2024. április 20., szombat

UJ HONLAP BANNER 250 100

Pozsonyi-ImreA napenergia a jövő energiaforrása. De mi a helyzet a jelenben? Hazánkban is zajlik a „napelemes forradalom", de nőhetne gyorsabban is a piac. Vajon létezik olyan megoldás, ami még jobban elősegíti a megújuló energia előretörését az üzleti életben? Hallott már Ön a tartósbérletről?

Magyarországon még hiányzik a németországihoz hasonló áttörés a napenergia frontján, ehhez persze nagyobb politikai támogatottságra is szükség lenne, de enélkül is lehet racionális döntéseket hozni.

 

Sok cégvezetőben fel sem merül a tartósbérlet

Az épp forrásszűkében lévő KKV-k egyáltalán nem, vagy csak nagyon szerény módon tudják korszerűsíteni eszközparkjukat, miközben a technológiák és ügyféligények folyamatosan fejlődnek.

A hazai KKV integrált (több termékre is kiterjedő) tartós bérleti piac vezető szereplője a Rentasystem. Egy tipikus eszköz beszerzése helyett előnyösebb lehet a bérlés, hiszen nem kell az egyösszegű vásárlást finanszírozni vagy a beruházási hitelt felvenni. A bírálati folyamat egyszerűbb, gyorsabb és lényegesen rugalmasabb, mint egy banki beruházási hitel, és a finanszírozott összeg fedezetéül sok esetben elegendő maga a bérelt eszköz.

kepA tartósbérlet nem terheli a vállalkozás hitelkeretét, a banki hitelnyújtást pedig nem akadályozza vagy csökkenti. Szinte minden vállalkozásnak hasznos, amely szeretné fejleszteni az eszközparkját, de nem akar, vagy nem tud tőkét kivonni a működéséből.

Emellett azoknak a vállalatoknak rendkívül előnyös, amelyeknél lényeges a legújabb technológiákhoz való folyamatos hozzáférés, továbbá fontos, hogy a teljes bérleti díj költségként elszámolható, az áfatartalom pedig visszaigényelhető legyen. A bérlet a megoldás ott is, ahol beruházási stop esetén is elengedhetetlen a fejlesztés. És persze ott is, ahol számít a gyors, rugalmas ügyintézés, a tervezhető havi díj.

Egyre több az energiaracionalizálási projekt

A tartós bérlet egyik legnagyobb előnye az, hogy az egyszeri jelentős összegű kifizetés helyett egy előre jól tervezhető, folyamatos kiadást jelentő díjat kap a bérlő, így az eszköz haszna azonnal élvezhető a vállalkozás számára, és a megtermelt eredmény is azonnal termelődik.

Mindezt anélkül, hogy egy cég hosszas megtérülési időszakot végigvárva reménykedne abban, hogy egyszer az eszköz visszahozza a befektetett összeget, majd aztán elavulttá válik, hogy aztán megint elkölthesse ugyanazt a jelentős beruházási összeget a cserére.

Az elmúlt években a tartós bérleti piac még a hagyományos lízingpiacnál is gyorsabban nőtt. Hazánkban egyre több az energiaracionalizálási és napelemes projekt. A 2000–2500 napsütéses óra már elég vonzó a hazai napenergia-előállítás számára is. Egy 0,5 MW-os naperőmű 525-600 MWh villamos energiát tud előállítani évente, ami körülbelül 250 háztartás felhasználását fedezi. Ezek a berendezések már a kisvállalatoknak is jelentős előnyökkel szolgálhatnak.

A következő öt évben várhatóan tovább csökken a napenergia előállítási ára, így az előrelátó vállalatok érdeklődése látványosan nőni fog. A Rentasystem más területen is biztosít tartós bérleti szolgáltatást: szoftver, irodaberendezés, autó, LED világítástechnika, orvosi vagy fogorvosi műszer, fém-, fa-, műanyag-megmunkáló gép, építőgép és mezőgazdasági gép egyaránt bérelhető.

 

 

 

Bemutatkozás

A Magyar Építéstechnika az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ), valamint a Magyar Építőanyag és Építőipari Termék Szövetség (MÉASZ) hivatalos lapja. Iránymutató szakfolyóirat a magyarországi építőipar teljes szférájára. Gyakorlati beállítottságú, az építőipar valamennyi területével – a tervezéstől az alapanyaggyártáson keresztül a magas- és mélyépítő-ipari kivitelezéséig, ezek műszaki fejlesztéséig – számos szakmai témával foglalkozó, általános építőipari műszaki-kereskedelmi szakfolyóirat. Beszámol a szakterület műszaki fejlődéséről, az új technológiákról és termékekről, megoldást kínál a felvetődő problémákra. Rendszeresen tudósít az építőipar fontosabb hazai és külföldi eseményeiről, kiállításokról, kongresszusokról, szakmai tanácskozásokról. Különös figyelmet fordít olyan szakterületek példákkal illusztrált bemutatására, amelyek a tervezőknek, a kivitelezőknek, a kereskedőknek és a felhasználóknak, valamint a legkorszerűbb ismereteket elsajátítani kívánó tanulóifjúságnak egyaránt fontosak.

Eseménynaptár

április 2024
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Keresés

banner kne 180 240

mehi-banner-media 120x240

Partnereink

EVOSZ-logo

measzlogo fb

 

 

logo rigips-w 

proidea-logo-fb

VarepitoPalyazat logo-web

 

 

bme logo-kicsi

 

Ybl-logo-kicsi

  mapasz-logo-web

 

zeosz-logo-webebsz logo 2

 

 

 HuGBC LOGO kicsi

 

TEGY-web

 Burkolattechnika-egyesulet-logo-web

 Hazicincer logo

    Kivet-logo-web

 

 

 

 

Construmalogo-web

  emsz-logo-web180

mti hirfelhasznalo

 

dimag logofinal-web

 
 
 observer logo-web