2024. április 19., péntek

UJ HONLAP BANNER 250 100

EVOSZ-logoAz építési vállalkozási szerződések hiányosságai komoly vitákhoz, elhúzódó jogi perekhez vezetnek, aminek legtöbbször a vállalkozó a vesztese, a megrendelő pedig a létesítményekkel összefüggő hiányosságok miatt sérül. Vállalkozói vélemények szerint a vállalkozási szerződések - különösen a közbeszerzési piacon - a megrendelő és a vállalkozók jogait és kötelmeit mérlegre téve sok esetben nem kiegyensúlyozottak, az ajánlatkérő jogait helyezik előtérbe, kötelmei pedig testületi döntések mögé rendezve nehezen számonkérhetők.

Az építési-beruházási közbeszerzési piacon az ajánlatkérő által közzétett, diktált szerződéses gyakorlat a jellemző, ahol az ajánlatadói szerződéses feltételek projektorientált pontosítására, finomítására nincs lehetőség. A magánmegrendelői piacon szembetűnő az építési vállalkozók felkészületlensége szerződéses jogaik körültekintő megfogalmazásában.

epitkezes3A hazai szerződéses gyakorlat hiányosságaiból és projektmegvalósítás vitás tapasztalataiból kiindulva készítette el az ÉVOSZ Magasépítési Tagozata az épületek kivitelezésének szerződéskötéséhez és megvalósításához szolgáló ajánlásait. Az ajánlás szól a szerződő feleknek a szerződéskötéshez és a létesítmény megvalósítása során felmerülő tipikus problémák, viták kezeléséhez. A létesítmények megvalósításáért felelősséget viselő vállalkozások szakemberei arra hívják fel a figyelmet, hogy számos területen változtatni kell a gyakorlaton, az ajánlatadóknak sokkal felkészültebbeknek kell lenniük a rendezettebb, kiszámíthatóbb elfogadhatóbb kockázatot jelentő piaci folyamatok érdekében.

Az ÉVOSZ ajánlásai között 34 szerződéses kérdéskör szerepel. A megoldási javaslatok közül kiemelhető a munkaterület átadás-átvételének problémaköre, a megvalósítás és a kifizetések biztosítékai, garanciái, a minőségi követelmények megfogalmazása, a kötbérek kezelése, a teljesítésigazolások rendszere vagy a változások és viták kezelése a létesítmények megvalósítása során. Az ajánlás kiadvány formájában, későbbiekben elektronikus formában is széles körben hozzáférhető az ÉVOSZ szervezeténél.

 

További információ: www.evosz.hu

 

 

Forrás: ÉVOSZ

 

 

Eseménynaptár

április 2024
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Keresés

banner kne 180 240

mehi-banner-media 120x240

Partnereink

EVOSZ-logo

measzlogo fb

 

 

logo rigips-w 

proidea-logo-fb

VarepitoPalyazat logo-web

 

 

bme logo-kicsi

 

Ybl-logo-kicsi

  mapasz-logo-web

 

zeosz-logo-webebsz logo 2

 

 

 HuGBC LOGO kicsi

 

TEGY-web

 Burkolattechnika-egyesulet-logo-web

 Hazicincer logo

    Kivet-logo-web

 

 

 

 

Construmalogo-web

  emsz-logo-web180

mti hirfelhasznalo

 

dimag logofinal-web

 
 
 observer logo-web