2024. április 26., péntek

UJ HONLAP BANNER 250 100

kepbujA Merkbau Kft. kivitelezésében készült el az Építőipari Nívódíjban részesült Sauska Borászat villányi szőlőbirtokának épületegyüttese, ahol évente 1700–2500 hektoliter bort állítanak elő. Hordókban és acéltartályokban érlelik, majd palackozzák a nedűt. A legújabb létesítménybővítés célja a meglevő épület kapacitásának változatlanul hagyása mellett a szőlőfeldolgozás területének a növelése, a szőlő hűtésének megoldása és a dolgozók számára új szociális helyiségek kialakítása volt.

kep1A problémák megoldására épült egy új összetett funkciójú épületszárny, fedett-nyitott feldolgozó térrel, hűthető és fűthető zárt tárolóval és a szükséges kétszintes szociális blokkal. A zárt raktárban lehűtik a szőlőt +5 Celcius-fokra, ugyanitt novemberben a must erjedésekor +25 Celcius-fokra fűtik fel a helyiséget egy ipari hűtőfűtő géppel. Az alkalmazott építészeti megoldásokkal és anyagokkal a kialakított épületegyüttes kiválóan simul a szőlődombos tájba, a toldás és a meglevő épület megbonthatatlan harmonikus egységet alkot.

A projekt résztvevői
Építtető: Sauska és Társa Kft.
Generáltervező: Radius b + s
Generálkivitelező: Merkbau Építőipari és Kereskedelmi Kft.
I. ütem monolit szerkezeteinek kivitelezője: SH Bau Mérnöki Kft.
II. ütem monolit szerkezeteinek kivitelezője: Menzor BGMI Kft.
I. és II. ütem bádogos munkák kivitelezője: Stang Bádogos Kft.
I. és II. ütem műgyanta burkolatok kivitelezője: MUREPO X Műgyanta Technológia Kft.
II. ütem homlokzati kőburkolat és hidegburkolatok kivitelezője: Tóth – House Bt.

A két ütemben elkészített borászat és birtokközpont beépítését három különböző építészeti karakterű épület határozza meg: a tartályos erjesztő, a palackozó és a logisztikai raktár. Az épületek közötti fedett-nyitott terekben történik a szőlő fogadása és az egyéb anyagmozgatás, személyközlekedés. A három épület közös udvarán van a központi fogadótér, ahonnan a készárut elszállítják, illetve innen közelíthető meg a logisztikai raktár, és az úgynevezett traktorgarázs.

Első ütem

A pinceszint egységesen monolit vasbeton szerkezetű. A falak nagytáblás zsaluzattal készültek, látszó felülettel, melyre egy monolit vasbeton dongaboltozat-rendszer épült. A nagy hosszúság miatt az épület középvonalában szerkezeti dilatációt alakítottak ki. A pinceszint fölötti felmenő szerkezetek monolit vasbeton pillérváz között kitöltő falakkal készültek.

kep2kep3 

A palackozó és az irodaszinten monolit vasbeton síkfödém épült. A válaszfalak hagyományos 10 centiméter vastag égetett kerámiafalak, kétoldali vakolattal. A fedélszerkezetek az irodák fölött hagyományos, a gerincszelement középső oszloppal megtámasztó fatető, a manipulációs tér fölött rétegelt ragasztott fa tetőszerkezet. Tetőfedésként a lapostető-szigetelés fölé zöldtetőként talajkeveréket és intenzív növényzetet, a palackos tároló fölé extenzív zöldtetőt telepítettek, szárazságtűrő, locsolást nem igénylő növényzettel. A fa tetőszerkezeteket előpatinázott, kettős állókorcos RHEINZINK fedéssel látták el.

kep4kep5

 

A nyílászárók hossztoldott borovi fenyőből készültek, hőszigetelő üvegezéssel, a bejárati ajtók és kapuk zsaluzott fafelülettel.

