2024. március 28., csütörtök

UJ HONLAP BANNER 250 100

Egy 2012-es jogszabály módosítás következtében már havonta kell ellenőriztetni a tűzgátló nyílászárókat

Az elmúlt években a tűzvédelmi ellenőrzések során a hatóság képviselői számos esetben tapasztalták, hogy a tűz és a füst terjedés akadályozására szolgáló tűzgátló és füstgátló ajtók, az épület használatbavétele után pár évvel már nem töltik be az eredeti funkciójukat, mivel az ajtók nem csukódtak megfelelően. Ezért 2012. november 13-án új, szigorúbb Országos Tűzvédelmi Szabályzat (OTSZ) lépett hatályba, amelyben előírták ezen nyílászárók havi ellenőriztetését, amely komoly szigorítást jelent az eddigi gyakorlathoz képest.

A Hörmann ezért az ellenőrzés fontosságára hívja fel a figyelmet, amely végrehajtása akár életeket is menthet. A világ egyik legnagyobb garázskapu gyártója 1965 óta specializálódott a tűz- és füstvédelmi nyílászárókra. E tapasztalatból kiindulva, állandó kutatással és fejlesztéssel jó minőségű tűzvédelmi nyílászárókat sikerült létrehozni, az optimális védelemhez és a biztonságos menekülési és mentési utakhoz.

Szörnyű tűzesetekről nap, mint nap hallani a hírekben, amelyek nem csak jelentős anyagi kárt tudnak okozni, hanem akár tragikus kimenetelűek is lehetnek. Sokszor nem csak a gondatlanság, hanem a nem megfelelően, az előírások szerint kiépített vagy ellenőrzött tűz- és füstgátló nyílászárók okozzák a tragédiát. Ezért született a 2012 novemberében elfogadott szigorúbb tűzvédelmi rendelkezés, amely szerint már havonta kell ellenőriztetni ezeket a nyílászárókat. A szabályok be nem tartása komoly pénzbírságot is jelenthet annak, aki nem ellenőrizteti rendszeresen tűzgátló nyílászáróit, hiszen a rendelkezés megsértése 60-200 ezer forintig is terjedhet.

A hiányosságok fennállásának oka, a kivitelezés szakszerűtlensége, valamint a karbantartások hiánya volt. Ezek tudatában a BM OKF módosította az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló 28/2011. (IX. 6.) BM rendeletet, amely már tartalmazza, hogy a tűzgátló és füstgátló ajtók, kapuk, függönyök önműködő csukódását havonta ellenőrizni kell. Az ellenőrzés során tapasztalt hiányosságokat, hibákat soron kívül kell javítani és a javítás elvégzését, valamint magát az ellenőrzés tényét is írásban kell dokumentálni. A beépítést, valamint az ellenőrzéseket, felülvizsgálatokat, karbantartásokat, javításokat csak tűzvédelmi szakvizsgával rendelkező személy végezheti." – mondta el a szabálymódosítással kapcsolatban Hajdu Márton tű. százados, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője, majd hozzátette: „Fontos előírás még, hogy a tűzgátló és füstgátló ajtókat kitámasztani, csukódásukat akadályozni tilos! Ezért, ezekre az ajtókra figyelmeztető feliratokat kell elhelyezni. „Füstszakasz-határ!" „Tűzszakasz-határ!" „Az ajtó önműködő csukódását biztosítani kell!"

Már a tervezési fázisban át kell gondolni az összes lehetséges kockázatot, hogy aztán tűz esetén hasznosítani lehessen az összes védőfunkciót. Ezért a Hörmann a tartozékok, például ajtórögzítők, villamos ajtónyitók vagy nyitásjelzők, illetve csukásellenőrzések széles választékát kínálja. Mivel tűz esetén a láng és a füst nagyon gyorsan terjed, az épületet célszerű tűzszakaszokra osztani, mert ezek megakadályozzák a tűz és a füst terjedését, és ezzel életet menthetnek." – mondta el a tűzvédelemmel kapcsolatban Szujó László, a Hörmann Hungária ügyvezetője, majd hozzátette: „A Hörmann vizsgázott szakemberei az ilyen jellegű karbantartási munkálatokat nem csak a saját, hanem más gyártású kapukra is elvégzik."

A Hörmann tűzgátló ajtók a legmodernebb gépsorokon készülnek, és garantálják az egyenletesen jó anyagminőséget és működési biztonságot. A Hörmann megfelelő partner akár az egyedi megoldásoknál, akár egész épületek komplett felszerelésénél.

Az Országos Tűzvédelmi Szabályzatot (OTSZ) a 28/2011. (IX. 6.) BM rendelet a Magyar Közlöny 143. számában vagy a http://www.kozlonyok.hu/nkonline/MKPDF/hiteles/MK12143.pdf  oldalon lehet megtekinteni. A komplett OTSZ rendelet pedig a következő linken tekinthető meg: http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A1100028.BM 

További információt a Hörmann termékeiről a www.hormann.hu oldalon találja meg.

Forrás: Stern Communications

Eseménynaptár

Március 2024
H K Sz Cs P Szo V
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Keresés

banner kne 180 240

mehi-banner-media 120x240

Partnereink

EVOSZ-logo

measzlogo fb

 

 

logo rigips-w 

proidea-logo-fb

VarepitoPalyazat logo-web

 

 

bme logo-kicsi

 

Ybl-logo-kicsi

  mapasz-logo-web

 

zeosz-logo-webebsz logo 2

 

 

 HuGBC LOGO kicsi

 

TEGY-web

 Burkolattechnika-egyesulet-logo-web

 Hazicincer logo

    Kivet-logo-web

 

 

 

 

Construmalogo-web

  emsz-logo-web180

mti hirfelhasznalo

 

dimag logofinal-web

 
 
 observer logo-web