2024. április 19., péntek

UJ HONLAP BANNER 250 100

2018 júniusában az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 28,2%-kal meghaladta az egy évvel korábbit. Mindkét építményfőcsoport termelése nőtt: az épületek építésének volumene 15,2, az egyéb építményeké 48,8%-kal. A szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján az építőipar termelése júniusban 7,2%-kal emelkedett az előző havihoz mérten. A II. negyedévben az építőipar termelői árai 9,2%-kal emelkedtek az előző év azonos időszakához viszonyítva.

2018 júniusában az előző év azonos hónapjához képest mindkét építményfőcsoport termelésének volumene nőtt: az épületeké 15,2, az egyéb építményeké 48,8%-kal. Az épületeknél oktatási, ipari, kereskedelmi és lakóépületek építése, az egyéb építményeknél továbbra is út-, vasút- és közműépítések eredményezték a növekedést.

KSH-2018-junius

Az építőipar ágazatai közül az épületek építése 30,8, az egyéb építményeké 54,5, a speciális szaképítésé 12,6%-kal emelkedett.

A megkötött új szerződések volumene 0,6%-kal emelkedett, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 12,1%-kal kisebb, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 8,1%-kal nagyobb volt az egy évvel korábbinál. Június folyamán a közlekedési infrastruktúra fejlesztésére kötöttek nagy értékű szerződéseket.

Az építőipari vállalkozások június végi szerződésállományának volumene 62,1%-kal meghaladta az egy évvel korábbit. Az épületek építésére vonatkozó szerződések volumene 7,5, az egyéb építményeké 82,9%-kal nagyobb volt, mint egy évvel azelőtt.

2018. január–júniusban az előző év azonos időszakához képest az építőipari termelés 19,1%-kal emelkedett.

A II. negyedévben az építőipar ágazatain belül az épületek építésében 11,7, az egyéb építmények építése vonatkozásában 6,9, a legnagyobb súlyú, speciális szaképítésben 9,3%-kal nőttek az árak az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Az építőipar árai az előző negyedévinél 2,3%-kal magasabbak voltak.

A KSH jelentését kommentálva az MTI-nek nyilatkozó elemzők a tavalyi magas bázis ellenére idén is legalább 15 százalékos termelésnövekedést várnak az építőipartól. A kedvezményes áfakulcs megszüntetése és a munkaerőhelyzet azonban hosszabb távon korlátozza az ágazat növekedési kilátásait.

Horváth András, a Takarékbank elemzője kommentárjában kiemelte, hogy a nyár elejére visszatért az építőipar robosztus növekedése, és az irodák és lakóingatlanok átadásának felfutásával a következő másfél évben az ütem még fokozódhat is. Azután viszont a lakásépítések jelentős lassulására lehet számítani, mivel a jelenleg érvényes kedvezményes áfa 2019 utáni visszaemelése jelentős érvágás lesz a beruházóknak, és már most is csökkenést mutat az építési engedélyek száma.

A Takarékban 15 százalék fölötti építőipari növekedésre számít ebben az évben. A kivitelezői kapacitáshiány továbbra is jelentősen megnehezíti a rendelésállomány folyamatos teljesítését, jelentős csúszásokat szenved szinte minden építkezés, jegyezte meg Horváth András. Piaci becslések szerint ideális esetben 25 ezer körüli új lakás átadása valósulhat meg ebben az évben, ami elmarad a lakásállományhoz mérten ideálisnak tekintett éves 40 ezres számtól. A szakképzett munkaerő hiánya továbbra is jelentős probléma az iparágon belül, annak ellenére is, hogy az építőipar foglalkoztatotti létszáma történelmi csúcson áll, de ennek a bővülésnek a jelentős része képzetlen munkaerőből áll, ami tovább nehezíti a kivitelezések teljesítését.

Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője szerint a legfrissebb adatok illeszkednek az eddigi trendbe és jól látszik, hogy továbbra is emelkedőn van az építőipar. A szerződésállomány júniusi adatai megerősítik azt is, hogy a beruházók és a kivitelezők a meglévő megbízásaikra koncentrálnak és újabb munkákat csak óvatosan vállalnak. Az építőipari fellendülés egyre magasabb árak mellett folytatódott, ezt mutatja, hogy a második negyedévben az építőipari termelői árak 9 százalékkal nőttek.

Németh Dávid szerint a következő időszakban a lakásfejlesztések, kereskedelmi ingatlanok, irodaházak építése, valamint az uniós forrásokon alapuló egyéb építmények fejlesztése, köztük út-, vasútépítések húzhatják majd az építőipart. A mostani kilátások szerint 15 és 20 százalék közötti növekedésre lehet képes a szektor - becsülte a K&H bank vezető elemzője.

 

További információ: www.ksh.hu

 

 

Forrás: KSH/MTI

 

 

 

 

 

Eseménynaptár

április 2024
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Keresés

banner kne 180 240

mehi-banner-media 120x240

Partnereink

EVOSZ-logo

measzlogo fb

 

 

logo rigips-w 

proidea-logo-fb

VarepitoPalyazat logo-web

 

 

bme logo-kicsi

 

Ybl-logo-kicsi

  mapasz-logo-web

 

zeosz-logo-webebsz logo 2

 

 

 HuGBC LOGO kicsi

 

TEGY-web

 Burkolattechnika-egyesulet-logo-web

 Hazicincer logo

    Kivet-logo-web

 

 

 

 

Construmalogo-web

  emsz-logo-web180

mti hirfelhasznalo

 

dimag logofinal-web

 
 
 observer logo-web