2024. április 26., péntek

UJ HONLAP BANNER 250 100

Az építésügy és az örökségvédelem átfogó újjászervezési programja utolsó lépéseként új háttérszervezet létrehozásáról döntött a kormány. A Lechner Lajos Tudásközpont, Területi, Építésügyi, Örökségvédelmi és Informatikai Nonprofit Kft. területfejlesztési és -rendezési, valamint építésügyi, műemlékvédelmi közfeladatokat lát el a jövőben.

Az új intézmény – teljes nevén Lechner Lajos Tudásközpont, Területi, Építésügyi, Örökségvédelmi és Informatikai Nonprofit Kft. –területfejlesztési és -rendezési, valamint építésügyi és műemlékvédelmi közfeladatokat lát el a jövőben.

A Tudásközpont feladatai közé tartozik majd az Építésügyi Dokumentációs és Információs Központ, valamint az Országos Építésügyi Nyilvántartás működtetése, fenntartása és fejlesztése - közölte a Belügyminisztérium Sajtófőosztálya.

 

A szervezet kezeli a területrendezéssel, a településfejlesztéssel és -rendezéssel összefüggő dokumentációkat, ennek keretében többek között vezeti az Országos Rendezési Tervkatasztert, ellátja a tervkataszter nyilvántartási és adatszolgáltatási feladatait, üzemelteti az Országos Területfejlesztési és Területrendezési Információs Rendszert.
A Tudásközpont felett a szakmai felügyeletet és a tulajdonosi jogokat a belügyminiszter gyakorolja.

 

Az új szervezet július 1-jével átveszi a régészeti lelőhelyekkel, műemlékekkel kapcsolatos örökségvédelmi nyilvántartás és kutatás, illetve a védetté nyilvánítások tudományos előkészítésének örökségvédelmi feladatait is. Ezzel a Tudásközpont jelentős tervtári és dokumentum állomány kezelőjévé válik, és több térinformatikai alapon működő nyilvántartás, a tervezők és kivitelezők tájékoztatását szolgáló e-építési honlap és az elektronikus építésügyi hatósági ügyintézés bázisa lesz.

A Tudásközpont a nevét Lechner Lajos (1833-1897) magyar építészmérnökről kapta, aki kora egyik legkiválóbb várostervező mérnökeként nagy részt vállalt Budapest első általános rendezési tervének előkészítésében. Lechner tervezte az Andrássy utat, és az építkezés kivitelezésére alapított vállalat vezérigazgatójaként részt is vett annak megvalósításában. Az 1879-es szegedi nagy árvízkatasztrófa után Lechner Lajos készítette az elpusztult város újjáépítési terveit, amelyek nyomán korszerű város épült a Tisza partján. Lechner Lajos 1885-től az Országház építésének főellenőreként dolgozott.

Forrás: e-epites.hu

Eseménynaptár

április 2024
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Keresés

banner kne 180 240

mehi-banner-media 120x240

Partnereink

EVOSZ-logo

measzlogo fb

 

 

logo rigips-w 

proidea-logo-fb

VarepitoPalyazat logo-web

 

 

bme logo-kicsi

 

Ybl-logo-kicsi

  mapasz-logo-web

 

zeosz-logo-webebsz logo 2

 

 

 HuGBC LOGO kicsi

 

TEGY-web

 Burkolattechnika-egyesulet-logo-web

 Hazicincer logo

    Kivet-logo-web

 

 

 

 

Construmalogo-web

  emsz-logo-web180

mti hirfelhasznalo

 

dimag logofinal-web

 
 
 observer logo-web