2024. március 29., péntek

UJ HONLAP BANNER 250 100

MAR 9244Kiváló vízlepergető és páraáteresztő felületképző rendszerre lenne szüksége? Ismerje meg a sziloxán rendszerű innovatív termékcsaládot!

A víz a földi élet elengedhetetlen része, ugyanakkor számos építőanyag, például a cement alapú szerkezetek gyors tönkremenetelének legfontosabb okozója is. A víz fokozatos, könyörtelenül károsító hatásmechanizmusa a víz mindhárom halmazállapotában – folyékony (eső), szilárd (jég) és légnemű (vízpára) – érvényesül.

Megoldás

Mivel a falazatok károsodásának legfőbb oka a víz jelenléte, a megoldás egyszerű: a vizet a lehető legtávolabb kell tartani a falfelületektől. Sajnálatos módon még manapság is, amikor a jelenség „leküzdéséhez" szükséges technológia rendelkezésre áll, gyakran választunk olyan bíró fedővakolatokat, amelyek kevésbé koncentrálnak ezen hatások megelőzésére. A Mapei falbevonatok terén kifejlesztett innovációit legjobban a Silancolor elnevezésű, sziloxán rendszerű termékcsaládja mutatja be.

Silancolor termékcsalád

KED0949A nagy teljesítményű nyersanyagokkal végzett folyamatos kutatások, a termékfejlesztéssel kapcsolatos ismereteinkkel együtt lehetővé teszik a Mapei falbevonatok minőségi szintjének folyamatos növelését.

A Silancolor termékcsalád termékei kiválóan példázzák ezt: összetételük alapja a sziloxángyanta, amely tökéletes egyensúlyt jelent a vízlepergető és a páraáteresztő tulajdonságok között.

A Silancolor termékcsalád valamennyi terméke tartalmaz szilícium alapú kötőanyagot. Az alapmolekula a kvarckristály, majd ezt az összetevőt speciális kémiai reakciók segítségével módosítják, így az eredetileg szervetlen részek „egyesülnek" a szerves összetevőkkel. A reakció végén egy új, jobb tulajdonságokkal rendelkező molekula keletkezik, amely hordozza a kvarc előnyeit: a szilárdságot, keménységet, áthatolhatatlanságot és állandóságot; valamint a szerves összetevők előnyeit: a vízlepergetést és az aljzat ásványi összetevőivel való kompatibilitást is.

Felhasználás, tulajdonságok

A felhordásukat követően a sziloxángyantát tartalmazó termékek „mikroperforált" hálós filmréteget képeznek, amely olyan sűrű, hogy a víz nem képes áthatolni rajta, ugyanakkor a háló elég helyet hagy a vízpára átbocsátásához. Ez a tulajdonság teszi lehetővé, hogy a falazat évekig ép maradhasson.

A Silancolor termékcsaládba tartozó termékek az alábbi kiváló tulajdonságokkal rendelkeznek:

  • hosszan tartó vízlepergető hatás;
  • magas páraáteresztő képesség;
  • tartósság;
  • alacsony szennyeződés-felvétel;
  • aljzat megerősítés;
  • ásványi jellegű megjelenés;
  • a felületek mindig szárazak maradnak;
  • energia megtakarítás.

Milyen problémáktól szabadulhat meg a felhasználó?

Porló, széteső vakolat

Az esővízben található gázok és egyéb vegyületek a vakolat kötőanyagával reakcióba lépve szétroncsolják azt, így a vakolat könnyen morzsolhatóvá válik. A porló, széteső vakolat nemcsak csúnya látvány, hanem hosszú távon az alatta lévő rétegeket is kiteszi a káros környezeti hatásoknak.

Sókivirágzás

A Silancolor vakolat ez ellen kellő védelmet biztosít. A sókivirágzásos fal okozója is a falazatba behatoló víz, amely a benne lévő sókat kioldja, és az elpárolgó víz után visszamaradó sókristályok csúnya foltokat képeznek a felületen. A jelenség fordítva is működhet, vagyis a felületen található sókat az esővíz egy rossz vízlepergető képességű vakolat esetén a falazatba juttatja, miáltal az károsodik. Ha az esővizet sziloxángyantát tartalmazó vakolat segítségével távol tartjuk, ezzel nem kell számolnunk.

Repedések

A falazatba történő vízbehatolás vasbeton falak esetében szintén kárt okozhat. A falban lévő betonacélok rozsdája felületi repedéseket okozhat, sőt a betonfedést is le tudja feszíteni magáról. Hasonlóképpen, a porózus falazatban a jéggé fagyott víz is – a térfogat növekedés miatt – felületi repedéseket okozhat. Tehát a vasbeton vagy porózus falazatok védelmére és díszítésére is megfelelő lehet Silancolor termékek használata.

