2024. március 19., kedd

UJ HONLAP BANNER 250 100

Solar-decathlon-logo-2019Idén nyáron, Magyarországon először kerül megrendezésre az amerikai eredetű Solar Decathlon, ahol tíz nemzetközi egyetem, köztük a Budapesti Műszaki- és Gazdaságtudományi Egyetem csapata, méri össze tudását és építik fel szoláris energiával működő házaikat. A verseny 3 milliárd Ft állami támogatásban részesült.

A több éves múltra visszatekintő Solar Decathlon nemzetközi innovációs és fenntarthatósági versenyt korábban Madridban, Versaillesban rendezték meg, 2019-ben pedig a jövő otthonai Szentendrén fognak megépülni az egyetemista csapatok tervei alapján. A verseny célja felhívni a szakmai érdeklődők és a lakosság figyelmét a fenntartható zöldtechnológiák használatára és a környezettudatos, megújuló energiákat hasznosítani képes otthonok egyre fontosabb szerepére.

Bővebben...

ejmsz-logoKeresett, jól fizető szakmának tartják a középiskolások a mérnöki hivatást, és minden negyedik megkérdezett közülük el is tudja képzelni magát ezen a területen. Viszont hiába vonzó számukra ez a pálya, mégsem tudnak munkaköröket, feladatokat társítani hozzá – derül ki az Együtt Jövő Mérnökeiért Szövetség (EJMSZ) által készített, a STEM Pályaorientáció 2018 konferencián bemutatott új, országos felméréséből, amely 42 magyar középiskola, 1204 tanulójának megkérdezésén alapul.

Noha a válaszadó 9 - 12. évfolyamos diákok 80 százaléka szerint sokat kell tanulni ahhoz, hogy valakiből informatikus vagy mérnök váljék, közülük a legnagyobb arányban (22 százalék) az informatikai képzést jelölnék meg elsődleges továbbtanulási irányként, míg másodikként (18 százalék) valamely mérnöki szakot. Ezeket a gazdasági (12 százalék), az orvosi és gyógyszerészeti (11 százalék), a bölcsész (8 százalék) és a jogi (6 százalék) területek követik náluk.

Bővebben...

emsz-logo-web180Szombaton érkezett haza a 15 fős magyar küldöttség Rigából, ahol 11 ország 30 csapata vett részt a szakmai világbajnokságon. Magyarország ezúttal nem gyarapította érmeinek számát, de fiatal mestereink kitűnően versenyeztek, és máris a következő, 2020-ban esedékes pekingi fordulóra készülve összegezték tapasztalataikat.

Ebben az évben több mint 10 szakmában összesen közel száz versenyzővel, két jelentős nemzetközi versenyen vettek részt magyar csapatok. Októberben Budapesten zajlott az Euroskills, most pedig Lettország fővárosában került sor a Fiatal Tetőfedők Világbajnokságára. A megmérettetésekre számos, ma itthon hiányszakmának számító mesterség képviselői nevezhettek, s a jó eredményekkel sikeresen népszerűsíthették szakterületüket.

Bővebben...

mmk-mesteriskolaA beruházások hazánkban eddig nem tapasztalt méretű bővülése párosul a minőségi, gazdaságossági igények emelkedésével. Az új kihívások teljesítéséhez jelentős többlet tudásra van szükség. A cégek piaci versenyképességének elengedhetetlen feltétele, hogy e kimagasló tudással rendelkező beruházáslebonyolítókat foglalkoztassanak.

Ezt az igényt felismerve a Magyar Mérnöki Kamara – a vele együttműködő Magyar Építész Kamarával, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségével, a Magyar Projektmenedzsment Szövetséggel, és a Magyar Tanácsadó Mérnökök és Építészek Szövetségével közösen – Mesteriskola elindítása mellett döntött.

Bővebben...

verseny makett tetoKétévente, most 27. alkalommal rendezik a Fiatal Tetőfedők Világbajnokságát november 13-16. között Lettország fővárosában. A héten a magyar csapatok felkészülése is a finisébe ért. Ezúttal - a bajnokság történetében először – az ÉMSZ (Épületszigetelők, Tetőfedők és Bádogosok Magyarországi Szövetsége) összefogásában Magyarország három -tetőfedő, építmény-szigetelő és bádogos –versenyszámban is képviselteti magát.

A világbajnokságon 1998-2001-ig csak magastetős szekcióban volt verseny. A dublini rendezvény (2002) óta vízszigetelés (lapostető), és 2008 (Prága) óta bádogos szekcióban is versenghetnek a résztvevők. "Idén a homlokzat-burkolás önálló szekcióként bekerült a versenykiírásba de itt egyelőre nem indítunk versenyzőt" – mondta el Sándor Mátyás, az ÉMSZ elnöke.

Bővebben...

Eseménynaptár

Március 2024
H K Sz Cs P Szo V
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Keresés

banner kne 180 240

mehi-banner-media 120x240

Partnereink

EVOSZ-logo

measzlogo fb

 

 

logo rigips-w 

proidea-logo-fb

VarepitoPalyazat logo-web

 

 

bme logo-kicsi

 

Ybl-logo-kicsi

  mapasz-logo-web

 

zeosz-logo-webebsz logo 2

 

 

 HuGBC LOGO kicsi

 

TEGY-web

 Burkolattechnika-egyesulet-logo-web

 Hazicincer logo

    Kivet-logo-web

 

 

 

 

Construmalogo-web

  emsz-logo-web180

mti hirfelhasznalo

 

dimag logofinal-web

 
 
 observer logo-web