2019. április 24., szerda

 

acscer-webIdén december 5-én harmadik alkalommal került sor az Ezüst Ácsceruza díj átadására. Az idei díjátadó ünnepségen a két díjazott közül csak Bardóczi Sándor jelent meg személyesen. Gerle János, akinek annyi mindenre volt ideje, ezt a napot már nem tudta megvárni.

Gerle János építész, szakíró december 4-én este elment közülünk. Szép egybeesés a sorstól, hogy a díj átadását az alapítók ehhez a naphoz, Szent Borbála, az építőmesterek, építészek egyik védőszentjének napjához kötik. Bár kapott teret, időt az emlékezés és tiszteletadás, az ünnepség úgy zajlott le, mintha Gerle János is jelen lenne.

Köszöntőjükben Bálint Imre és Komjáthy Attiláné is kitért arra, hogy nemcsak általában az emberek, de a szakma sem gondolkodik komplexen az építés folyamatáról. Amikor épületekről, építészetről beszélünk, általában az építész tervezőre gondolunk, és mostohán elfeledkezünk azokról a szakemberekről, akik nélkül a legkisebb épület sem valósulna meg, nem beszélve az építményeket körülvevő életterekről.

Bálint Imre arra helyezte a hangsúlyt, hogy lépten-nyomon értetlenségbe ütközik, ha a jelenkor építészetéről esik szó, ezért is tartja jelentősnek ezt az elismerést, hiszen azokat az alkotókat ünnepli, akik a szakmán túli közösséghez szólnak. Mint mondta: „Nagyon fontos, hogy mi, akik hiszünk abban, hogy szakmánk, mint az ácsceruza az anyagon, nyomot hagy környezetünkben, történelmünkben, megtegyünk mindent azért, hogy a jelen kor társadalma is minél intenzívebben ismerje fel az értékeket....Akik e díjban részesülnek, akik az Ezüst Ácsceruza tulajdonosai lehetnek, megtettek mindent azért, hogy érthetőbbé, elfogadhatóbbá, szerethetőbbé váljék az építés, azaz az építészet és az építőipar."

Komjáthy Attiláné a díj nevének apropóján méltatta az ácsok, ácsmesterek munkáját, és a fa, mint építőanyag jelentőségét az emberi történelemben. Eredeti kérdésére, hogy „miért Ácsceruza?" azt a választ adta: „Mert az ácsceruza a mesterembernek az a szerszáma, amitől már szinte írástudó, de vétkezni nem tud vele."

A díjakat és a pénzjutalmat Komjáthy Attiláné alapító és Tákos Tamás, az Alapítvány a Honi Művészetért elnöke adták át Bardóczi Sándornak és Gerle Jánosnak, illetve feleségének, Gerle Évának.

A méltatások fényét emelte, hogy Gerle Éva néhány mondatban, természetes egyszerűséggel megemlékezett a díjazott elmúlt két évéről, nehézségeiről, és terveiről, amelyeket már nem tudott valóra váltani. Befejezésül Radnóti Miklós: Csak csont és bőr és fájdalom...c. versének egy részletével búcsúzott.

Az idei év Bíráló Bizottságának tagjai voltak:
Aczél Gábor (Magyar Urbanisztikai Társaság elnöke),
Bálint Imre DLA (Budapesti Építész Kamara képviseletében),
Csontos Csaba (Magyar Építész Kamara képviseletében),
Kassai Ferenc (Magyar Mérnöki Kamara alelnöke),
dr. Komjáthy Attila (alapító, az Alapítvány a Honi Művészetért alelnöke),
Martinkó József (építészetkritikus),
Mélyi József (művészettörténész),
dr. Nagyunyomi-Sényi Gábor (Építéstudományi Egyesület elnöke),
Patartics Zorán (a tavalyi év Ezüst Ácsceruza díjasa),
Pásztor Erika Katalina (az építészfórum főszerkesztője),
Sáros László DLA (Magyar Építőművészek Szövetségének elnöke).

A díj fővédnöke: Tolnay Tibor (ÉVOSZ elnöke).

Az ünnepség végén Komjáthy Attiláné gratulált Horváth Viktornak, aki a 2011-es évi díjátadón felolvasott a Török tükör című regényéből, és írt egy - sajátos humorával átszőtt- szonettet az Ezüst Ácsceruzához. Az író két héttel ezelőtt az Európai Unió Irodalmi Díját vehette át Brüsszelben az említett regényéért.

Gratulálunk!

Eseménynaptár

április 2019
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Keresés

banner kne 180 240

mehi-banner-media 120x240

Partnereink

EVOSZ-logo

measzlogo fb

 

 

logo rigips-w 

proidea-logo-fb

VarepitoPalyazat logo-web

 

 

bme logo-kicsi

 

Ybl-logo-kicsi

  mapasz-logo-web

 

zeosz-logo-webebsz logo 2

 

 

 HuGBC LOGO kicsi

 

TEGY-web

 Burkolattechnika-egyesulet-logo-web

 Hazicincer logo

    Kivet-logo-web

 

 

 

 

Construmalogo-web

  emsz-logo-web180

mti hirfelhasznalo

 

dimag logofinal-web

 
 
 observer logo-web