2019. március 21., csütörtök

 

 

180606 BB 5439Nagy sikerrel és rendkívül magas jelenlét mellett zárult idén a Hidászok Napja: a szakma közel 500 képviselője gyűlt össze Siófokon június 6-tól 8-ig. Bemutatták a szakértői közönségnek a fővárosi új Duna-hidat a konferencia első napján, majd magyar és nemzetközi előadók tartottak mintegy 40 előadást szakmai és aktuális kérdésekről.

Szó esett többek között a Mosoni-Duna-hídról, melynek acélszerkezetéért díjat osztottak ki a vezető mérnöknek, a hódmezővásárhelyi elkerülő körhídjáról, az M44-es Körös-hídjáról, a tram-train építkezésekről, a kiskörei közúti-vasúti hídról, valamint az érdi vasúti hidakról is.

180606 BB 5549-EditA hidász szakma több fontos díját is átadták:

  • Az Év Hidásza Dunai László professzor, a BME Építőmérnöki Karának dékánja lett.
  • A hidak ügyéért tett kiemelkedő teljesítményt elismerő Apáthy Endre-díjat 2018-ban Farkas György, a BME professzora kapta.
  • A tervezők munkásságát értékelő Feketeházy János-díjat Nagy László vehette át, aki a szlovákiai Dopravoprojekt a.s. képviseletében a magyar Pont-TERV Zrt.-vel együtt a jelenleg épülő komáromi Duna-híd főtervezője.
  • A kivitelezésben dolgozó, kiemelkedő teljesítményt felmutató mérnöknek járó Massányi Károly-díjat a szakma nagy verseny keretében Horváth Lajosnak, a Strabag Építő Kft. munkatársának adta számtalan hídon elvégzett munkájáért.
  • Clark Ádám-életműdíjjal Királyföldi Lajosnét és Willibard Lubert tüntették ki
  • Az Év Ifjű Mérnöke pedig Kővári Ákos építészmérnök (UNITEF-83 Zrt.), illetve Szabó Gábor építőmérnök (Hódút Kft.) lett. Szabó Gábor a Mosoni-Duna-híd acélszerkezetének építésvezetői munkájáért kapta az elismerést

Sitku László, az eseményt lebonyolító Hidászokért Egyesület a rendezvény befejezését követően elmondta: „Egyértelműen az építőipar, ezen belül az infrastrukturális fejlesztések hatása, hogy a hídépítés új reneszánszát (aranykorát) éljük. Ezt másképpen úgy lehet megfogalmazni, hogy van bőven munka, köztük jelentős hídépítések és az ezekben közreműködők már nem a túlélésért küzdenek. Van mit megmutatni a szakmának és van forrás is konferenciákra."

A szakember kifejtette: a konferencia témai közül a prímet tagadhatatlanul az új budapesti Duna-híd pályázat ismertetése vitte, de különleges volt a skóciai Edinburgh hídjainak története is. „A világon egyedülálló térség akár a hidászok Mekkája lehetne: három évszázadban egymás mellett épült három különleges szerkezet található ott. (...) Tartalmas, izgalmas, sikeres konferencián vagyunk túl, örülök, hogy újra sikerült ennyi hidászt összeverbuválni. Ez erőt ad, hogy érdemes folytatni az eddigi munkát" – tette hozzá Sitku László.

 

 

Forrás: Hidász Napok 2018

 

 

Eseménynaptár

Március 2019
H K Sz Cs P Szo V
25 26 27 28 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Keresés

Partnereink

EVOSZ-logo

measzlogo fb

 

 

logo rigips-w 

proidea-logo-fb

VarepitoPalyazat logo-web

 

 

bme logo-kicsi

 

Ybl-logo-kicsi

  mapasz-logo-web

 

zeosz-logo-webebsz logo 2

 

 

 HuGBC LOGO kicsi

 

TEGY-web

 Burkolattechnika-egyesulet-logo-web

 Hazicincer logo

    Kivet-logo-web

 

 

 

 

Construmalogo-web

  emsz-logo-web180

mti hirfelhasznalo

 

dimag logofinal-web

 
 
 observer logo-web