2024. április 19., péntek

UJ HONLAP BANNER 250 100

Schmidt-A-webSzerzőnk 2014-ben 5 hónapot töltött Svédországban környezetvédelmi mérnökként a Skanska Unlimited programban elnyert pályázat segítségével. A Nya Karolinska Kórház építése közben szerzett tapasztalatait osztja meg olvasóinkkal.

Svédországi munkám során feladataim közé tartozott az alvállalkozókkal való kapcsolattartás a környezetvédelem területén, az ISO 14001 auditok lebonyolítása, az egyes építés alatt lévő fázisok környezetvédelmi ellenőrzése, folyamatos környezetvédelmi bejárások és nem utolsósorban általános tapasztalatszerzés és tudásmegosztás.

KÓRHÁZPROJEKT

A kórház projekt lehetősége 2001-ben került terítékre először Stockholmban. A megyei szakemberek több mint 20, vezető szerepet betöltő, korszerű kórházépületet vizsgáltak meg világszerte. 2006-tól elkezdődött a koncepció kidolgozása, és 2008-ban megtörtént a hivatalos döntés arról, hogy Solnában, a régi Karolinska Kórház területén belül kapnak helyet az új kórházépületek, mintegy 320 000 négyzetméternyi területen, melyhez PPP konstrukciót választottak.

Tendereztetés után a projektszerződést végül a Skanska Hospital Partners AB nyerte el. Az építésre a Skanska Healthcare AB szerződött le. Az üzemeltetést a COOR Service management fogja végezni 2040-ig. A Skanska eddig 541 kórházat épített vagy újított fel.

Ebben a szerződéses struktúrában a Skanska Healthcare AB alkalmazottja lettem 2014 februárjától. Ez azt jelentette, hogy többnyire svéd és egyesült királyságbeli kollégákkal dolgozhattam közvetlenül együtt. Az alvállalkozók között több mint 30 nemzet különböző beosztású alkalmazottaival találkozhattam. A projektre egyébként is a változatosság volt jellemző, így nagyon élveztem, hogy különböző országból érkezett emberekkel beszélgethettem.

TERVEZÉS ÉS ALAPADATOK AZ EGYES FÁZISOKRÓL

A White Architect építészstúdió – melynek nevét a Green House kapcsán jegyezhettük meg – felelt a koncepcióért, a Tengbom volt a tervező, a Sweaco pedig a gépészetet tervezte. Néhány adat a méretek érzékeltetésére: a projekt 19-szer nagyobb, mint a Green House, kivitelezési költsége pedig kb. 43-szoros. Az építésnél 26 db toronydaru működött közre, a két kórházépületben összesen 730 betegszoba és 36 műtő kapott helyet. A beruházási költség 14,5 milliárd svéd korona, a speciális kórházi berendezéseket nem számítva. 01-Garazs-web(Lapzártánkkor ez az MNB középárfolyamán 483,7 milliárd forintot jelent.)

A kórházi berendezésekről és a művészeti elemekről Stockholm megye gondoskodott, de például a művészeti elemek esetén is be kell tartani a Skanska környezetvédelmi követelményeit, ami többnyire az anyagok jóváhagyását jelenti.

A garázsépületet 2012-ben adták át, ami 800 nyitott parkolót és 70 gyors elektromos töltőállomást foglal magába (1. kép).

02-Technologiai-epulet-webA technológiai épület átadása 2014 májusában történt. Burkolata a CORTEN acélhoz hasonló magasabb réz- és foszfortartalmú acéllemez. A homlokzatról lefolyó vizet azonban gyűjteni és tisztítani kell, mert a közcsatornába nem lehet közvetlenül belevezetni. Ebből az épületből történik a kórház teljes gépészeti kiszolgálása, kivéve a légtechnikai rendszereket. Kétszintes alagúton keresztül futnak a kiszolgáló vezetékek, mint hűtés, fűtés, vízellátás, hulladékszállítás, orvosi gázvezetékek és a csőpostarendszer. 145 db 200 méter mély talajszonda és hőszivattyús megoldás biztosítja a hűtést, fűtést. Itt vannak elhelyezve a dízelgenerátorok, illetve az UPS rendszer. Az UPS rendszerben nincsenek akkumulátorok, hanem állandó fordulaton működő „lendkerekes" elem biztosítja a dízelmotor és a -generátor megfelelő fordulatszámához szükséges szinkronizációs idő kiesését. Így a betárolt energia elég a dízelgenerátor elindulásáig a fogyasztók tápellátására. Természetesen itt hővisszanyerés is működik a maximális energiahatékonyság érdekében (2. kép).

03-Akademia-setany-webAz akadémia sétány köti össze a meglévő épületeket az új szárnyakkal. 300 fős auditórium és étterem található a sétány alatt (3. kép).

