2024. május 2., csütörtök

UJ HONLAP BANNER 250 100

A felújított Zemplén utcai 192 lakásos társasházKözelmúltban adtak át a budapesti Zemplén utcában egy 192 lakásos társasházat, ahol komplex energetikai felújítás történt a ZBR Klímabarát Otthon Panel Alprogram keretében.

A felújítás generálkivitelezője a győri Ablakcentrum Kft. volt. A munkálatok teljes költsége: bruttó 371 209 306 forint, a pályázott állami támogatás mértéke: 44,9 százalék. Az épület első – a felújítást követő mért fűtési költsége 52,4 százalékkal volt kevesebb az előző évi értéknél.

 

 

Ez a közelében fekvő, azonos tájolású és kialakítású, de energetikai felújítás előtt álló épülettel összehasonlítva (csak fűtés, alapdíj és vízmelegítés nélkül) egy légköbméterre vetítve 62 forint volt a 161 forinttal szemben. A hálózatimelegvíz-előállítására rásegítő rendszer még nem üzemelt. Ennek várható megtakarítása 33 százalék lesz.

HOGY TUDTUK EZT ELÉRNI?

Az elvégzett munkanemek:

  • homlokzati hőszigetelés, az első lakószint alatti födém hőszigetelése,
  • zárófödém (tető) hő- és vízszigetelése,
  • homlokzati nyílászárócsere lakásokban és közösségi terekben,
  • árnyékolástechnika – teljes körű redőnybeépítés,
  • fűtéskorszerűsítés – hőleadók (radiátorok) szabályozhatóvá és mérhetővé tétele,
  • hálózati melegvíz-előállítás támogatása vákuumcsöves napkollektorok telepítésével,
  • az épület önálló hőközponttal rendelkezik.

Az energetikai felújítás szakszerű, körültekintő megtervezése, a felhasznált termékek tartós, jó minősége, a kivitelező gondossága lehet a garanciája az elvárt megtakarításoknak. Ez azt jelenti, hogy nem a legolcsóbb, hanem a legjobb, legmegbízhatóbb terméket, megoldást célszerű választani!

Épületek energiamegtakarításaiAz Ablakcentrum Kft. túl van 17 500 lakás energetikai felújításán, kellő tapasztalatra tett szert. Ebben nagy segítséget jelentett az akkori GYŐRHŐ Kft., amelynek segítségével a felújított épületek tényleges energiafelhasználásáról konkrét adatokat kapott, aminek kiértékelése, elemzése lehetővé tette a további előrelépést.

Általános tapasztalat, hogy egy panelépület ablakcseréjével (70 mm beépítési mélységű 5 kamrás, pl. Kömmerling profil, 2 rétegű 1,0-1,1 W/m2K üvegezéssel) 17–25 százaléknál nagyobb energiamegtakarítást elérni (U = 1,2-1,4 W/m2K ablakkal) nem lehetséges.
Ha az épületet"becsomagoljuk", homlokzatát szigeteljük (min. 8 cm vastagságú EPS vagy egyéb hasonló műszaki jellemzőkkel rendelkező anyaggal), akkor ez az érték 25–33 százalékra nőhet. Ha az épület fűtési rendszerét is korszerűsítjük (termosztatikus szelepek, fogyasztás mérése, strangszabályzók), akkor a megtakarítás mértéke 30 százalék fölé nő.

Ennek további növelése a szellőzés beállításával, felújításával, a födém és a legalsó fűtött szint alatti födém hőszigetelésével a lépcsőház nyílászárócseréivel érhető el.

Egy komplex energetikai felújítástól (1,1–1,5 millió Ft/lakás a teljes beruházási összeg) a 40 százalék feletti megtakarítás is elvárható. Az elmúlt évek tapasztalatainak egy részét táblázatba foglaltuk.

