2024. április 23., kedd

UJ HONLAP BANNER 250 100

TARTALOMEptech 2012 5-6 B1-web

  • A szakma hírei

JEGYZET

  • Ünnepelünk?

ÉPÜLETENERGETIKA

  • Előre a múltba?
  • Változó rétegfelépítésű épülethatároló szerkezetek hőátbocsátása – II.
  • Energiatudatosan és nem energiafalón
  • Mit és miért kell tennünk?

KIVITELEZÉS

TŰZVÉDELEM

  • Átszellőztetett homlokzatok tűzvédelmi követelményei
  • A tűzvédelem „ára" – I.

IRÁNYTŰ

  • A német munkaerőpiac teljes megnyitásának tapasztalatai
  • A „Fenntartható Építészetért"
  • Munkagépek a hálón

JÓTÁLLÁS

  • Hibás teljesítés vállalkozási szerződés esetében

KIVÉT

  • Bizalmi kérdés – Energiamegtakarító szigetelési mód

Idén 62. alkalommal tartották meg június 1-jén az Építők Napját. Kassai Ferenc, a BPMK elnökének rövid köszöntőjében hangsúlyozta: soha ilyen nehéz helyzetben nem volt a hazai építőipari ágazat, a kiutat jelentő uniós források felhasználásánál pedig azonnali kormányzati beavatkozásra lenne szükség, mert a támogatásközvetítés mai gyakorlatának fenntartásával csak veszít az ország, s ha nem kezdődnek meg azonnal a mérnöki munkát igénylő projektelőkészítések, a következő uniós pénzügyi ciklusban is késve indulnak meg a fejlesztések. Építeni csodálatos dolog, az építés az egyik legősibb alkotó tevékenység, az építmények a világ kulturális örökségének hordozói, és minden ország számára nemzeti kincsek is egyúttal. Az épített környezet közvetlenül hat a lakosság életminőségére, ezért az épített környezet alakítása nem egyetlen szakma belügye, hanem meghatározó társadalmi, társadalompolitikai kérdés. A mostani helyzetben még az ünneplés óráiban sem szabad szemet hunynunk azonban a nehézségek fölött – mondta Kassai Ferenc.

Bővebben...

Knauf-hir-kicsiA Knauf Insulation Kft. jóvoltából lapunk munkatársai betekintést nyerhettek a szlovákiai Nová Banában található Knauf kőzetgyapot gyár mindennapjaiba. A látogatás során bebizonyosodott, miként képezhetik részét a modern vállalati stratégiának a környezettudatosság, az újrahasznosítás és a folyamatos innováció alapeszméi.

Bővebben...

passzivhaz-iskola-latvany-kicsiAz új, mintegy 110 négyzetméter alapterületű épületrésszel – funkciója speciális foglalkoztató – bővülő általános iskola Budapesten a XX. kerületben található. A tervezésben és kivitelezésben passzívházépítésben gyakorlott tervezők, gépészek közreműködtek. Szekér László, minősített passzívház oktató és tervező jegyzi az építészeti terveket, a gépészetért Detre Zsolt gépészmérnök felel.

Bővebben...

Az épületek energetikai jellemzőinek tanúsításáról szóló 176/2008. (VI. 30.) Korm. rendelet módosítása

A módosítás a kormányrendelet hatályát is érinti, pontosításra kerül a meglévő épületekkel kapcsolatos rendelkezés. Módosul az energetikai tanúsítvány fogalma. A tanúsítás szabályai úgy módosulnak, hogy új épület építése esetén a tanúsítvány elkészíttetéséről az építtető gondoskodik a használatbavételi engedély kiadását követő 90 napon belül.

Bővebben...

Szallo-Szeged-kep1-kicsiJúnius 5-én nyitották meg a négycsillagos Szent János Hotelt Szeged belvárosában, amely a Pick család egykori, műemléki lakóházában fogadja a vendégeket.

A beruházáshoz az Új Magyarország Fejlesztési Terv Dél-Alföldi Operatív Program rendszerében a „Turisztikai vonzerőkhöz kapcsolódó kereskedelmi szálláshelyek minőségi és mennyiségi fejlesztése" című pályázaton 209 719 940 forint támogatást nyert el a Mórahalmi Rozsmalom Kft.

Bővebben...

Fabory: az ünnepélyes szalagátvágásA hollandiai székhelyű vezető kötőelem-forgalmazó, a Fabory intenzív terjeszkedésének következő állomása Szeged, ahol május 9-én ünnepélyes keretek között nyitották meg 9. üzletüket. Az esemény díszvendége Szentgyörgyi Pál, Szeged város önkormányzati képviselője és a közgyűlési bizottság elnöke, illetve Bogdanovits László, a Magyar Járműalkatrészgyártók Országos Szövetségének ügyvezető főtitkára volt.

Bővebben...

143 aspiráns közül Szolnok lett a legélhetőbb város azon a megmérettetésen, amelyen a fenntartható fejlődésük alapján hasonlították össze idén első alkalommal a 10 ezer főnél népesebb magyar településeket. A további sorrend: Zalaegerszeg, Debrecen, Kecskemét, Szeged, Győr, Nyíregyháza, Békéscsaba, Kaposvár és Veszprém került be a legjobb tíz közé.

Bővebben...

A több mint 2 milliárd forintos beruházás várhatóan 2014–2015 ben készül el. A finn Konecranes cégcsoport magyarországi érdekeltsége, a Konecranes Supply Hungary Kft. építteti a gyárat a borsodi megyeszékhely Mechatronikai Ipari Parkjában.

Bővebben...

Talán sokan emlékeznek még arra az amerikai ifjúsági kalandfilmre, amelynek címe „Vissza a jövőbe" volt. Ezt a címet forgattam át kissé, mert jól tükrözi a mondandómat.

A Magyar Mérnöki Kamara és a Magyar Építész Kamara szakértői a 2010-es EU direktíva szellemében 2012 februárjára kidolgozták az új épületenergetikai szabályozás komplett követelményrendszerét 2012-re, illetve javaslatot tettek a 2015-ben és 2019-ben hatályba lépő követelményrendszer alsó szintű elemeire, azaz a hőátbocsátási tényezők követelményértékeire.

Bővebben...

Eseménynaptár

április 2024
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Keresés

banner kne 180 240

mehi-banner-media 120x240

Médiatámogatók

proidea logo-web

 buildcomm-logo-web

 

Partnereink

EVOSZ-logo

measzlogo fb

 

 

logo rigips-w 

proidea-logo-fb

VarepitoPalyazat logo-web

 

 

bme logo-kicsi

 

Ybl-logo-kicsi

  mapasz-logo-web

 

zeosz-logo-webebsz logo 2

 

 

 HuGBC LOGO kicsi

 

TEGY-web

 Burkolattechnika-egyesulet-logo-web

 Hazicincer logo

    Kivet-logo-web

 

 

 

 

Construmalogo-web

  emsz-logo-web180

mti hirfelhasznalo

 

dimag logofinal-web

 
 
 observer logo-web