2024. április 19., péntek

UJ HONLAP BANNER 250 100

skillco-logo-horizontal rgbA SKILLCO projekt az építőipari ágazatban fellehető készséghiányok csökkentését tűzte ki céljául. Az Erasmus+ Partnerségi pályázat támogatásával megvalósuló projektben a német, szlovén és magyar építőipari munkaadói szervezetek mellett minden partner országból egy-egy építőipari szakiskola vesz részt. Magyarországról az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ), valamint a Kecskeméti Gáspár András Építőipari Szakiskola vesz részt a projektben. Az elért eredmények széles körben történő bemutatását a FIEC, azaz az Európai Építőipari Szövetség vállalta feladatául.

Az építőipari ágazat rendelésállománya a gazdasági válságot követően az elmúl egy-két évben ismét növekedett, és az előrejelzések a jövőre nézve is kedvezőek. A megnövekedett keresletet azonban csak stabil és megfelelő szakképzettséggel rendelkező munkaerővel lehet kielégíteni. A FIEC 2017. évi éves jelentése szerint az európai munkaadók 40%-a jelezte, hogy nem talál megfelelő szaktudású munkaerőt. E probléma megoldására az Európai Bizottság egy "Új európai készségfejlesztési programot" tett közzé, amelyben a szakmai ismeretek és képzések biztosítása az EU legmagasabb prioritásai között szerepel. A Program célja, hogy az építőipari ágazatban a szakmai ismereteket az alapszintűtől a haladó szintig fejlessze tovább, és ezáltal javítsa az ágazat szakképzett munkaerőigényének biztosítását.

Ennek egyik módja lehet az egyes országokban már jól bevált megoldások helyi, regionális, nemzeti és európai szinten történő megosztása. A munkaerő mobilitásának erősítésével a regionális és helyi készséghiányok kezelése is könnyebbé válhat. Az építőipari ágazatban felmerülő kihívások kezelésének egy másik módja az Európai Bizottság által kidolgozott "Tervezet a készségekkel kapcsolatos ágazati együttműködésről" kezdeményezés lehet.

Kapcsolódó cikk(ek):
Képzettségi hiányosságok az építőiparban - SKILLCO Projekt
SKILLCO – innovatív projekt az építőiparban előforduló képzettségi hiányosságok megszüntetésére
Szakképzési hiányosságok az építőiparban (SKILLCO projekt)

A Tervezet arra ösztönzi az építőipar legfontosabb szereplőit, hogy az EU-s és nemzeti finanszírozási lehetőségeket fokozottan stratégiai szemlélettel vegyék igénybe és elégítsék ki a rövid- és középtávú képzési igényeket. Ennek érdekében egy új keretet hoz létre a legfontosabb szereplők (pl. üzleti vállalkozások, szakszervezetek, kutatási, oktatási és képzési intézmények, állami hatóságok) közötti stratégiai együttműködés elősegítésére. A Tervezet az építőipari ágazat számára három fókuszterületet határoz meg: az energiahatékonyságot; a digitalizálást; valamint a körkörös gazdaság megvalósítását, ideértve a bio-alapú és másodlagos újrahasznosított termékek alkalmazását is.

A fentiek figyelembevételével a SKILLCO projekt célja az építőipari ágazatban előforduló és a projektben résztvevő partnerországok mindegyikét (Szlovénia, Németország és Magyarország) érintő legáltalánosabb képzettségi hiányosságok azonosítása volt. Majd ezt követően a partnerek az ECVET alapelvek alapján olyan tanulási egységeket határoznak meg és dolgoznak ki, amelyek az egyes országok hivatalos szakképzési és felnőtt továbbképző programjaiba is integrálhatók is felhasználhatók lesznek. A projekt ezzel lépéseket tesz az azonos tantervek különböző országokban történő bevezetésére. A SKILLCO projektben egyúttal olyan mobil applikációk is kifejlesztésre kerülnek, amelyek a projekt összes eredményét, a tanulási egységeket, oktatási anyagokat, videoklipeket és fényképeket is tartalmazzák majd.

A projektpartnerek az elmúlt másfél év során elsőként a munkavállalók és a munkáltatók körében végzett kutatás keretében feltérképezték az építőipari ágazat jelenlegi állapotát, valamit a partnerországok mindegyikében előforduló képzettségi hiányosságok körét. Ennek eredményekét négy készség került azonosítása, melyekre tanulási egységek és oktatási anyagok kerülnek kidolgozásra. A kutatások eredményeképpen az alábbi képzettségi hiányosságokat állapítottuk meg:

  1. Zöld ismeretek az építésben: ipari/építőipari hulladék anyagok újbóli fel-használása, újrahasznosítás a potenciálisan káros anyagok biztonságos felhasználásával.
  2. Munkahelyi egészségvédelem és biztonság: a csont-izomrendszeri rendellenességek megelőzésére szolgáló intézkedések és az ergonómia alapjai
  3. Írás-olvasás: az építési üzemterv és az építési munkák sorrendjének megértése, valamint a projekt dokumentációjának olvasása/megértése, időtervek készítése az IKT (Információ és Kommunikáció Technológia) segítségével az építési helyszínen, az IKT technológia alkalmazása az építési munkákhoz.
  4. Számolás: költségszámítás, költségelőirányzatok készítése a kivitelezés során munka-csoportok számára vagy kis objektumokhoz.

A projekt másodok félidejében a partnerek által angol nyelven elkészített négy tananyag-egység német, szlovén és magyar nyelvre is lefordításra kerül. Majd ezek alapján mindhárom partner országban szakiskolai tanulók, valamint munkavállalók számára egy-egy pilot tanfolyamot bonyolítanak le. Ezt követően az érintett felek, azaz a tanfolyamok résztvevői, valamint a munkavállalókat foglalkoztató vállalkozások képviselői értékelésének figyelembevételével a tananyagok véglegesítésre kerülnek. Így azok a továbbiakban más szakiskolákban, valamint felnőtt-továbbképző kurzusokon is oktathatók lesznek.

A projekt eredményeinek az érintett felek, azaz a szakiskolák, valamint az építési vállalkozók körében történő bemutatása érdekében a partnerországok mindegyikében konferenciákat szerveznek.

Az első nemzeti konferencia 2018. április 24-én, Budapesten a Szakma Kiváló Tanuló Versenyeket összefogó Szakma Sztár Fesztivál keretében a Hungexpo „A" Pavilonjának konferenciatermében kerül megrendezésre.

 

eu flag co fundedPete Zoltán
ügyvezető igazgató helyettes
ÉVOSZ

 

 

Eseménynaptár

április 2024
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Keresés

banner kne 180 240

mehi-banner-media 120x240

Partnereink

EVOSZ-logo

measzlogo fb

 

 

logo rigips-w 

proidea-logo-fb

VarepitoPalyazat logo-web

 

 

bme logo-kicsi

 

Ybl-logo-kicsi

  mapasz-logo-web

 

zeosz-logo-webebsz logo 2

 

 

 HuGBC LOGO kicsi

 

TEGY-web

 Burkolattechnika-egyesulet-logo-web

 Hazicincer logo

    Kivet-logo-web

 

 

 

 

Construmalogo-web

  emsz-logo-web180

mti hirfelhasznalo

 

dimag logofinal-web

 
 
 observer logo-web