2019. február 23., szombat

 

 

Bau 2013 Logo-kicsiSajtótájékoztatóval egybekötött találkozót rendeztek a BAU szervezői október 18-19-én újságírók számára Münchenben, ahol a kiállító cégeknek lehetőségük volt újdonságaikat, fejlesztéseiket bemutatni a sajtó képviselőinek.

A két napos rendezvényen 148 újságíró és 150 kiállító vett részt. Magyarországot a Magyar Építéstechnika képviselte.

DSCF0999-kicsiA találkozót megnyitó sajtótájékoztatón Dr. Reinhard Pfeiffer, a Messe München GmbH ügyvezető igazgatója köszöntötte a résztvevőket, röviden ismertette a BAU 2011 eredményeit (rekordnak számító, 2058 kiállító és 238.230 látogató vett részt), és bemutatta a BAU 2013-at.

A 180.000 m2-es fedett (17 csarnok) és a 3500 m2-es szabad kiállítási terület már teljesen foglalt, 2000 fölött van a 40 országból érkező kiállítók száma (negyede Németországon kívüli kiállító). 250.000 fős látogatószámot céloztak meg.

A 2013-as BAU kiállítást 4 fő téma köré csoportosítják: 1. Fenntartható építés, 2. Többgenerációs építkezés, 3. Energia 2.0 és 4. Városfejlesztés a 21. században.

Kapcsolódó cikk(ek):
           „Az építés jövője" – Bau 2013
Az EU-ban terjeszkedik a Masterplast

Nem véletlenül választották az orchideát és a gombát a kiállítás szimbólumának: mind a két növény különleges, az orchidea az eleganciájáról híres, a gombák pedig az újrahasznosítás mesterei. Ezt szeretné sugallni a kiállítás is: itt mindent megtalálhatnak az érdeklődő építészek, tervezők, mérnökök, gyártók, kereskedők, kivitelezők, diákok, ami a felelős, fenntartható építkezéshez kell, elegáns/rendezett keretek között.

A korábbi évekhez képest új, látogatóorientált témaelrendezéssel kívánják megkönnyíteni a hatalmas kínálatban való tájékozódást. A BAU kínálatát termék és építési anyagok mellett témakörök szerint is csoportosítják.

Mirko Arend, a BAU 2013 Kiállítás igazgatója a kiállítást kísérő előadásokat, fórumlehetőségeket mutatta be. A négy fő témát a hat nap alatt számos fórumon és speciális show-n fogják különböző nézőpontból és szempontból körüljárni, bemutatni, megvitatni.

Dieter Schäfer, a BAU tanácsadó testületének elnöke a kiállítók képviseletében beszélt a BAU fontosságáról, és felhívta a figyelmet a „Mi modernizáljuk Németországot" kampányra, amelyet a kiállításon fognak hivatalosan bemutatni. A kampány célja felhívni a figyelmet az épületek felújítására, modernizálására, mellyel egyrészt csökkenthető az energiafelhasználás, másrészt növeli az ingatlan értékét.

DSCF1003-kicsiVégül Erich Gluch, az Ifo Gazdaságkutató Intézettől rövid ismertetőt tartott az európai építési piac jövő évi kilátásairól. A felmérést 15 nyugat- és négy kelet-európai országban végezték.

Felmérésük szerint az építőipari volumen az 1998-as szintre esett vissza. Idén kb. 2%-os csökkenést, 2013-ra a szakértők stagnálást jeleznek előre.

A legrosszabb a kilátás a mélyépítőiparban, ahol további erőfeszítéseket kell tenni, hogy megtartsák a mostani szintet, 2014-ig semmilyen javulásra nem látnak esélyt. Az intézményi építkezések területén 2014-től várható némi növekedés. A legoptimistább előrejelzést a lakásépítés területén adták: ezen a területen már 2013-ban is 1,5%-os növekedést várnak, 2014-ben pedig 3%-ost.

Az egyes országokat tekintve nagyon eltérőek a mutatók, mert a kedvezőtlen gazdasági környezetnek nagyon eltérő a hatása az építési igényre. A legrosszabb a helyzet a Mediterrán országokban (Spanyolország, Portugália), ahol nagyon magas az adósságszint. Ezekből az országokból menekül a tőke biztonságosabb helyekre, mint például Svájc, Norvégia és Németország.

bau-talalkozo-kicsiAz állami építkezéseknek a következő években sem lesz kiemelkedő jelentőségük. Leginkább a felújításokra, modernizálásra fog koncentrálódni az energia megtakarítás érdekében.

A sajtótájékoztatót követően került sor a kiállítók és az újságírók találkozójára. Ahogyan az előző években, idén is a BO pavilonban várták a kiállítók a sajtó képviselőit, hogy bemutathassák új termékeiket, fejlesztéseiket.

bau-este-kicsiEste a kiállítás szervezői vacsorával egybekötött fogadásra invitálták a kiállítókat és újságírókat München egyik impozáns éttermébe, az Angol kertbe, ahol nyugodt körülmények között folytatódhatott a beszélgetés.

A találkozók másnap is folytatódtak az B0 pavilonban.

A rendezvény nagyon jó alkalom volt arra, hogy új termékeket, anyagokat, technológiákat ismerhessünk meg, és ezeket Magyarországon is bemutathassuk a szakembereknek.

KI

Eseménynaptár

Február 2019
H K Sz Cs P Szo V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 1 2 3

Keresés

Partnereink

EVOSZ-logo

measzlogo fb

 

 

logo rigips-w 

proidea-logo-fb

VarepitoPalyazat logo-web

 

 

bme logo-kicsi

 

Ybl-logo-kicsi

  mapasz-logo-web

 

zeosz-logo-webebsz logo 2

 

 

 HuGBC LOGO kicsi

 

TEGY-web

 Burkolattechnika-egyesulet-logo-web

 Hazicincer logo

    Kivet-logo-web

 

 

 

 

Construmalogo-web

  emsz-logo-web180

mti hirfelhasznalo

 

dimag logofinal-web

 
 
 observer logo-web