2024. április 18., csütörtök

UJ HONLAP BANNER 250 100

BFS 8084Legyen szó egy épület tartószerkezetéről, egy hídról, vagy olyan látszóbeton elemekről, melyek formálják egy épület megjelenését, arculatát, egyre népszerűbb alapanyagként szolgál a beton. Mindezen megoldásokat az idei Beton Fesztiválon számos ámulatba ejtő példán keresztül is megismerhettük.

Immáron negyedik alkalommal, azonban első ízben az Európa Hajón került megrendezésre a beton.hu szervezésében, a Magyar Cement- Beton- és Mészipari Szövetség (CeMBeton), a Magyar Betonelemgyártó Szövetség (MABESZ), valamint tagvállalataik támogatásával a Beton Fesztivál. Arendezvény idén is megmozgatta a szakmát, az építészhallgatókat, építő-, és építészmérnököket, valamint a betont, mint alapanyagot kreatívan felhasználó művészeket.

Napjainkban a víz után a beton a leggyakrabban használt, és egyben a legfontosabb anyag a Földön, hiszen felhasználási lehetősége határtalan. Ezt tudhattuk meg az előadásokból és pódiumbeszélgetésekből, illetve ezt bizonyította a kiállítók által hozott számos betontárgy is.

BFS 8232A program első két előadása, a maga nemében egy-egy kiemelkedő hazai projektet mutatott be. Az egyik a szegedi ELI-ALPS Lézeres Kutatóközpont „A" épületének tartószerkezeti kivitelezését ismertette. Ezt követően betekintést nyerhettünk az ország második körhídjának – a 47. számú főúton, a Hódmezővásárhely elkerülőn – építésével kapcsolatos részletekbe is. Az ehhez hasonló létesítmények megtervezése és megvalósítása komoly mérnöki tudást igényel. Ezt a témát boncolgatta az első pódiumbeszélgetés, ahol az oktatók mellett, egy közelmúltban végzett, már gyakorló építész fejtették ki tapasztalataikat.

A második blokk sem volt kevésbé izgalmas, hiszen azt szemléltette, hogyan lehet a betont esztétikummá formálni egy épület megjelenésében, vagyis milyen esztétikai szerepe van a betonnak korunk építészetében? Ezt a témát több előadó is körbejárta különféle aspektusból.

A fesztivál egyik kísérő eseménye a nagy népszerűségnek örvendő betontárgy kiállítás, melyre az idén 18 művész hozta el munkáját. A számtalan ékszerkollekció, használati tárgy és otthoni dekorációs elem közül a közönség szavazatai alapján hirdettek győztest. Ennél szemléletesebb bizonyítékra nincs is szükség ahhoz, hogy lássuk, a beton már régen több, mint építészeti alapanyag.

BFS 8005BFS 8548

 

Szintén a hagyományokat követve, a fesztivál keretén belül hirdették ki a Minden építés alapja pályázat nyerteseit is. A szervezők idén is több kategóriában adtak át díjat:

Betonépítészet tervezőknek:

  • 1. helyezett: Bun Zoltán PhD - Újpesti Új Vásárcsarnok és Kulturális Rendezvényközpont
  • 2. helyezett: Jahoda Róbert, Páricsy Zoltán - AVKF CAMPUS
  • 3. helyezett: Dévényi Márton, Gyürki-Kiss Pál - Őrmezői P+R Parkoló
  • Különdíj: Horák Debóra - Moduláris Beton Burkolat

Betonépítés, építészet egyetemi hallgatóknak:

  • 1. helyezett: Pomázi Dorottya - Búvárközpont és kutatóbázis, Rudabánya
  • 2. helyezett: Jakab Zsófia - A pécsi TV-torony újragondolása
  • 3. helyezett: Hazler Edina - Pécsi Pollack Strand
  • Különdíj: Tóth Gábor - Igali Gyógyfürdő

Anyag, technológia egyetemi hallgatóknak:

  • 1. helyezett: Gulyás Benjámin - Öblösüveg hulladékból történő üveghab gyártás
  • 2. helyezett: Molnár Mercédesz - Vasbeton szerkezetek utólagos megerősítésének vizsgálata
  • 3. helyezett: Ambrus Mária - Pernye–vörösiszap alapú geopolimer fejlesztése

 

Az esemény igazi különlegessége a dunai sétahajózás volt, melynek során – az ebéd elfogyasztása közben – lehetőség nyílt Budapest legszebb látványosságainak ritkán látott nézőpontból való megtekintésére.

 

További információ: www.beton.hu

 

Forrás: Beton.hu

 

 

Eseménynaptár

április 2024
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Keresés

banner kne 180 240

mehi-banner-media 120x240

Partnereink

EVOSZ-logo

measzlogo fb

 

 

logo rigips-w 

proidea-logo-fb

VarepitoPalyazat logo-web

 

 

bme logo-kicsi

 

Ybl-logo-kicsi

  mapasz-logo-web

 

zeosz-logo-webebsz logo 2

 

 

 HuGBC LOGO kicsi

 

TEGY-web

 Burkolattechnika-egyesulet-logo-web

 Hazicincer logo

    Kivet-logo-web

 

 

 

 

Construmalogo-web

  emsz-logo-web180

mti hirfelhasznalo

 

dimag logofinal-web

 
 
 observer logo-web