2024. április 19., péntek

UJ HONLAP BANNER 250 100

GRDPR157a-wA csúcstechnológiával készült, nagy szilárdságú üveglapok, amelyek napjaink magas épületeit és felhőkarcolóit borítják, éppolyan fontosak az épület teljesítménye szempontjából, mint a beépített acél és beton. Na de melyek az igazi kihívások az ilyen a megaszerkezetek kivitelezése esetén és milyen megoldásokat kínál a Guardian Glass üveggyártó cég?

Ha megaszerkezetekről van szó, akkor a tervezés számára a műszaki megoldások tekintetében a fő kihívásokat a szélterhelés, a hőmérséklet- és magasság-különbségek, valamint a páralecsapódás jelentik.

 

A talajszinthez közel a szelet felfogják a fák és egyéb épületek, de ahogy az épület szupermagas méreteket ölt, ezek az akadályok eltűnnek és a toronyra a szél teljes, csillapítatlan ereje hat. Emellett a „mega-magas" épületek külső héja esetén, csaknem a teljesen felületét tekintve, a tervezők a magas és széles üvegtáblákat részesítik előnyben.

A hatalmas üvegtábláknak rendkívül erősnek és az extrém magasságokban is ellenállónak kell tehát lenniük, miközben a méretükből adódóan beáramló hatalmas fénymennyiséget, az épületben tartózkodók közérzete és komfortja érdekében a tervezésnél kompenzálni kell.

A legismertebb és legérdekesebb felhőkarcolok többsége a Közel-Kelet, Afrika és Délkelet-Ázsia sivatagos részein található, ahol eleve komoly hőterhelésnek vannak kitéve, valamint teljes terjedelmükben a környező épületek fölé magasodnak, azaz semmi sem blokkolja az azokat érő napsütést. Nem meglepő, hogy egy felhőkarcolóban a légkondicionálás adja az energiaköltségek oroszlánrészét, tekintettel arra, hogy hatalmas belső hőtömegük még az év hidegebb hónapjaiban is légkondícionálást igényel.

AZ ÜVEG HŐVISSZAVERÉSBEN JÁTSZOTT SZEREPE

A forró, párás, sivatagos régiókban, ahol napközben a hőmérséklet akár az 50°C-t is elérheti, a helyi éghajlat valódi kihívást jelent az üvegre nézve mind a feszültség, mind pedig a behajlás szempontjából, de a páralecsapódással kapcsolatos potenciális problémák miatt is.

A „mega-magas" épületeket körülvevő területek, a dombok és a környező építmények az intenzív hőséget napközben javarészt elnyelik, éjszaka viszont ezt a hőt folyamatosan kibocsátják. Ebben a helyzetben az un. alacsony emisszivitású (Low-E) üveg jelent megoldást, amely segít visszaverni a nagy hullámhosszú sugárzást, és akadályozza annak az épületbe jutását is. Ezért is kedveltek az ilyen épületek esetén az Low-E üvegek, az olyanok, mint például a Guardian SunGuard Neutral 60. A közhiedelemmel ellentétben a Low-E üvegek tehát nem csupán a hideg éghajlaton nyújtanak megfelelő műszaki megoldást, de a közvetett hősugárzás éjjeli és nappali blokkolásának és visszaverében is jelentős szerepet játszhatnak.

PÁRALECSAPÓDÁS KIZÁRVA

A „mega-magas" épületeknél fennáll a kockázat, hogy az üvegtáblák külsején páralecsapódás jelenik meg, hiszen az épület kívülről nyáron rendkívül forró és párás, belül pedig megy a légkondicionáló. Alacsony emisszivitású üveget belső üvegtáblaként alkalmazva megelőzhető, hogy a hideg az épület belsejéből kijusson a külső üvegtáblára, míg a hőkezelés (edzés vagy előfeszítés) hatására az üveg akár ötször ellenállóbb lesz a szélsőséges szélterhelésekkel és hőmérséklet-különbségekkel szemben.

GRDPR157b-wA FELHŐKARCOLÓK IGAZI KIHÍVÁSA A MAGASSÁGKÜLÖNBSÉG

A „mega-magas" épület legfelső és legalsó pontja közötti magasságkülönbség – és az ezzel járó hőmérséklet-különbség – miatt fellépő nyomáskülönbség a hőszigetelő üvegeknél behajlási, alakváltozási problémákat okozhat. A Burj Khalifa projektnél külön kihívást jelentett még a hőszigetelő üvegek gyártási és beszerelési hőmérséklete közötti különbség: a gyártás januárban, 26°C hőmérsékleten történt, a beszerelés pedig augusztusban, amikor Dubaiban a hőmérséklet 48°C volt. A hőszigetelő üvegek feszültségével és behajlásával kapcsolatos számítások lehetővé tették a Guardian Glass műszaki szakértői számára, hogy az épület különböző magasságaiban beszerelendő üvegekhez meghatározzák a megfelelő üvegvastagságokat.

Habár a magas épületek dinamikai alakját úgy tervezik, hogy csökkentse a szélörvények leválása miatt fellépő szerkezeti terhelést, az üveg vastagsága is nagyon fontos tényező. A Burj Khalifa esetében az üveghomlokzatot úgy tervezték, hogy akár 250 km/órás szélnek is ellenálljon, a Jeddah Tower üvegrendszerét pedig úgy alakították ki, hogy törés vagy szivárgás nélkül elviselje a torony 2,5 méteres sugarú kilengését. A felhasznált üveg vastagsága tehát attól függ, hogy az épületen milyen magasságban kerül beépítésre. A hőkezelés (edzés vagy előfeszítés) szintén kritikus fontosságú, mivel hatására az üveg akár ötször ellenállóbb lesz a szélsőséges szélterhelésekkel és hőmérséklet-különbségekkel szemben.

GUARDIAN GLASS

A Guardian Glass a Guardian Industries egyik fő üzletágaként a világ egyik legnagyobb üveggyártója, mely síküvegből, bevonatos üvegből és feldolgozott üvegből készült termékeket gyárt. A világ különböző országaiban, köztük Magyarországon, Orosházán, 25 float-üveg gyárat működtető Guardian Glass float- és feldolgozott üvegtermékei egyaránt megtalálhatóak az otthonokban, irodákban, autókban és a világ legjellegzetesebb építészeti látványosságaiban. A Guardian Glass Science & Technology Center folyamatosan dolgozik a legmodernebb technológiákat felhasználó új üvegtermékek és megoldások kifejlesztésén.

 

További információért keresse fel a www.guardianglass.com weboldalt.

 

 

Forrás: Build-Communication Kft.

 

 

Eseménynaptár

április 2024
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Keresés

banner kne 180 240

mehi-banner-media 120x240

Partnereink

EVOSZ-logo

measzlogo fb

 

 

logo rigips-w 

proidea-logo-fb

VarepitoPalyazat logo-web

 

 

bme logo-kicsi

 

Ybl-logo-kicsi

  mapasz-logo-web

 

zeosz-logo-webebsz logo 2

 

 

 HuGBC LOGO kicsi

 

TEGY-web

 Burkolattechnika-egyesulet-logo-web

 Hazicincer logo

    Kivet-logo-web

 

 

 

 

Construmalogo-web

  emsz-logo-web180

mti hirfelhasznalo

 

dimag logofinal-web

 
 
 observer logo-web