Az 1. kórházépület átadását 2016 júliusára tervezik, ami minden bizonnyal meg is fog valósulni, mivel a projekt 8 hónappal előbbre jár a tervezett határidőnél. A 4. fázis az 1-es épület, ami 2 épületszárnyból áll, és 9300 négyzetméter hasznos alapterületű.
A 2. kórházépület átadását 2017 októberére időzítették. A 120 000 négyzetméter alapterületű 2-es épület 3 épületszárnyból áll. Ez az építkezés 5. fázisa. Csúcsidőben 2500 munkás dolgozott itt egyszerre, ami kb. 45 alvállalkozó együttes munkáját jelenti (4–5. kép).

04-korhazepulet-4-Fazis-web05-Korhazepulet-5-Fazis-web

A 11 szintes kutató- és oktatóközpont (6. fázis) átadását az 5. fázissal egy időben tervezik (6. kép).

06-Kutato-labor-webÁltalánosságban elmondható, hogy a 8 hónapos komissziós időszak miatt az egyes épületfázisok készültségi állapota is igazodik a komissziós időszakhoz. Ebben az időszakban együtt dolgozik a Skanska csapata Stockholm megye megbízott szakértőivel. Azt gondolom, hogy ez példaértékű lehetne a magyar ingatlanpiacon is, de tudvalevő, hogy a valóságban többnyire csak a tanúsítási rendszerek minimum kreditfeltételei teljesülnek.

SZAKMAI ÉS EGYÉB ÉRDEKESSÉGEK

07-kontenervaros-web Amikor megérkeztem, és körülvezettek a négyszintes konténervárosban, első benyomásként – a szervezettségen felül – a tapasztalt kollégák jelenléte tűnt fel. Mondhatjuk persze idősebb generációnak is, de az előbbi megfogalmazás jobban hangzik.

Már az első nap szembeötlött a munkavédelem kiemelt kezelése, és az, hogy mennyire fontos ott az alvállalkozók kényelmének megteremtése. Az építési területen belül volt orvosi ellátás, svéd viszonyokhoz képest megfizethető (Naprapat) alternatív gyógymód, munkavédelmi bolt, étkezők, melegedők, zuhanyzók (7–8. kép). A szakszervezet igen jól működik.

08-Munkavedelem-webA nedvesség elleni védelemi terv (Moisture Safety Program) alapvető követelmény, tekintettel a skandináv időjárási viszonyokra, és annak érdekében is, hogy a projekt időben elkészüljön. A tervet tanúsí¬tott alvállalkozó készíti és minden projektmenedzser felelős annak betartásáért. Ez azt jelenti, hogy a projekt tervezési fázisában a szárítási időintervallumokat betervezik. Minden félkemény burkolat elhelyezése előtt a beton relatív nedvességtartalma nem lehet nagyobb, mint 85 százalék, és ezt folyamatosan mérni kell. Téli szezonban általánosságban 4-6 hónapig folyamatosan szárítani kell a betont, és ideiglenes homlokzati elemekkel (9–10. kép) kell védeni az időjárástól, illetve megfelelő hőmérsékletet kell produkálni. Természetesen a gipszkartont, faelemeket, szigeteléseket és egyéb olyan anyagokat, amelyek képesek nedvességet felszívni, beépítés előtt ellen¬őrizni kell, és csak megfelelő relatív nedvességtartalom alatt lehet beépíteni őket.

09-ideiglenes-homlokzat-web 10-Homlokzati-elemek-web

 

11-elemes-legcsatorna-webAz építési határidő és a munkadíj-optimalizálás érdekében előre gyártott homlokzati elemek, előre gyártott gépészeti csövezés és a helyszínen összerakott légcsatornák alkalmazása jellemző (11. kép).

Bejárásaim során megfigyeltem egy 4 fős bolgár csapatot a Sheldebouw homlokzati elemeket szállító alvállalkozó részéről, akik kb. 5 perc alatt helyezték be a panelt. Ezzel több dolog nem volt, a panelek illeszkedtek, a tömítések tömítettek. Menet közben, ha már az épület légszigetelt lett, elvégezték a homlokzati légtömörség-vizsgálatokat (12. kép) is az SS-EN 13829 szabvány szerint, ami alapján az épület külső határoló szerkezetének légtömörsége legfeljebb 0,5 l/sm2 lehet ± 50 Pa-nál. 12-Legtomorseg-webAhol a hely megengedte, előre csövezett kalodákat alkalmaztak (13. kép). A keret tartalmaz egy vagy több kábelvezető tálcatartót is.

Az Isolamin elemekből összeállított szigetelt légcsatornák alkalmazása meggyorsította a munkákat, és a helyszínre szállítás is sokkal egyszerűbb volt. Amennyiben gondos tervezés előzi meg a panelek rendelését, akkor a hulladék is elhanyagolható.
A csőpostarendszer 160 milliméteres PVC-mentes műanyag csövekből, 3 továbbító állomásból és a kórházépület minden szintjén két fogadó-feladó állomásból áll. A végleges üzembeállítás után óránként ezer tranzakciót képes végrehajtani (14. kép).

