2024. március 19., kedd

UJ HONLAP BANNER 250 100

Szepmuveszeti1A Szépművészeti Múzeum átfogó rekonstrukciójának köszönhetően újra régi pompájában látható a több mint 70 éve lezárt Román Csarnok. A múzeumi épület történetében ez volt az eddigi legátfogóbb és legjelentősebb rekonstrukció. A Román Csarnok felújítása mellett korszerűsítették a múzeum elavult fűtőrendszerét, klimatizálták a kiállítótermek egy részét, felújították a nyugati épületszárny feletti tetőszerkezetet, valamint új kiállító- és közönségforgalmi tereket és korszerű raktárhelyiségeket alakítottak ki az épületben.

Az 1906-ban megnyílt Szépművészeti Múzeum épülete már több részleges rekonstrukción átesett – legutóbb 2008-ban újult meg a múzeum homlokzata –, de a nyugati szárny felújítása és az épületgépészet átfogó fejlesztése évtizedek óta váratott magára. A mostani rekonstrukciós szakasz volt az eddigi legjelentősebb a múzeum történetében. Hosszú évtizedek után végre megtörtént az épületszárny teljes műszaki modernizációja is, többek között kazánostul lecserélték a hetvenes évekből való gőzfűtést és a régi elavult klímaberendezéseket.

Bővebben...

005-wAz idén nyolcvan éves XIII. kerület fejlődésének szimbolikus eseménye a mai, a felújított Láng Művelődési Központ átadása. Megőriztük a múlt értékeit, és hozzájuk illesztettük a 21. századi technológiát" – kezdte ünnepi beszédét Dr. Tóth József polgármester. Kitért arra is, hogy a kerület életében a mostani a legdinamikusabb időszak, immár mottóvá is vált ez a mondat: a XIII. kerület hosszú évek óta magas életminőséget biztosító, fenntartható és visszafordíthatatlan fejlődési pályára került. „Ehhez a fejlődéshez hozzátartozik – a lakóhelyi, a munkahelyi környezet átgondolt fejlesztése mellett – a rekreációs igények kielégítése is. Arra törekszünk, hogy jó legyen itt élni, dolgozni is, és megteremtsük a minőségi kikapcsolódáshoz szükséges magas színvonalú szolgáltatások feltételeit a sport terén éppúgy, mint a kultúrában" – tette hozzá a polgármester. Úgy modernizálták teljes körűen a Láng Művelődési Központot, hogy meghagyták az épület „retro" jellegét, hangulatát.

Azt is figyelembe vették, hogy az évtizedek alatt jelentősen megváltoztak egy ilyen óriási művelődési-kulturális centrum funkcionális igényei. A beruházásra a XIII. Kerületi Önkormányzat 1,3 milliárd forintot fordított. „A Láng Művelődési Központ és annak elődjei mindig is meghatározó szerepet töltöttek be a XIII. kerület kulturális, civil életében. Ma sincs másként – immáron egy különlegesen felújított épületben, a Rozsnyay utcában" – fogalmazott Dr. Tóth József, és beszéde végén jelképesen átadta a „Láng" kulcsát a Láng Művelődési Központ Közművelődési Egyesület vezetőinek.

Bővebben...

kep1Felújították a II. világháború során bombatámadást elszenvedett szombathelyi Püspöki Palotát. A nagy szakértelmet kívánó munkálatok során újraépítették a lebombázott részt, amelyben egy új látogatóközpont is helyet kapott, valamint korszerűsítették a meglévő részeket. A Püspöki Palota felújítását a West Hungária Bau Kft. és a Fejér-B.Á.L. Zrt. konzorciumban valósította meg. A kivitelezést a szakma Nívódíjjal jutalmazta, amelynek emléktábláját a mai napon avatták fel.

Az 1945-ben bombatalálatot kapott késő barokk stílusú Püspöki Palotát 1778-ban kezdték el építeni Hefele Menyhért osztrák építész tervei alapján. A több mint 2300 m2 alapterületű, 16,4 m magas,műemléki védelem alatt álló épület felújítása nagy kihívást jelentett. Mészáros György, a projekt vezetője kiemelte: „Külön nehézséget okozott a nagy méretű műemlék téglák beszerzése és a projekt helyszínre szállítása, mivel a nagyon szűk építési területre sem torony, sem pedig autó-daru használatára nem volt lehetőség, ezért minden egyes tégla helyszínre rakása kézi erővel történt, ami igencsak embert próbáló feladatnak bizonyult."

Bővebben...

Roman-Csarnok-wA Szépművészeti Múzeum átfogó rekonstrukciójának köszönhetően újra régi pompájában látható a több mint 70 éve lezárt Román Csarnok. Az impozáns múzeumi tér felújítása befejeződött, a csarnokot március második felében – március 15-étől húsvétig - a látogatók is megtekinthetik majd. A Liget Budapest Projekt keretében felújított, széles körűen korszerűsített múzeumi épület történetében ez volt az eddigi legátfogóbb és legjelentősebb rekonstrukciós fázis. Az új állandó kiállításokkal a Szépművészeti Múzeum október 25-én nyílik majd meg a nagyközönség számára.

A múzeum felújítási munkálatai rövidesen befejeződnek, októberig az új kiállítások építése és a közönségforgalmi terek kialakítása zajlik, de az őszi megnyitóra a múzeum közvetlen környezete is megújul majd.

Bővebben...

Baumit-lengyel-uj-1A Baumit Challenge 66 nemzetközi építészeti pályázat műemlék kategóriájának nevezéseiből mutatunk be néhány érdekes példát a környező országokból. Közülük néhány hagyományos értelemben vett rekonstrukció, és olyan épület is van, amelyik új funkciót és modern kiegészítést kapott.

ORANGERIE A LENGYELORSZÁGI LIDZBARK WARMI SKIBAN

1720 körül épült az észak-lengyelországi Lidzbark Warmiński település püspöki palotája, amelynek pálmaháza és kertje nemrégiben teljes rekonstrukción esett át. A lepusztult épület és kert felújításakor az volt a fő cél, hogy az épület a helyreállított barokk kert középpontjaként tűnjön ki. Fontos építészeti feladat volt a régi épületrészek megtartása, állagának megóvása, amelyhez Baumit Sanova felújító rendszert alkalmaztak SilikonColor homlokzatfestékkel.

Bővebben...

Eseménynaptár

Március 2024
H K Sz Cs P Szo V
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Keresés

banner kne 180 240

mehi-banner-media 120x240

Partnereink

EVOSZ-logo

measzlogo fb

 

 

logo rigips-w 

proidea-logo-fb

VarepitoPalyazat logo-web

 

 

bme logo-kicsi

 

Ybl-logo-kicsi

  mapasz-logo-web

 

zeosz-logo-webebsz logo 2

 

 

 HuGBC LOGO kicsi

 

TEGY-web

 Burkolattechnika-egyesulet-logo-web

 Hazicincer logo

    Kivet-logo-web

 

 

 

 

Construmalogo-web

  emsz-logo-web180

mti hirfelhasznalo

 

dimag logofinal-web

 
 
 observer logo-web