2024. március 28., csütörtök

UJ HONLAP BANNER 250 100

4-foto-webA műgyanta padlóbevonatok tervezése és elkészítése összetett feladat. A műgyanta bevonatok anyagainak, rétegvastagságának, felületi megjelenésének kölcsönösen összhangban kell lenniük mind az épületszerkezettel, mind a fogadóaljzat minőségével, mind pedig az adott felületet érő üzemeltetési igénybevételekkel.

AZ IRÁNYELVRŐL

A műgyanta padlóbevonatok közötti általános eligazodás érdekében a Magyar Építőkémia és Vakolat Szövetség Ipari Padló Munkacsoportja még 2012-ben összeállított egy műgyanta padlóbevonati irányelvet, amely információt nyújt az alapfelületek fajtáiról és azok megkövetelt minőségi paramétereiről, a használatos anyagokról, a fontosabb paraméterek vizsgálatáról.

1-foto-webA Műszaki Irányelv tartalmazza a lehetséges bevonati rétegek fajtáit, tulajdonságait. Külön foglalkozik a műgyanta bevonatokat érő hatások, terhelések konvencionális fokozataival, az egyes alkalmazási területeken jelentkező igénybevételi hatásokkal, és az adott terhelések elviselésére alkalmas bevonati felépítéssel, rétegvastagsággal.

Munkacsoportunk, amelyet a Szövetség kapcsolódó hirdetésében szereplő cégek fémjeleznek, a Műgyanta Padlóbevonatok Műszaki Irányelv összeállításánál a következő – pontokba szedett – tartalomra koncentrált:

  • a műgyanta bevonatot hordozó aljzatfelületek és azok állapotának tulajdonságai, vizsgálata,
  • a műgyanta padlóbevonatok lehetséges alkalmazási területei,
  • a padlóbevonatot használat során érő terhelések, mechanikai és vegyi igénybevételek fokozatai,
  • a műgyanta padlóbevonatok elfogadott típusai,
  • a padlóbevonatok készítéséhez használatos műgyanták és azok segédanyagai,
  • a műgyanta padlóbevonatok készítésének technológiai lépései,
  • a kész műgyanta padlóbevonatok elvárható minőségi követelményei és azok vizsgálata,
  • a műgyanta padlóbevonatok használat közbeni tisztítása és karbantartása.

6-foto-webBelátható, hogy a fentiekben felsorolt összetett feladatok gondos előkészítő tevékenységet igényelnek. Természetesen csak akkor, ha mind műszaki, mind gazdaságossági szempontok szerinti jó és optimális végeredményt szeretnénk.

Mivel Szövetségünk elkötelezett abban, hogy támogassa a Szövetség működési területét felölelő építési munkákban a jó eredményeket, ezért hozta létre azt a Munkacsoportot, amely több gyártó összefogásával alakult meg annak idején.

A Magyar Építőkémia és Vakolat Szövetség (www.m-e-sz.hu) keretei között ez a Munkacsoport dolgozta ki a Műgyanta Padlóbevonatok Tervezése és Készítése című Műszaki Irányelvet. Ez a 43 oldalas kiadvány a Szövetség és a gyártók honlapján is 2012 óta hozzáférhető.

A MŰGYANTA PADLÓBURKOLATOK TERVEZÉSÉNEK SZEMPONTJAI

A Műszaki Irányelv segítséget nyújt abban, hogy a beruházók és a tervezők az adott igénybevételeknek legjobban megfelelő típusú és rétegvastagságú bevonatot válasszák ki.

1-a-abra-web

A kivitelezőket segíti abban, hogy arra a bevonatra vállalkozzanak, amely szakmailag megfelelő az adott helyen.

Az anyagbeszállító gyártókat – Munkacsoportunk tagjait – segíti, hogy ajánlataik egységes műszaki nyelven és tartalommal, az adott igénybevételnek legmegfelelőbb műszaki megoldással készülhessenek.

Az ipari és általános alkalmazásban közkedvelt műgyanta padlóburkolatok felhasználási spektruma nagyon széles és felépítési lehetőségei sokrétűek.

1-b-abra-web

A műgyanta padlóburkolatok kiválasztását és meghatározását, ezt a látszólag egyszerű feladatot érdemes alaposan átgondolni, hiszen a sokféle felhasználási területre nagyon sok különböző műgyanta padlóburkolat készíthető (lásd ábrák és képek).

A felhasználási terület egyben követelményeket is támaszt, amelyeket az elvárások tükrében kell kielégíteni, és ezért először tisztázni kell a felhasználási terület követelményeit.

5-foto-webAz általános mechanikai, kopási és ütésállósági követelményeken túl még számtalan különböző követelmény határozhatja meg a burkolat kiválasztását: például csúszásmentesség, repedésáthidaló képesség, hőállóság, elektromos ellenállási tartományként meghatározott vezetőképesség, tisztíthatóság és fertőtleníthetőség, esztétika, megjelenés, de akár az adott tisztatéri alkalmazásoknál meghatározott, létesítménytechnológiának megfelelő AMC (Airborne Molecular Contaminants) érték is.

Nagyon fontos ezeken túl a megfelelően előkészített alapfelület, amely a jó burkolat alapfeltétele. Az állapottól és alkalmazási helytől függően szükség lehet alapozásra, kiegyenlítésre, esetleg javításra is.

 

Asztalos István
okl. építészmérnök,
Ipari Padló Munkacsoport
Magyar Építőkémia és Vakolat Szövetség (MÉSZ)

Keresés

mehi-banner-media 120x240