2024. március 28., csütörtök

UJ HONLAP BANNER 250 100

Lokomotiv-Haz Budafoki Galvani-utcaSzakemberek összefogásával valósult meg egy rendkívül összetett, a gázellátási és tűzvédelmi előírásoknak maradéktalanul megfelelő, közel 1 MW teljesítményű kondenzációs kaszkádrendszer a Lokomotív Házként ismert nagymúltú üzemépületben.

Az emblematikus épületben egykor a híres budafoki csokigyár működött, ám a privatizációs tulajdonosváltást követően csak rövid ideig őrizte meg eredeti funkcióját. A terület frekventáltsága indokolja az infrastrukturális beruházásokat, amelyek következtében egy korszerű telephely jön létre új és meglévő vállalkozások számára.

PROJEKT-ELŐKÉSZÍTÉS

A tulajdonos elkötelezett volt az energiahatékony és tartós berendezések létesítésében. A környezet védelme, az üzemeltetési költségek racionalizálása és a megbízható üzemeltetés szerepelt a legfontosabb célkitűzések között. Környezetbarát gondolkodásra vall az a tulajdonosi döntés is, hogy a kazánok rekonstrukciójával induljon a központi fűtés optimalizálása. A projekt előkészítésekor a generálkivitelező Weishaupt cég lehetőséget kapott egy átfogó energetikai rekonstrukciós javaslat kidolgozására.

A felmérés segítséget adott az igények és a feladatok pontos meghatározáshoz, valamint a technikai megoldások kiválasztásához, amelyek a Lokomotív Ház műszaki szakembereivel történő szoros szakmai együttműködés keretében valósultak meg.

A telephely hőtermelő központjának rekonstrukcióját célzó projekt előkészítése már 2016-ban megkezdődött, amikor megtörtént az alagsori gázkazánház felmérése. Az épületegyüttes hőellátását (fűtés és közvetett módon használati melegvíz) Weishaupt gázégővel működő, régi kéménybe kötött melegvízkazán (Q=1500 kW) biztosította. A csokoládégyár technológiai igényeit kiszolgáló gőzkazánokat már évekkel ezelőtt üzemen kívül helyezték. A fűtési célokra meghagyott korábbi berendezés energetikailag nem felelt meg a korszerű követelményeknek, de még működőképes állapotban volt.

A meglévő, de már üzemen kívül helyezett régi gőzkazánokat és égőket eltávolították. Kiemelt figyelmet fordítottak ezek szelektív és szakszerű bontására, továbbá a veszélyes hulladék ártalmatlanítására. A még működő hőtermelő berendezés hasonló sorsa jutott. A projekt során a berendezések más célú, illetve más helyen történő továbbüzemeltetése szóba került mint lehetőség, de ezt nem lehetett megvalósítani. Ennek oka az volt, hogy a kazánházat egykor úgy építették meg, hogy először letelepítették a kazánokat, majd építettek köréjük egy épületet. Így nem lehetett egyben kivinni a berendezéseket a helyükről, így végül a bontásra került sor.

A projekt előkészületei során sok információ állt rendelkezésre, ám a konkrét és pontos helyszíni méretek rögzítése után a legkisebb részletre is figyelő mérnöki elgondolásokra volt szükség a tervezett műszaki tartalom megvalósíthatóságához. Az egyik sarkalatos kérdés az volt, hogy a korábbi kazánházban – az új előírásoknak megfelelően – egy önálló kazánházat kellett létesíteni. Ennek a feladatnak az elvégzésére a szárazépítésben gyakorlott alvállalkozó bevonása vált szükségessé, aki rendszergaranciával vállalta az új kazánház szakszerű és gyors kivitelezését.

2kepKAZÁNHÁZ A KAZÁNHÁZBAN

A megvalósuló gépészeti beruházás építészeti elemeinek megvalósítása látszólag egyszerű feladatnak ígérkezett. Készíteni kellett egy olyan válaszfalat, amely gyorsan készen van, és teljesíti a tűzvédelmi előírásokat is. Azonban a helyszínt megvizsgálva kiderült, hogy a megvalósításhoz, a szakmailag és az előírásoknak megfelelő elkészítéshez további segítséget kellett bevonni. Az elválasztó fal szárazépítészeti anyagokból épült a RIGIPS szakértő kollégáinak közreműködésével (1. táblázat).

