2024. április 24., szerda

UJ HONLAP BANNER 250 100

A Magyar Mérnöki Kamara május 16-án tisztújító küldöttgyűlést tartott. A mérnöktársadalom kamara iránti elkötelezettségét jelezte, hogy a megyei kamarák és szakmai tagozatok küldöttei igen magas, nyolcvanöt százalékos részvételi arányban képviselték szervezeteiket a szakmai önkormányzat legfontosabb döntéshozó fórumán.

A 2009-ben megválasztott kamarai vezetés mandátuma idén lejárt, ezért tisztújításra is sor került, melynek során a küldöttek kétharmados többséggel ismét Barsiné Pataky Etelkát választották az MMK elnökévé.

Az országos köztestület éves nagyrendezvényén – a hagyományoknak megfelelően – átadták az MMK legrangosabb kitüntetését, mérnöki életművet és a magas színvonalú kamarai tevékenységet elismerni hivatott Zielinski Szilárd-díjat, idén öt kollégának: dr. Greschik Gyulának, Hamarné Szabó Máriának, Kovács Istvánnak, Papcsik Jenőnek és Zalavári Istvánnak. Az alelnöki tanács posztumusz Zielinski-díjat adományozott a Békés Megyei Mérnöki Kamara múlt évben elhunyt elnökének, dr. Cserei Pálnak. A küldöttek új tiszteletbeli tagokat is köszöntöttek, illetve Kassai Ferenc BPMK elnök, MMK alelnök e rendezvényen nyújtotta át a Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamara által adományozott Örökös Tag kitüntetéseket.

Az ünnepi pillanatokat követően az MMK elnök-asszonya, Barsiné Pataky Etelka összegezte az elmúlt ciklus legfontosabb eredményeit, teendőit, és szólt azokról a fontos feladatokról is, amelyek jelenleg is a kamara, valamint a mérnöktársadalom előtt állnak. Az MMK elnöke hangsúlyozta: a kamarai programok fókuszában a közelmúltban és ma is az a célkitűzés áll, hogy a szakmagyakorló mérnökök egyre jobban meg tudjanak felelni azon feladatuknak, hogy a gazdaság kiemelt szereplőivé váljanak itthon és határainkon túl egyaránt.

A mikro- és kisvállalkozások intézményesített kooperációjának segítésére úgynevezett arge típusú együttműködést dolgozott ki a kamara, mellyel a mérnöki tervezőcégek sikeresebben tudnak majd a jövőben pályázni, munkához jutni. „Szervezett formában törekszünk a külső piacainkat feltárni, és a külföldi munkák végzéséhez szükséges feltételekre közös megoldást találni "– hangsúlyozta Barsiné Pataky Etelka.

Ugyancsak fontos célként jelölte meg az MMK elnöke a tervezési tudás és tapasztalat generációk közötti átadását, a pályakezdők segítését a tervezési gyakorlati szakismeretek elsajátításában. A kamara törekvéseinek eléréséhez szüksége van a korszerű képzésben részt vett, friss ötleteket és gondolatokat megfogalmazó fiatalok tudására, munkájára. „Tegyük meg mi a kezdő lépést a fiatalok felé!" – javasolta Barsiné Pataky Etelka, hozzátéve: a kamara kidolgozta a mérnökműhelyként szolgáló „mentori rendszert", amelyet még az idén szeretnénk országosan elindítani, támaszkodva egyes megyei kamarák ez irányú tapasztalataira.

A mérnöki szakma presztízsének helyreállítása érdekében az elmúlt időszakban több kezdeményezést indított a szakmai önkormányzat: kidolgozta jogosultsági szabályzataink megújítását, s jelenleg is folyik a céh-szerű működés alapjait megteremtő, a mérnöki életpálya ívét felvázoló szakmagyakorlási kódex megalkotása. Mindehhez a kamara szakemberei elvégzik a szakmai előmenetelt támogató képzési rendszer újraindítását és átstrukturálását. Célunk, hogy mérnökeinket a könnyebb piacra lépés érdekében segítsük új kompetenciák elsajátításában – magyarázta az MMK elnöke.

