2024. április 26., péntek

UJ HONLAP BANNER 250 100

tervezett6 Bugyi lakoepuletVékony Péter olyan régi cselédszállást, tanyasi házat újított fel, amelynek minden vonala egyszerű, mégis magával ragadó, modern, és a neves bírálók véleménye szerint is példa értékű. A hagyományos tanyasi összképből a tetőre került CREATON HORTOBÁGY hornyolt tetőcserép sem lógott ki.

A CREATON kerámia tetőcserepek építészeti felhasználását szemléző 2016-os pályázatán a bíráló bizottság azt a nem mindennapi döntést hozta, hogy egy templom, két családi ház felújítás, illetve egy közintézménnyé alakított műemléki rehabilitáció egyszerre kapott megosztott első díjat.

 

tervezett15 Bugyi lakoepuletHa a feladat tanyára tervezni, az építész hamar megismeri a működés és működtethetőség korlátait, ám van, hogy ezt kiemelkedő módon sikerül megoldani. A legjobbnak talált pályaművek közül az egyik, Vékony Péter Bugyin, pontosabban annak közvetlen közelében egy tanyán, Ürbőpusztán található, lakóházzá alakított cselédszállása volt. A pályamű kapcsán Földes László, Ybl- és Pro Architectura díjas építész, a zsűri tagja a következőket fogalmazta meg: „Sokakat foglalkoztat a fenntartható fejlődés kérdése. Mások az alföldi tanyák, a magyar vidék újraélesztését tekintik feladatuknak. Ez a projekt mindkét kérdésre megfogalmazza a saját válaszát. Minden mozdulat egyszerű, mintha egy helyi ácsmester találta volna ki az egészet, de közben akárhonnan nézzük, ízig-vérig kortárs építészet jött létre, és ami még fontosabb egy remek tanya. Mert hiszen ez volt a cél. Értőn, kreatívan, tehetségesen tervezni."

Az újrahasznosíthatóság jól láthatóan a tervezőket is foglalkoztatta. „Amikor megvásároltuk a területet, a rajta álló épület egy rossz állapotú cselédszállás volt, amelynek felújítását igazi kihívásként értelmeztük. A tervezés és a megvalósítás is egyaránt akörül forgott, hogy a felújításhoz minél több ottani anyagot fel tudjunk használni, amelyek már senkinek nem kellettek. Ezekkel együtt ugyanakkor korszerű, modern anyagokat is beépítettünk." – mesélte Vékony Péter az épület felújításának tervezéséről.

tervezett4 Bugyi lakoepuletAz építészek a leromlott állapotú vályogházat nem lebontották, hanem felújították, úgynevezett „U" alakúra bővítették két oldalszárny hozzáépítésével, ezzel pedig átriumszerű, védett udvart hoztak létre.

A régi épülethez csatlakozó tornác alacsony, a fedett terasz oromzata pedig magas, az oromzaton megjelenő farács kellőképpen árnyékolja a teraszt, de a rács a funkcionalitás mellett építészeti elemként is könnyen megállja a helyét. A nyitott és fedett helyiségek aránya remekül kiegészíti a súlyos és hangsúlyos falakkal körbevett belső tereket, így megoldva az egész építészeti kompozíciót. Az épület határozott és zömök megjelenését a fehérre meszelt falak és a faszerkezetek közötti kontraszt varázsolja barátságossá.

 

A hagyományos formavilágot követő CREATON HORTOBÁGY hornyolt cserepet választottam, amely illeszkedik a tanyasi táj látványához. Ezen túl a természetes anyag használata is fontos volt számomra, ami az anyagok színében is megjelenik, ezért esett a választás a natúrvörösre. Több épületnél használtam már a CREATON cserepeket, amelynek minőségével és időtállóságával egyaránt meg vagyok elégedve. A rendelkezésre álló termékek széles választékában az aktuális épület környezetéhez és stílusához mindig megtaláltam a legmegfelelőbbet." – indokolta termékválasztását Vékony Péter.

tervezett8 Bugyi lakoepuletÍves vágásával és bordás felületével a CREATON HORTOBÁGY hornyolt tetőcserepe általában a felújítást tervezők közkedvelt választása, azonban új ház építésekor is tökéletesen alkalmazható. A hornyolt tetőcserép a klasszikus formájú hódfarkú cserepek továbbfejlesztett változata. A fejlesztés lényege a hornyolt kialakítás, amely az egyszeres fedés lehetőségével gazdaságossá teszi, illetve nagymértékben egyszerűsíti annak alkalmazását. E tetőcserép családi házak közkedvelt fedőanyaga kiselemessége miatt, ugyanakkor hagyományos formája végett történelmi és műemléki környezetben is gyakran alkalmazzák, így illeszkedik a tanyasi környezet természetes világához.

 

Építész: Vékony Péter
Nirmana Építésziroda Kft.
www.creaton.hu

 

 

Eseménynaptár

április 2024
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Keresés

banner kne 180 240

mehi-banner-media 120x240

Partnereink

EVOSZ-logo

measzlogo fb

 

 

logo rigips-w 

proidea-logo-fb

VarepitoPalyazat logo-web

 

 

bme logo-kicsi

 

Ybl-logo-kicsi

  mapasz-logo-web

 

zeosz-logo-webebsz logo 2

 

 

 HuGBC LOGO kicsi

 

TEGY-web

 Burkolattechnika-egyesulet-logo-web

 Hazicincer logo

    Kivet-logo-web

 

 

 

 

Construmalogo-web

  emsz-logo-web180

mti hirfelhasznalo

 

dimag logofinal-web

 
 
 observer logo-web