2019. január 21., hétfő

 

 

passziv-ovi-768x576Különleges építmény a Meséskert Tagóvoda Budapesten, a XIII. kerület Kassák Lajos utca 17. szám alatt. A 16 csoportos intézmény passzívház, méghozzá nemcsak Magyarország, hanem Európa első és eddig egyetlen passzívház óvodája. Az épület egy szerkezetileg avult állapotú elbontott óvoda helyén épült. 2017-ben Építőipari Nívódíj kitüntetést kapott, melynek emléktábláját április 26-án avatták fel.

Angyalföld dinamikusan fejlődő városrész. Az Önkormányzat a megnövekedett igények miatt a lakótelepi területen lévő 8 csoprotos óvoda elbontását és helyén 16 csoportos óvoda éíptését határozta el. Az elbontott épület szerkezete és avult állapota miatt bővítésre nem votl alkalmas. A került a fenntarthatóság és az energiatakarékosság céljait kitűzve bátor és előremutató döntést hozott, így született meg a Meséskert, az országban az első passzívház óvoda.

Meseskert-leleplezes-wA passzívház megvalósítását az épület funkcionális követelményein, beépítési előírásain és esztétikai megjelenésén felül, már a tervezés során a hőveszteség minimalizálása és a hőnyereség maximalizálása alapkövetelménye vezérelte.

A racionális tájolású zárt épülettömb tetőterasza játszókertként funkcionál, ahol a gyermekeket a kieséstől háló és biztonsági üvegezés védi. a belső öltöző és közlekedő tereket más-más formájú felülvilágítók teszik világossá, függőleges kapcsolatot teremtve a tetőterasszal, melynek áttört tetején a kör, négyzet és a háromszög formák faltartóként felnagytott változatai hordozzák.

Meseskert-tabla-wA homlokzati megjelenés korszerű, láthatóan a passzívháznak megfelelő funkcionális elemekkel, az egyedi kialakítású tetőterasz az épület "ötödik homlokzataként" működik a városias beépítésű közegben. A számos hazai és külföldi díjat ynert óvoda teljes kihasználtsággal működik, a gyerekek és a szülők nagyon megkedvelték.

A táblaavatáson Szabó Tamás, a XIII. Kerületi Közszolgáltató Zrt. munkatársa üdvözölte az egybegyülteket, majd az épület beruházója, az önkormányzat képviseletében Arató György főépítész foglalta össze a rangos szakmai elismeréssel kapcsolatos gondolatait. Beszédet mondott az Archikon Tervezőiroda képviseletében Pólus Károly tervezőmérnök, majd dr. Kiss Jenő, a Magyar Mérnöki Kamara Építési Tagozatának elnöke, az Építőipari Mesterdíj Alapítvány kuratóriumának képviseletében szólt a díj odaítélésének indokairól.

A projekt résztvevői
Építtető: Budapest Főváros XIII. Kerületi Önkormányzat / XIII. Kerületi Közszolgáltató Zrt.
Kivitelező: FK Raszter Építő Zrt.
Tervező: ARCHIKON Építésziroda – Nagy Csaba, Pólus Károly, Pásztor Ádám, Tőrös Ágnes;
Munkatársak: Kiss Tamás, Várhidi Bence építészek
Szakági tervezők:
Díszítőgrafika – Ferth Tímea
Díszítőfestés – Herling Zsuzsanna
Statika – Pintér Tibor - ÉKI TERV Mérnökiroda Kft.
Gépészet – Sor Zoltán, Kiss József - PHQ Kft.
Elektromos – Karácsony István - Kartel 60 Bt.
Tűzvédelem – Decsi György - Fireeng Kft.
Épületszerkezet, szigetelés – Czégeni Csaba
Passzívház szakértő – Miskolczy Imre - Miskolczy Energiaterv Kft.
Konyhatechnológia – Kuruczné Szabolcs Gizella - Design Stúdió Kft.
Kert – Barna Eszter - Barna Irodaház Kft.

 

 

Forrás: Építőipari Nívódíj Bizottság

 

 

Eseménynaptár

Január 2019
H K Sz Cs P Szo V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3

Keresés

MEHI-kepzes 180x180

Partnereink

EVOSZ-logo

measzlogo fb

 

 

logo rigips-w 

proidea-logo-fb

VarepitoPalyazat logo-web

 

 

bme logo-kicsi

 

Ybl-logo-kicsi

  mapasz-logo-web

 

zeosz-logo-webebsz logo 2

 

 

 HuGBC LOGO kicsi

 

TEGY-web

 Burkolattechnika-egyesulet-logo-web

 Hazicincer logo

    Kivet-logo-web

 

 

 

 

Construmalogo-web

  emsz-logo-web180

mti hirfelhasznalo

 

dimag logofinal-web

 
 
 observer logo-web