•  

 

   
 2018. március 23., péntek

 

 • Roman-Csarnok-wA Szépművészeti Múzeum átfogó rekonstrukciójának köszönhetően újra régi pompájában látható a több mint 70 éve lezárt Román Csarnok. Az impozáns múzeumi tér felújítása befejeződött, a csarnokot március második felében – március 15-étől húsvétig - a látogatók is megtekinthetik majd. A Liget Budapest Projekt keretében felújított, széles körűen korszerűsített múzeumi épület történetében ez volt az eddigi legátfogóbb és legjelentősebb rekonstrukciós fázis. Az új állandó kiállításokkal a Szépművészeti Múzeum október 25-én nyílik majd meg a nagyközönség számára.

  A múzeum felújítási munkálatai rövidesen befejeződnek, októberig az új kiállítások építése és a közönségforgalmi terek kialakítása zajlik, de az őszi megnyitóra a múzeum közvetlen környezete is megújul majd.

  Bővebben...

  Baumit-lengyel-uj-1A Baumit Challenge 66 nemzetközi építészeti pályázat műemlék kategóriájának nevezéseiből mutatunk be néhány érdekes példát a környező országokból. Közülük néhány hagyományos értelemben vett rekonstrukció, és olyan épület is van, amelyik új funkciót és modern kiegészítést kapott.

  ORANGERIE A LENGYELORSZÁGI LIDZBARK WARMI SKIBAN

  1720 körül épült az észak-lengyelországi Lidzbark Warmiński település püspöki palotája, amelynek pálmaháza és kertje nemrégiben teljes rekonstrukción esett át. A lepusztult épület és kert felújításakor az volt a fő cél, hogy az épület a helyreállított barokk kert középpontjaként tűnjön ki. Fontos építészeti feladat volt a régi épületrészek megtartása, állagának megóvása, amelyhez Baumit Sanova felújító rendszert alkalmaztak SilikonColor homlokzatfestékkel.

  Bővebben...

  Bodajk Palace2016. december 19-én a WHB Cégcsoporthoz került a bodajki Hochburg-Lamberg Kastély. A szakmai kihívás mellett az észszerű értékteremtés miatt döntött a felvásárlás mellett.

  A bodajki Hochburg-Lamberg Kastély egy közepes méretű épület, a klasszicista magyar építészet egyik jeles alkotása. Az 1830-as években épült kastély a II. Világháború során megrongálódott, majd a lakosság teljesen kifosztotta, csak a falai álltak. Hosszas előkészületek után 1962-ben új tetőzet készült, majd 1964-65-ben az Országos Műemléki Felügyelőség tervezésében és kivitelezésében turistaszállóvá alakították. Az 1990-es évek elejéig működött turistaszállóként, majd 2007-ben az önkormányzat eladta, azóta üresen áll. Jelenlegi siralmas állapota ellenére az épület hozzáértő kezek segítségével menthető, mert statikailag még ép (forrás: wikipedia).

  Bővebben...

  1 Baumit-wA víz mint károsító tényező az épületeket a lábazati térben támadja leginkább. Felújító vakolatokkal a nedvesedés következményei hosszú távon megszüntethetők.

  Kívülről a falazatok alsó részét az eső, az olvadó hó, a rosszul kialakított járdacsatlakozás felől beszivárgó nedvesség károsítja. A talaj felől az elöregedett vagy hiányzó szigetelés miatt folyamatosan éri a talajnedvesség és az abban lévő oldott só, míg a belső tér felől a kondenzvíz és a páradiffúzió okozhat problémát. A régi szigetelések javítása igen költséges, és a nedvesség- és sóterhelés mértékétől függően nincs is mindig szükség rá.

  Bővebben...

  klotild-del-webA Klotild Paloták 1899-1902 között épültek angol neobarokk, eklektikus stílusban, az Erzsébet-híd pesti hídfője melletti terület ékköveként. A háború után a paloták felújításra kerültek, de régi fényüket visszanyerni már nem tudták, és sorsuk a rendszerváltás után is sokáig rendezetlen volt. Az északi Klotild Palota felújítása után 2014 augusztusában a déli palota sorsa is jó kezekbe került. Az épület 89 százalékát a nemzetközileg is jelentős törökországi szállodalánc-tulajdonos Ozyer Csoport magyarországi leányvállalata, a Melis Investment Kft. vásárolta meg nyílt pályázaton az V. kerületi önkormányzattól, 2,15 milliárd forintért. Néhány héttel ezelőtt a kisebbségi 11%-os tulajdonrészt is nyílt pályázaton értékesítette a Fővárosi Önkormányzat, így ez 540 millió forintos vételáron került az Ozyer csoport tulajdonába.

  Az épület felújítása néhány napon belül elkezdődik, az építkezés várható költsége kb. 6,5 milliárd forint lesz. Az épület egy 156 szobás ötcsillagos szállodának ad majd helyet. Az egykori Belvárosi kávéház helyén – az átmenetileg Casinónak használt keleti szárnyon – ismét Kávéház nyílik, eredeti belső pompájában. A Duna utcai oldalon igazi meglepetés készül, egy eredeti, látványkonyhás török étterem nyílik, míg a szálloda belső igényeit egy kisebb étterem fogja kiszolgálni. Az épületben Spa, és tetőtéri Sky bár is épül. A befejezést 2018 tavaszára tervezik.

  Bővebben...

  Eseménynaptár

  Március 2018
  H K Sz Cs P Szo V
  26 27 28 1 2 3 4
  5 6 7 8 9 10 11
  12 13 14 15 16 17 18
  19 20 21 22 23 24 25
  26 27 28 29 30 31 1

  Keresés

  kepzes 180x240

  MEHI-kepzes 180x180

  Banner-MAPASZ-120x240

  Partnereink

  EVOSZ-logo

  measzlogo fb

   

   

   

   

  proidea-logo-fb

  VarepitoPalyazat logo-web

   

   

  bme logo-kicsi

   

  Ybl-logo-kicsi

    mapasz-logo-web

   

  zeosz-logo-webebsz logo 2

   

   

   HuGBC LOGO kicsi

   

  TEGY-web

   Burkolattechnika-egyesulet-logo-web

   Hazicincer logo

      Kivet-logo-web

   

   

   

   

  Construmalogo-web

    emsz-logo-web180

  mti hirfelhasznalo

   

  dimag logofinal-web

   
   
   observer logo-web