HOGYAN NÖVELHETŐ A MEGTAKARÍTÁS?

felújítás közbenA megtakarítás további növelésének lehetősége az önálló (fogyasztói) hőközpont kialakítása, a fűtés on-line fogyasztásellenőrzés lehetőségének megteremtése akár a lakó részéről, megújuló energiaforrások (pl. napelemek felszerelése, szellőzési rendszer korszerűsítése), napkollektor (a használati-melegvíz előállításánál) alkalmazása, a hőszigetelés vastagságának (vagy minőségének pl. grafitadalékos EPS) javítása.

A jobb minőségű ablak (amelynek hőátbocsá­tási tényezője U < 1 W/m2K) beépítése, a lépcsőházak ablakainak, a bejárati ajtóknak a cseréje jelentősen javítja az épületek energiamérlegét. A napelemek a közös költséget csökkenthetnék: napkollektoros rásegítéssel a használati víz melegítésére fordított energia – éves átlagban – 50 százaléknyi megtakarítása lehetséges. Az egyébként indokolt villamos rendszer felújításával a közös helyiségekben LED-es lámpák alkalmazása 5 éven belül megtérül.

A liftek motorjának frekvenciaszabályzásúvá tétele, vezérlésének korszerűsítése 50 százalék feletti megtakarítási értéket is elérhet.

A többletmegtakarítás többletráfordítást jelent, ennek megtérülési ideje az energiaárak emelkedésével csökken.

MI A TEENDŐ?

erfurti43-45 kpek-kicsiSzükséges lenne az épületenergetikai programok folytatása, mert ez az ország energiafelhasználás-csökkentésének nagyon fontos eleme. Az EU 2009/28 EC irányelv előírásainak csak így tudunk megfelelni. Nem elhanyagolandó az sem, hogy egy ilyen program jelentős mértékben növeli a munkahelyek számát.

Az energiaárak várható növekedése, a lakhatási költségek elviselhetővé tétele miatt a lakosság is igényli, várja ezt a programot. Itt találkozik a közérdek az egyéni érdekkel.
Célszerű lenne az öngondoskodás szerepét hangsúlyozni, orientálni, az energetikai felújítás támogatási rendszerét átalakítani, az alábbiak szerint:

  • Tervezhető, kiszámítható legyen mind a lakóknak, mind a kivitelezésben, finanszírozásban részt vevő vállalkozásoknak.
  • Az épületek felújításának támogatása az energiahatékonyság figyelembevételével történjen, függetlenül az épület építési technológiájától.
  • Minden típusú lakóház pályázhasson (családi, sor-, többszintes társasház stb.).
  • A támogatás a fűtött épület területével legyen arányos.
  • Igazolni kelljen a megtakarítást, és legyen egy minimális (pl. 30 százalék) megtakarítási elvárás.
  • A kivitelezést végző vállalkozások minősítésének döntő tényezője az elvégzett munka, a kivitelezett épületek energiamegtakarítása legyen a mértékadó szempont.

Várhatóan a nagyobb komplex bekerülési költség a lakossági önrész növekedését is jelenti, ami késleltetheti ezen beruházásokat. Ezért szükséges olyan finanszírozási hitelezési konstrukciók kidolgozása, pl. ESCO jellegű cégek bevonása, akiknek segítségével az energiamegtakarítás eredménye visszaforgatható a felújításba.

  • Meg kell teremteni a több lépcsős felújítás lehetőségét.
  • Szerencsés lenne lobbyzni egy EU-tá­mogatás nem túl bürokratikus igénybevételére.
  • Meg kell vizsgálni – ami már több országban az államnak többletbevételt jelentett – az áfa jelentős csökkentésének lehetőségét az épületenergetikai felújításokban.

Széles körű lakossági tájékoztatással, az elért eredmények ismertetésével kedvet kell teremteni a hazai lakásállomány energetikai állapotának javítására.

Prohászka Rajmund
Ablakcentrum Kft.

 

 

Eseménynaptár

Május 2024
H K Sz Cs P Szo V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Keresés

banner kne 180 240

mehi-banner-media 120x240

Médiatámogatók

proidea logo-web

 buildcomm-logo-web