teljesen megszűntek az addig megszokott mindennapos torlódások az M6-os autópálya felől az M5 autópálya irányába. A helyszín miatti rengeteg kötöttség és a különleges méretekből adódó nehézségek ellenére sikerült a hídszerkezeteket magas szinten elkészíteni és átadni a forgalomnak, enyhítve ezzel a körgyűrű déli szakaszának túlterheltségét.

Bővebben...

IMG 2167-webA M0-s autópálya törökbálinti szakaszának építési munkái komoly kihívást jelentettek az építőknek, köztük a pályaburkolati betont gyártó Frissbeton Kft. szakembereinek. A próbaszakasz mind a minőség, mind a teljesítmény tekintetében jól vizsgázott.

A Frissbeton Kft. 2014 augusztusában kapott megbízást a feladatra, az M0-s autóút 0+115 – 2+840 km-szelvényének balpálya építéssel 2 × 3 sávra történő bővítése kapcsán. Az építőipari projekt a betongyártó telephely ideális helyének kiválasztásával, a közművek, kiszolgáló létesítmények kialakításával és a talaj teherbíróvá tételének kivitelezésével indult el.

Bővebben...

tesco-webGyorsuló világunk technológiai fejlődésének kulcsa a gazdaságos megoldások keresése. Egy-egy eljárás tömeges alkalmazásának feltétele a versenyképes ár és a gyorsabb, egyszerűbb kivitelezés.

Az építőipar területén ilyen termék az ipari padlók megerősítésére használatos fibrillált polimer szál, a High Grade szál. A technológiai fejlődés az építőiparban is kulcsfontosságú, de a fejlődési ütem léptéke lényegesen lassúbb, mint más ágazatokban. Míg az elektronikában, számítástechnikában egy-egy termék 2-3 év alatt elavul, addig az építőiparban elvárás, hogy a beépített anyag 40-50 év múlva is tartós, használható maradjon.

Bővebben...

8552-webMa energiatudatosabbak vagyunk, mint valaha, és tudjuk, hogy a folyamatos fejlesztések és technikai fejlődés miatt egyre többet és többet várhatunk el egy kéménytől.

Otthonunk melege, családunk biztonsága, kényelme: ezek az elsődleges szempontok lakóhelyünk kialakításakor. A jól szigetelő falazat és a klasszikus, vagy éppen a legkorszerűbb fűtési mód, berendezés kiválasztása nem egyszerű feladat. Mindezen kívül gondolnunk kell a velük szerves egységet alkotó, jó minőségű, célját hosszú távon megbízhatóan és gazdaságosan szolgáló kéményrendszer alkalmazására.

Bővebben...

01---Mayfield-AcademyEbben a cikkben néhány gondolatot szeretnék megosztani külföldi tapasztalataimról, ami talán érdekes és hasznos lehet az építőiparban tevékenykedők, valamint a faépítészet iránt érdeklődők számára.

Egy korábbi írásomban már megpróbáltam felhívni a figyelmet napjainkban az építőiparban tapasztalható változásokra, elsősorban a fával való építkezés területén. Az új mérnöki faszerkezeti megoldások egyre rohamosabb fejlődését és elterjedését néhány neves külföldi építész, hangzatos szavakkal, „a faépítészet ipari forradalmaként" is emleget. Munkám során szerencsém volt részt venni a napjainkban legkimagaslóbb fa tartószerkezettel készült épületek tervezésében és kivitelezésében. Így a továbbiakban szeretnék a tapasztalataimról beszámolni, hogy hogyan is lehetséges ilyen volumenű projektek megvalósítása fából, a kereskedelmi, építészeti, technológiai és ökológiai szempontokat egyaránt figyelembe véve (1. kép).

Bővebben...

Graf-01 a-webA Graphisoft és a Leier cégcsoport együttműködésével létrejött egy olyan forradalmi tervezőprogram, melynek segítségével az építészek az ArchiCAD-ben létrehozott épületeiket aktuálisan elérhető termékeket beépítve, három dimenzióban mutathatják be ügyfeleiknek.

 

 

KÖNNYEN BEÉPÍTHETŐ

A jelenleg forgalmazott Leier termékek a program segítségével könnyen beépíthetők az építészeti tervekbe. 2D-s és 3D-s képek, pontos listák és közel valós látványtervek készíthetők ezzel a segédprogrammal, ráadásul egyszerű és felhasználóbarát módon.

Bővebben...

kep-webA rendszerváltás környékén létrejött vállalatok jó része napjainkban néz szembe a cégutódlás kihívásával. A hektikusan változó gazdasági-jogi-politikai környezetben ennek zökkenőmentes lebonyolításához nem árt szakértők segítségét igénybe venni.

Az egykori alapítók, tulajdonosok ezekben az években kezdhetik el megérdemelt „arany éveiket" és már élvezhetik korábbi munkájuk gyümölcsét. Ehhez biztosítaniuk kell a létrehozott értékek megőrzését, a munkahelyek megtartását és a további, felfelé ívelő pályát a cég számára. A mostanában átörökítendő cégek nagy része gyorsan nőtt, és jól alkalmazkodott a folyton változó gazdasági-jogi-politikai környezethez. Tovább bonyolítja a képet, hogy a cég növekedése és az alapító anyagi gyarapodása párhuzamosan zajlott, a személyes és céges tulajdonok összekeveredtek. A jelenleg is prosperáló cégek képesek voltak a nehézségek leküzdésére, s kultúrájukban hordozzák azt a közeget, amiből kinőttek.

Bővebben...

Keresés

mehi-banner-media 120x240