Az öltözőkben, a szociális vizes helyiségekben csúszásmentes kerámia, az irodákban habalátétes keményfa szalagparketta, a technológiai terekben gépi simítású beton vagy műgyanta burkolat készült.

kep6kep7

 

Homlokzati felületképzésként roppantott hátfalbetonba rakott és ragasztott hasított kőburkolat, illetve dörzsölt nemes vakolat jelenik meg.

Második ütem

Az épületnek a készáruraktár és a tartályos erjesztőtér között lévő ún. „manipulációs" tere szolgált a szüretkor beérkező szőlő fogadására és feldolgozására. Ez a fedett-nyitott tér az ötéves üzemeltetési tapasztalatok alapján nem bizonyult elégséges méretűnek. A szőlő fedett területen történő fogadása és feldolgozása további területeket kívánt. Ezt az épület É-NY-i oldalán lévő burkolt területen ideiglenesen felállított sátorszerkezettel próbálták pótolni.

kep8kep9

A másik probléma, hogy a szüretkor ideérkező szőlőt a feldolgozás előtt hűteni kell, hogy a spontán erjedés ne induljon be. Ezért szükség van egy zárt, hűthető, átmeneti tárolótérre.

kep10A harmadik probléma, hogy a szüretkor itt dolgozó munkásoknak szükségük van külön öltöző és étkező helyiségekre.

A negyedik probléma, hogy az épület pincéjében lévő fahordós erjesztőtér kapacitása nem elegendő, bővítést kíván, továbbá a palackos tárolótér kapacitása sem elegendő.

A fenti problémák megoldását szolgálja egy új, összetett funkciójú épületszárny építése, fedett-nyitott feldolgozó térrel, hűthető és fűthető zárt tárolóval, szociális blokkal.

kep11kep12

A feldolgozóteret acélszerkezetű pillérekkel, főtartókkal és szelemenekkel alakították ki a viszonylag nagy fesztávolságok miatt. A térben mindössze két helyen támaszt le az acéloszlop, hogy a munkavégzés zavartalan lehessen. A tárolót és a szociális épületet úgy tervezték, hogy az acélgerendákat fel lehessen rájuk támasztani. Ezért a két zárt épület falai és födémei monolit vasbetonból készültek. Az acél és vasbeton szerkezetű épületek építészeti kialakítása a racionális szerkezeti formálás mellett igazodik a meglévő épület építészeti megjelenéséhez. A teljes bővítmény az előző ütemmel azonos, kettős állókorcos RHEINZINK fedést kapott, a homlokzata hátfalbetonba rakott hasított kőburkolattal, illetve farácsozattal készült. A nyílászárók faszerkezetűek és hőszigetelő, gáztöltésű üvegezéssel készültek. A feldolgozótér É-i és Ny-i oldalán a fa rácsburkolatot és a kapuk belső oldalát polikarbonát elemekkel látták el, melyek szél elleni védőpajzsként szolgálnak.

kep13Minőségi kivitelezés

A projekt minőségi kivitelezésében jelentős szerepe volt a pontos ütemtervnek és a feladatok összehangolásának, a technológiai fegyelemnek, annak, hogy a tartályos térbe a darupálya és a daru időben érkezzen, és pontos ütem szerint elkészüljön az épület fedése, a falak burkolása, továbbá a műgyanta borítás a rozsdamentes tartályok elhelyezésére.

A szüret ideje alatt a teljes hátsó részt elszeparálták a kivitelezés területétől. Majd a szőlő tartályokba és hordókba kerülése után ismét birtokba vehették a „C" épület homlokzatát, hogy burkolata elkészülhessen. A pince szintje és a „C" épület belső tere tiltott zóna lett. Az erjedési folyamatok beindulásáig a szénmonoxid-érzékelő is elkészült, így biztonságban dolgozhattak a borászok.

kep14kep15 

 

 

Máté Klára

 

További információ: www.merkbau.hu 

 

 

Keresés

mehi-banner-media 120x240