2024. március 28., csütörtök

UJ HONLAP BANNER 250 100

relax-webKülönlegesen jó hőszigetelő tulajdonsággal rendelkező EPS terméket fejlesztett ki a BACHL: az idei építési szezonban már kapható lesz a grafitadalékkal készült Extrapor Relax.

Az elmúlt fél évtizedben a hazai piacon is olyan termékek sora jelent meg, amelyek az épületek belső hőmérsékletét hivatottak minél kevesebb energia felhasználásával az optimális szinten tartani. Mivel a hőszigetelést biztosító portékáikat reklámozó gyártók hirdetéseikben szükségszerűen tanítanak is, a témához kötődően a vevőkben már sok fogalom tudatosult.

INNOVÁCIÓ

Porolay Verlegebild-3-webA fejlesztések nyomán szezonról szezonra felbukkanó innovációk rendre felülírják a hőszigeteléssel kapcsolatos trendeket. A folyamatot remekül érzékelteti a BACHL Extrapor Relax terméke, amely ismét megváltoztatja majd a tökéletes hőszigetelésről vallott elveinket.

A BACHL Extrapor Relax német fejlesztői olyan eljárásokat dolgoztak ki, amelyeknek köszönhetően egyrészt nagymértékben javultak a hőátbocsátási mutatók, másrészt kiküszöbölhető lett a táblák deformációjának veszélye. A grafitadaléknak köszönhetően az Extrapor Relax 25 százalékkal hatékonyabb az ún. fehér, hagyományos EPS-nél. Ennek következtében jelentősen csökkenteni lehetett a táblák vastagságát. Azon túl, hogy a rögzítés eleve rövidebb dübeleket igényel, továbbá a kisebb mennyiség mozgatása a szállítási költségekben realizálódó megtakarítást is hoz, a vékonyabb szigetelés több építészeti szituációban is megoldást jelenthet a felmerülő problémákra.

BESZÉLJENEK A SZÁMOK!

Porolay Verlegebild-2-webFelújításkor vagy műemlékvédelmi oltalom alatt álló épületek esetében gyakran előfordulnak kötöttségek a hőszigetelés vastagságára vonatkozóan. Sok esetben a járdaszélesség vagy a szomszédos épület közeli síkja, esetleg a telek korlátozott beépíthetősége szab határt a szigetelés méretének. A túlzott vastagságú hőszigetelő réteg bizonyos épületeknél az architekturális arányok torzulását is eredményezheti. Többek között ezekben a helyzetekben is az Extrapor Relax jelenheti a megoldást.

A fentieket a leghitelesebben mégis a számadatok igazolják. A mennyiben 0,12 W/m2K hőátbocsátási érték elérése a cél például egy 30 centiméteres, nútféderes, modern, vázkerámia falazat esetében, akkor a „fehér" EPS-ből 29 centiméter, míg szürke, grafitos EPS-ből csupán 21 centiméter szükséges. Ha a különbséget egy 100 m2-es hasznos alapterületű épületre vetítjük ki, nyilvánvalóvá válik, hogy három-négy m2-rel is megnövekedhet a beépíthető terület. Ez a többlet pedig több százezer forint megtakarítást is jelenthet. Mint a fentiekből kiderül, az Extrapor Relax esetében a világszerte bevált expandált polisztirol hőszigetelő képessége közel negyedével javult, így olyan termék áll az építtetők rendelkezésére, amely jóval keskenyebb méret mellett lesz képes teljesíteni még a legújabb szigorú EU irányelveket is.

Porolax Verlegebild-webKÜLÖNLEGES FIZIKAI TULAJDONSÁGOK

Az Extrapor Relax fizikai tulajdonságaiban is különleges, és a fehér EPS-nél, sőt más szürke EPS-eknél is jobb paramétereket mutat. Ezen a téren a legfontosabb újdonság az anyag dilatációs mozgásaiból eredő deformáció megakadályozása. A külső oldalon elhelyezett feszültségmentesítő rések ugyanis megakadályozzák a szigetelőlemezekben az erős napsütés, vagy a hirtelen lehűlés hatására létrejövő feszültségek kialakulását. Ennek következtében olyan alaktartó felületet biztosít, amely nem torzul, nem esik le.

A homlokzaton alkalmazva kiválóan ellenáll az olyan mindennapi hatásoknak, mint például egy létra vagy bicikli nekitámasztása, egy kő, egy labda vagy éppen a jégeső becsapódása, viharos szél nyomása. Mivel nagyobb lesz a felületre merőleges húzószilárdság is, így a manapság közkedvelt hasított, vágott, szeletelt kőburkolatok felragasztása sem jelent gondot, mert az Extrapor Relaxból kialakított szigetelő felület nehezebb, vastagabb burkolóelemeket is elbír.

VERSENYKÉPES TERMÉK

Az Extrapor Relaxot az ára is versenyképes termékké teszi. Ha ugyanis az olyan hozzáadott értékeket tekintjük, mint az alacsonyabb szállítási költség, a rövidebb dübelek, a gyorsabb szerelhetőség, a jelentősen megnövelt hőszigetelési hatékonyság, illetve a méret csökkentése, a deformálódások vagy sérülések javítási költségeinek elmaradása, akkor a falazat, illetve a tetőzet kitűzött hőátbocsátási mutatóinak megvalósítása az Extrapor Relaxszal nem kerül többe, mint a hagyományos EPS alkalmazásával.

Listázva, hogy milyen előnyöket nyújt az Extrapor Relax a hőszigetelés és a környezet védelme terén, különösen igaznak találhatjuk Obamának azt a 2009-ben Virginiában elhangzott kijelentését, miszerint a „szigetelés szexi dolog".

Bachl Logo web

 

 

www.bachl.hu  

 

 

Keresés

mehi-banner-media 120x240