13-Elore-csovezett-kaloda-web 14-csoposta-allomas-web

 

15AVG-web30 db automatikusan vezérelt robot (automatic guided vehicle) fogja segíteni az orvosság-, étel-, ágynemű- és ruhaszállítást, ami a Culverten, alagúton keresztül történik. A robotok az ajtókkal, a liftekkel és a központtal wifin kommunikálnak, és ütközésvédelemmel lesznek ellátva. Az AVG robotok (15. kép) teherbírása 450 kg, maximális sebességük 6 km/h.

 

 

KÖRNYEZETVÉDELEM

Tanúsítások

A főépületek a LEED GOLD és a Miljöbyggnad (svéd saját épülettanúsítási rendszer) szerint lesznek tanúsítva. Ezen kívül a kivitelezés során be kell tartani a GREEN SITE követelményrendszert is, ami 12 kötelező kreditet és 26 választható kreditet tartalmaz, mint például:

  • zöld áram használata
  • energia mérése, dokumentálása
  • minden építési konténer szigetelt
  • energiahatékony világítás
  • tömegközlekedési infotábla
  • 5% hulladék mehet csak a lerakóba
  • környezettanúsított konyhai és higiéniai szerek használata
  • vízfelhasználás hatékonysága
  • állandó információ a környezetvédelem¬ről
  • eleget tenni a zaj és por elleni védelem, illetve egyéb előírásoknak
  • emelőgépek, liftek 30–40%-os hatékonysága
  • mozgásérzékelős kültéri világítás

Járművek

Nehézjárművek esetén (> 3,5 tonna) eleget kell tenni az Environmental Zone in Stockholm követelményeinek. A könnyű járművek (< 3,5 tonna) nem lehetnek idősebbek, mint 8 év. A munkagépeknek (teljesítmény > 18 kWh) meg kell felelni az EU Step 2 szerinti CO2-kibocsátás követelményeinek. Azoknál az alvállalkozóknál, amelyek nagyobb utat tesznek meg, mint 800 km, vagy egy évnél hosszabb szerződésük van, minden kezelőnek vagy vezetőnek Eco-driving tanúsítással kell rendelkeznie.

folyamatabra-web

Anyagok használata

Minden beépítésre kerülő anyagot a BVB weboldalon ellenőrizni kell, és csak azokat lehet elsődlegesen használni, amelyet a BVB elfogad vagy ajánl. Amennyiben speciális anyagról van szó, amelyet a BVB elutasít, akkor külön engedélyt kell kérni, melynek az eljárás hossza 25-30 nap.

Tiltott anyagok: PVC, réz (amely külsőleg vízzel érintkezik) és a préselt, impregnált fa. Csak FSC által tanúsított faanyagot lehet elsődlegesen beépíteni.

ÖSSZEFOGLALÁS

Folytathattam volna egyéb fenntarthatósági intézkedések vagy építészeti, gépészeti – számomra érdekesnek vélt – megoldások ismertetésével, de úgy gondolom, hogy e cikk keretein belül egy átfogó képet adhattam Svédország jelenleg futó legnagyobb kórházprojektjéről.

Amit szeretnék még kiemelni, az az ott megtapasztalt, a szervezi felépítésből adódó gördülékeny munkamenet. A projekttel kapcsolatos összes munkafázisnak volt helyszíni felelős vezetője, a tervezéstől az üzemeltetéséig. A beszerzés előkészítésében minden érintett részt vett (projekt és a szupport funkciók is). Egy csomag beszerzési folyamata kb. 6 hónapig tartott, illetve minden csomagnak volt „package manager"-e és „package leader" felelőse. Ez azt jelentette, hogy minden alvállalkozó fölött van egy vagy több Skanska részéről kinevezett felelős vezető. Minden alvállalkozót felmértünk minőség, környezetvédelem, munkavédelem és határidő szempontjából, és ha rosszul teljesített, a következő épület szerződéses partnerei között már garantáltan nem szerepelt.

A környezetbarát anyagok felhasználására és a gyártók ösztönzésére a svéd BVB rendszer igen jó példaként szolgálhatna itthon is.

Részt vettem egy svéd szerződéstréningen is. Igen meggyőző volt számomra az ott megismert, egyszerűen értelmezhető alap kivitelezési szerződés (AMA AF), amely vonatkozhat kivitelezésre és anyagbeszállításra, vagy csak kivitelezésre és csak anyagbeszállításra is. Ehhez tartozik egy adminisztratív rész, amelyben az eltéréseket kezelni lehet.

Svédország legnagyobb része gránitsziklára épült, így a kivitelezés során a kórházprojekt talajmunkái tulajdonképpen folyamatos robbantást jelentettek, de ez csupán rutinmunka számukra. Figyelemre méltó, hogy ottlétem alatt egymillió balesetmentes munkaórát ünnepelhettünk.

Schmidt András
környezetvédelmi mérnök
Skanska

Keresés

mehi-banner-media 120x240