 

tablazat

4kepA kiválasztott műszaki megoldás a RIGIPS anyagaira épült, a RIGIPS technológiai leírásainak figyelembevételével, különös tekintettel a csőátvezetések tűzvédelmi kritériumainak betartására. A tűzvédelmi előírások miatt 9 olyan átvezetési pont volt, ahol biztosítani kellett a 60 perces tűzállósági követelményt (eltérő anyagú, eltérő vastagságú csővezetékek futottak a kazánház tervezett falain keresztül, minden oldalon, és más-más irányba). Szakértő alvállalkozók segítségével ez a munkafolyamat is szakszerűen, az előírásoknak megfelelően, dokumentálva készült el. A RIGIPS a beépítést ellenőrizve és elfogadva elkészítette a konkrét projektre az NMÉ (Nemzeti Műszaki Értékelés) nyilatkozatát, valamint RIGIPS Rendszerszavatossági Nyilatkozatát, amelyben a megvalósult szerkezetekre 25 év rendszerszavatosságot vállaltak. Az így elkészült kazánházi fal minden elvárásnak és műszaki előírásnak megfelelt, amit a műszaki, szakhatósági átadás is megerősített (2-4. kép).

3kepFontos kérdés volt még a gázellátás valamint az égési- és szellőzőlevegő-ellátás is. Mindenképpen zárt égésterű, azaz „C-típusú", helyiséglevegőtől független üzemű kazánházi installációt tervezek, ami azt jelenti, hogy az égéstermék-elvezetés és az égésilevegő-bevezetés is közvetlen küldő légtérkapcsolattal bír. A „kazánház a kazánházban" elképzelés kezdetben kézenfekvőnek és egyszerűnek tűnt. Az Országos Tűzvédelmi Szabályzat (OTSZ) előírásainak szigorodása miatt azonban a kazánház falán áthaladó csővezetékek és egyéb áttörések védelme (a tűzszakasz-határok pontos és szigorú betartása mellett) komoly kihívást jelentett. A gépész és az építész alvállalkozó mellett külön tűzvédelmi szakember bevonására is szükség volt a projekt sikeres és szakszerű kivitelezése érdekében.

5kep6kep

A valós hőigény figyelembevételével beépítésre került 3 db 300 kW-os névleges teljesítményű kondenzációs álló Weishaupt WTC-GB-300-A gázkazán (900 kW), 1 db 960 kW-os speciális lemezes hőcserélő a rendszerleválasztáshoz és a hosszú távú garancia biztosításához. A három kazán égéstermék-elvezetése, a készülék részeként tanúsított kaszkád égéstermék elvezető rendszerben a tetősík fölé, a meglévő külső szerelt kémény felhasználásával készült el.

A belsőterű kazánház, valamint a helyiség levegőjétől független üzem kialakítása érdekében az égési levegő biztosítását külön, méretezett légcsatorna-hálózat létesítésével lehetett megoldani. A kazánok terhelés- és időjárásfüggő kaszkád vezérléssel és távfelügyelettel vannak ellátva, amelyek teljes felügyelettel szolgálják ki a hőellátó rendszer egészét.

 

Versits Tamás
Weishaupt Kft. üzletág vezető

Ifj. Gulyás István
EMN Zrt. vezérigazgató

 

Weishaupt logologo rigipsModul KFT logo

 

 

 

Bemutatkozás

A Magyar Építéstechnika az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ), valamint a Magyar Építőanyag és Építőipari Termék Szövetség (MÉASZ) hivatalos lapja. Iránymutató szakfolyóirat a magyarországi építőipar teljes szférájára. Gyakorlati beállítottságú, az építőipar valamennyi területével – a tervezéstől az alapanyaggyártáson keresztül a magas- és mélyépítő-ipari kivitelezéséig, ezek műszaki fejlesztéséig – számos szakmai témával foglalkozó, általános építőipari műszaki-kereskedelmi szakfolyóirat. Beszámol a szakterület műszaki fejlődéséről, az új technológiákról és termékekről, megoldást kínál a felvetődő problémákra. Rendszeresen tudósít az építőipar fontosabb hazai és külföldi eseményeiről, kiállításokról, kongresszusokról, szakmai tanácskozásokról. Különös figyelmet fordít olyan szakterületek példákkal illusztrált bemutatására, amelyek a tervezőknek, a kivitelezőknek, a kereskedőknek és a felhasználóknak, valamint a legkorszerűbb ismereteket elsajátítani kívánó tanulóifjúságnak egyaránt fontosak.

Eseménynaptár

Március 2024
H K Sz Cs P Szo V
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Keresés

banner kne 180 240

mehi-banner-media 120x240

Partnereink

EVOSZ-logo

measzlogo fb

 

 

logo rigips-w 

proidea-logo-fb

VarepitoPalyazat logo-web

 

 

bme logo-kicsi

 

Ybl-logo-kicsi

  mapasz-logo-web

 

zeosz-logo-webebsz logo 2

 

 

 HuGBC LOGO kicsi

 

TEGY-web

 Burkolattechnika-egyesulet-logo-web

 Hazicincer logo

    Kivet-logo-web

 

 

 

 

Construmalogo-web

  emsz-logo-web180

mti hirfelhasznalo

 

dimag logofinal-web

 
 
 observer logo-web