Penész és alga

A penész és az alga megtelepedéséhez ideális környezetet biztosít a tartósan nedves felület. Ráadásul, ha már egyszer ezek a mikroorganizmusok megtelepednek a homlokzaton, nagyon nehéz utána megszabadulni tőlük. Az algás, penészes falak nemcsak esztétikai problémát jelentenek, de a tartósan közelükben élők számára egészségügyi problémákat (asztmát és egyéb légúti megbetegedéseket) is okozhatnak. Magyarország egyes régióiban a helyi klimatikus viszonyok miatt a homlokzatok algásodása évek óta problémát jelent, és egyre több helyről érkeznek információk ezzel kapcsolatosan. Napjainkban az időjárás változása (növekvő hőmérséklet és páratartalom) következtében várhatóan ez a probléma a jövőben még erőteljesebben fog jelentkezni. Az algásodás és penészesedés megjelenéséhez szükséges tényezők – oxigén, 15–35 °C közötti hőmérséklet, víz, és a tápanyagok – mind olyan elemek, amelyek tőlünk függetlenül jelen vannak a környezetünkben.

Ha azonban a víz hatását ki tudjuk küszöbölni a víznek hatékonyan ellenálló bevonattal, akkor sikeresen legyőzhetjük az algásodás és penészesedés problémáját is.

A Silancolorral vakolt felületeken a penész és az alga nem tud megtelepedni, ezért azok hosszú ideig szépek maradnak, valamint az egészségünk károsodása miatt sem kell aggódnunk.

Nedvesedő falazatok

A tartósan nedvesedő falazatok a pénztárcánkat sem kímélik. Mivel a nedves falazati rendszer hőszigetelő képessége akár 25–30 százalékkal is romolhat, ezért sokkal magasabb fűtésszámlát kell fizetnie annak, aki nem törődik a víznek hatékonyan ellenálló vakolattal. Bár a Silancolor vakolat bekerülési költsége magasabb a hagyományos (például akril bázisú) vakolatokénál, de az évek során a befektetés sokszorosan megtérülhet.

Hólyagosodó, kifakuló homlokzat

Előfordulhat, hogy a magas talajvíz és a hiányos vízszigetelés hatására a falazatban alulról felszivárgó nedvesség kerül. Ha a nedvesség vízpárává alakul, és nem tud a vakolaton keresztül eltávozni, felületi hólyagosodások és leválások keletkezhetnek. A kiváló páraáteresztő képességgel rendelkező sziloxángyantát tartalmazó termékek esetén a vízpára szabadon eltávozik a falazatból, így az semmilyen károsodást nem okoz.

A víz mellett a Nap által folyamatosan kibocsátott UV sugárzás is károsíthatja a homlokzati felületet. Ezt a kültéri vakolatok esetén fakulás formájában érzékeljük.Senki nem szeretné, ha a homlokzatát mondjuk 5 évente újra kellene színezni, de a fakuló homlokzat látványával sem szeretnénk évekig megalkudni. A Silancolor vakolatok kiválóan ellenállnak az UV sugárzásnak, ezáltal hosszú távon szép és tartós bevonatot biztosítanak a házunk számára. Nincsenek 5 évente újabb és újabb beruházások, ezt a vakolatot egyszer kell csak felvinni a felületre.

 

Ha még többet szeretne megtudni a Silancolor rendszerről és a rendszer elemeiről: www.mapei.hu

 

 

Bemutatkozás

A Magyar Építéstechnika az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ), valamint a Magyar Építőanyag és Építőipari Termék Szövetség (MÉASZ) hivatalos lapja. Iránymutató szakfolyóirat a magyarországi építőipar teljes szférájára. Gyakorlati beállítottságú, az építőipar valamennyi területével – a tervezéstől az alapanyaggyártáson keresztül a magas- és mélyépítő-ipari kivitelezéséig, ezek műszaki fejlesztéséig – számos szakmai témával foglalkozó, általános építőipari műszaki-kereskedelmi szakfolyóirat. Beszámol a szakterület műszaki fejlődéséről, az új technológiákról és termékekről, megoldást kínál a felvetődő problémákra. Rendszeresen tudósít az építőipar fontosabb hazai és külföldi eseményeiről, kiállításokról, kongresszusokról, szakmai tanácskozásokról. Különös figyelmet fordít olyan szakterületek példákkal illusztrált bemutatására, amelyek a tervezőknek, a kivitelezőknek, a kereskedőknek és a felhasználóknak, valamint a legkorszerűbb ismereteket elsajátítani kívánó tanulóifjúságnak egyaránt fontosak.

Eseménynaptár

Március 2024
H K Sz Cs P Szo V
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Keresés

banner kne 180 240

mehi-banner-media 120x240

Partnereink

EVOSZ-logo

measzlogo fb

 

 

logo rigips-w 

proidea-logo-fb

VarepitoPalyazat logo-web

 

 

bme logo-kicsi

 

Ybl-logo-kicsi

  mapasz-logo-web

 

zeosz-logo-webebsz logo 2

 

 

 HuGBC LOGO kicsi

 

TEGY-web

 Burkolattechnika-egyesulet-logo-web

 Hazicincer logo

    Kivet-logo-web

 

 

 

 

Construmalogo-web

  emsz-logo-web180

mti hirfelhasznalo

 

dimag logofinal-web

 
 
 observer logo-web