A kamara lépéseket tett a mérnöki munka megfizetése érdekében is: a minimum és a maximum tervezői munkadíj jogszabályi rendezése köztestületünk kezdeményezése volt, és azon dolgozunk csaknem egy esztendeje, hogy a szükséges jogszabály elkészüljön. Mindez nem választható el a terveink tartalmi követelményétől, hiszen mind a hazai mérnöki díjszabás, mind a mintául szolgáló német díjszámítás (HOAI) alapja az elvégzett munka. Az elnökség a MÉDI bizottsággal egyetértésben javasolja, hogy a munka ne záruljon le, hanem a teljes mérnöki szolgáltatás pályaívét átfogó Magyar Mérnöki Díjszámítási Rendszer, figyelemmel a HOAI-ra kerüljön kidolgozásra.

Mozgalmas négy év van mögöttünk a 2009-es tisztújítás óta, s jelenlegi feladatainkat és céljainkat végigmérve hasonló időszak előtt állunk. Kamaránk az igen nehéz gazdasági válság évei közepette, változó világunkban képes volt a szükséges strukturális változtatásokat végrehajtani, munkáját megreformálni. Mindez biztos alapot nyújthat a következő időszak munkájához" – zárta beszédét az országos kamara elnök-asszonya.
Az elnökségi beszámolót követő küldötti felszólások azt tükrözték, hogy gyarapodott a tagság kollektív tudása, interdiszciplináris együttműködése, növekedett érdekérvényesítő képessége, s a kamara mára a mérnökök valódi fórumává vált.

Négy esztendeje hat, idén két jelölt (Barsiné Pataky Etelka és dr. Mecsi József) versengett az MMK elnöki tisztségéért. A tisztújítás során a küldöttek végül kétharmados többséggel az MMK elnökének újabb négy évre Barsiné Pataky Etelkát választották meg. A választás eredményeként az MMK alelnökei: Kovács István, Kassai Ferenc, Holló Csaba és Rónay István. A 12 fős elnökség tagjai: Bezzeg János, dr. Csenke Zoltánné, dr. Csete Jenő, dr. Farkas János, Feilné Győry Zsuzsanna, Magyar Ákos, Némethy Zoltán, Polányi Péter, dr. Scharle Péter, Sipos László, Szigetiné László Erika, Zarándy Pál (elnökségi póttag: dr. Liska András).

Az öttagú felügyelőbizottság tagjai: Denk András, Kiss Sándor, Németh László, Lengyel Tamás és Marjas Kornél (póttagok: dr. Tóth György, Sándorfi György).

A kilenctagú etikai-fegyelmi bizottság tagjai: dr. Greschik Gyula, dr. Kontra Jenő, Kövesi Tibor, dr. Karvaly Elemér, Czakó László, dr. Szabó Éva, Csejtei György, dr. Fekete Jenő és Tóthné Temesi Kinga (póttagok: dr. Hankó András és Kelemen Csaba).

Forrás: MMK

Eseménynaptár

április 2024
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Keresés

banner kne 180 240

mehi-banner-media 120x240

Partnereink

EVOSZ-logo

measzlogo fb

 

 

logo rigips-w 

proidea-logo-fb

VarepitoPalyazat logo-web

 

 

bme logo-kicsi

 

Ybl-logo-kicsi

  mapasz-logo-web

 

zeosz-logo-webebsz logo 2

 

 

 HuGBC LOGO kicsi

 

TEGY-web

 Burkolattechnika-egyesulet-logo-web

 Hazicincer logo

    Kivet-logo-web

 

 

 

 

Construmalogo-web

  emsz-logo-web180

mti hirfelhasznalo

 

dimag logofinal-web

 
 
 observer logo-web