2024. március 28., csütörtök

UJ HONLAP BANNER 250 100

Az elmúlt évek ingatlanpiacát jellemző áremelkedés Magyarországon 2018 nyarán érte el a csúcsot. Az árak versenyében természetesen Budapest tölti be vezető szerepet, és habár úgy tűnik letaszíthatatlan a trónról, a drágulás mértékét tekintve a vidéki nagyvárosok sem maradnak el túlzottan a rekorder fővárostól.

CSALÁDI HÁZAK RAJTJA AZ INGATLANPIACI VERSENYBEN

Budapesten a családi házak tekintetében az átlagos négyzetméterárak augusztusban érték el a maximumot, több mint 400 ezer Ft/m2-rel. Ez 2017 nyarához képest csaknem 22%-os emelkedést jelent. Kecskeméten és Veszprémben 55-60 ezer Ft/m2-rel kértek többet idén az eladók, ez a változás szintén 20% feletti drágulást mutat.

A fővárost Győr, Szeged és Miskolc követi 10-15 százalékos emelkedéssel. Az átlagos négyzetméterárak Miskolcon 170 ezer Ft/m2, míg a középmezőnyben elhelyezkedő Szegeden jelenleg 270 ezer Ft/m2 körül mozognak. Az eladó győri családi házak átlagos négyzetméterárai augusztusban a szegedivel megegyezőek.

Tavalyhoz képest az egyik legkisebb változás Székesfehérváron történt 9%-os áremelkedéssel. A lista végét pedig Debrecen zárja, ahol augusztusban átlagosan 267 ezer forintos négyzetméteráron lehetett családi házat vásárolni.

Csaladi-hazak-negyzetmeter

TÉGLA- ÉS PANELLAKÁSOK ÁRAINAK ALAKULÁSA 2018-BAN

A családi házaktól eltérően, a lakások esetében Budapest kiugróan magas árait a vidéki nagyvárosok még megközelíteni sem tudták. A főváros téglalakásainak átlagos négyzetméterára idén augusztusban túllőtt a 700 ezer Ft/m2-en is, így csak idén mintegy 12%-os növekedés történt.

A vidéki nagyvárosok lakásainak átlagos négyzetméter árai is jelentős mértékű emelkedést mutatnak. A vizsgált települések közül Budapest után a legmagasabb kínálati áron a kecskeméti téglalakások futnak átlagosan 420 ezer Ft/m2-rel. Ezt követi Veszprém és Debrecen a maguk 415 ezer Ft/m2-es átlagos négyzetméter áraival.

Még mindig sokkal olcsóbban juthatunk hozzá a panelekhez, akár Budapestet, akár a többi nagyvárost nézzük. Az elmúlt egy évben a családi házakhoz és a téglalakásokhoz hasonlóan azért a panelek árai is emelkedtek. Jelenleg a panelek legmagasabb átlagos négyzetméter árát 476 ezer Ft/m2-rel - nem meglepő módon - Budapest tudhatja magáénak. A legalacsonyabb átlagos négyzetméterár a vidéki városok közül Miskolcon figyelhető meg 190 ezer Ft/m2-rel, míg a legmagasabb Debrecenben 350 ezer Ft/m2-rel.

Tegla-panel-negyzetmeterar

Bármelyik ingatlantípus vásárlása mellett is döntünk, számolnunk kell azzal, hogy minél tovább várunk az üzlet lebonyolításával, annál mélyebben kell majd a zsebünkbe nyúlnunk, az előrejelzések szerint ugyanis a növekedési tendencia egészen 2020-ig ki fog tartani.

HITELFELVÉTEL NÉLKÜL IS LEHETSÉGES?

Az egyre inkább egekbe nyúló ingatlanárak sok esetben mégis szükségessé teszik a hitelfelvételt. Ez számokban kifejezve, az OTP Ingatlanpont elemzése szerint azt jelenti, hogy 6 lakásvásárló közül mindössze 1 rendelkezik annyi saját tőkével, hogy nem kényszerül idegen forrás bevonására. Habár lehetőség van lakásmegtakarításra, egy ingatlanvásárlás esetén mégis nagyobb segítséget nyújthat a régi ingatlan eladásából származó bevétel. Azonban ez sem túlságosan gyakori, mivel a lakásvásárlók csupán 37%-ának adatik meg, hogy egy másik lakás értékesítéséből származó tőkét használjon fel.

Amennyiben a többség táborát erősíti az ember és hitelfelvételre szorul, alaposan mérlegelni kell a fennálló lehetőségek között annak érdekében, hogy a legkedvezőbb hitelkonstrukció mellett tudjon dönteni.

 

 

Forrás: Ingatlannet

 

 

 

Eseménynaptár

Március 2024
H K Sz Cs P Szo V
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Keresés

banner kne 180 240

mehi-banner-media 120x240

Partnereink

EVOSZ-logo

measzlogo fb

 

 

logo rigips-w 

proidea-logo-fb

VarepitoPalyazat logo-web

 

 

bme logo-kicsi

 

Ybl-logo-kicsi

  mapasz-logo-web

 

zeosz-logo-webebsz logo 2

 

 

 HuGBC LOGO kicsi

 

TEGY-web

 Burkolattechnika-egyesulet-logo-web

 Hazicincer logo

    Kivet-logo-web

 

 

 

 

Construmalogo-web

  emsz-logo-web180

mti hirfelhasznalo

 

dimag logofinal-web

 
 
 observer logo-web