2024. április 19., péntek

UJ HONLAP BANNER 250 100

A Belügyminisztérium a Földmérési és Távérzékelési Intézettel együttműködve 900 millió forint uniós támogatást nyert az Új Széchenyi Terv Elektronikus Közigazgatás Operatív Program keretében az EKOP-1.2.17/B számú „Építésügyi Monitoring Rendszer (ÉMO) komplex működését biztosító településrendezési tervek digitalizálása" című projektre.

Az építésügyiés az építésfelügyeleti hatóságoknak a gyors, hatékony munkavégzéshez egységes, elektronikusan vezetett, az Országos Építésügyi Nyilvántartás (továbbiakban: OÉNY) adatainak térbeli összefüggésekkel együtt történő kezelését lehetővé tevő, az ingatlanok adatait helyrajzi számhoz kötötten, időállapot szerint is kezelni tudó térinformatikai alapú központi nyilvántartási rendszerre van szüksége.

A projekt keretében valósul meg az Országos Építésügyi Nyilvántartás egyik elektronikus alkalmazásaként, a nyilvántartás térinformatikai alapját képező komplex Építésügyi Monitoring Rendszer, az ÉMO. 2011-ben elkészült az ÉMO „Engedély nélküli építések" modul prototípusa. 

A készülő rendszer képes lesz több, az építésügyi és külső adatbázisokból történő adat ingatlanhoz kapcsolódó megjelenítésére, komplex összefüggésben történő vizsgálatára. Az ingatlan-nyilvántartási adatok, térképek, ortofotók segítségével megjeleníthetőlesz az aktuális állapot, vagyis a vizsgált helyszíneken jelenleg fellelhető épületek összessége. A projekt keretében az OÉNY adatbázisába kerülnek feltöltésre a hatályos digitalizált településrendezési eszközök, az „Engedélyek adatbázisa", mely információt szolgáltat az építésügyihatóságok nyilvántartásában szereplő hatályos (építési, bontási stb.)engedélyek létéről vagy hiányáról.

Az ÉMO-n keresztül elérhetővé válnak az Országos Építésügyi Nyilvántartás már meglévő adatbázisai is, az Országos Területrendezési Terv, az építésügyi és építésfelügyeletibírság adatok, az építésfelügyeleti ellenőrzések jegyzőkönyvei, a táj, természet és ökológiai védett területek, építési munka kezdés-bejelentés adatok,később az elektronikus építési naplók adatai. Megjeleníthetők lesznek az energia tanúsítványok, szakértői vélemények, tervdokumentációklétére utaló adatok is.

Ezzel az ÉMO támogatja az építésügyi, építésfelügyeleti, település- és területrendezési feladatokat: segítséget nyújt a szabálytalan építkezések feltárásában, ellenőrzésében, a tényállás tisztázásában, lehetőséget ad a település- és területrendezési szempontok érvényesülésének megfigyelésére, a digitalizált hatályos szabályozási tervek és a felsőbb szintű rendezési tervek (megyei, kiemelt térségi, országos) összevetésére,az információk térképi alapú megjelenítésére és elemzésére.

A rendszer közvetett hatásaként a lakosság, a befektetők és fejlesztők körében a jogkövető magatartás erősödése várható. A rendszer keretében létrejövő adatbázisok és térinformatikai alkalmazások használata megteremti a pontos és megbízható adatszolgáltatás alapjait, mely lehetővé teszi a hatékonyabb hatósági és főépítészi munkát.

A projekt kiterjed az egységes elektronikus közmű és nyomvonal jellegű építmények nyilvántartására, az e-közműrendszerre is, ezen belül a közműnyilvántartások egységes elektronikus kezelőfelületen történő megjelenítését lehetővé tevő alkalmazásprototípusának tesztelésére, országos szintű bevezetésének előkészítésére.

Jelenleg a közmű-nyilvántartás mikéntjét, tartalmát nem határozza meg jogszabály, a közműszolgáltatók különböző nyilvántartásokat vezetnek, különböző mértékben helyeznek hangsúlyt e nyilvántartások karbantartására, aktualizálására. Az izoláltan működő nyilvántartásokhoz történő hozzáférés feleslegesen hosszadalmas, illetve egyáltalán nem lehetséges.

A fenti problémák, és a kivitelezés során előforduló közmű balesetek megelőzése érdekében 2011-benelkészült az e-közmű prototípusa, a webes nyilvántartás központi felülete két település adataival és települési szintű elérhetőségi adatokkal.A rendszer országos szintű bevezetése csak tesztelést követően valósulhat meg, ez képezi jelen alprojekt tárgyát.

Az e-közmű adatszolgáltatás megvalósítására irányuló közbeszerzési eljárás megindult, az ajánlattételi felhívás 2013. május 3-án megjelent a Közbeszerzési Értesítőben.

A projekt megvalósulásának határideje 2014. június 30.

Forrás: www.e-epites.hu

Eseménynaptár

április 2024
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Keresés

banner kne 180 240

mehi-banner-media 120x240

Partnereink

EVOSZ-logo

measzlogo fb

 

 

logo rigips-w 

proidea-logo-fb

VarepitoPalyazat logo-web

 

 

bme logo-kicsi

 

Ybl-logo-kicsi

  mapasz-logo-web

 

zeosz-logo-webebsz logo 2

 

 

 HuGBC LOGO kicsi

 

TEGY-web

 Burkolattechnika-egyesulet-logo-web

 Hazicincer logo

    Kivet-logo-web

 

 

 

 

Construmalogo-web

  emsz-logo-web180

mti hirfelhasznalo

 

dimag logofinal-web

 
 
 observer logo-web