2024. március 29., péntek

UJ HONLAP BANNER 250 100

Munkabaleset-BudafokLeesett két munkás egy állványzatról Budafokon csütörtökön, mindketten életüket vesztették. A baleset az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) kollégiumának felújításán történt - közölte a rendőrség és az ELTE. Ez már a negyedik halálos kimenetelű baleset volt az építési ágazatban.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) közleménye szerint egy Nagytétényi úti épületfelújítás külső állványzatáról esett le a két férfi. A BRFK a történteket büntetőeljárás keretében vizsgálja.

Az ELTE azt közölte, hogy az intézmény Nagytétényi úti kollégiumának felújításán egy leszakadó függőhíd okozta a balesetet. A kollégiumban tavaly június óta tart az energetikai felújítás, az érintett munkaterületet az ELTE "teljes felelősséggel" adta át a fővállalkozónak.
Közölték, a rendőrségi vizsgálat lezártáig bővebb információval nem tudnak szolgálni. Az egyetem részvétét fejezi ki, és egyeztet az elhunytak családtagjaival a segítségnyújtás lehetőségeiről.

Korábban az ÉVOSZ felhívta a figyelmet arra, hogy a kapacitásleterheltség és a munkaerőhiány miatt az építőiparban megvan a veszélye annak, hogy növekedni fog a munkahelyi balesetek száma. A munkaerőhiány következtében olyan társadalmi csoportok (időskorúak, külföldi munkavállalók és alacsony képzettségűek) foglalkoztatására is sor kerül, akiknél magasabb a munkahelyi balesetek kockázata.

Az ÉVOSZ hangsúlyozza, hogy szükség van a hazai munkahelyi balesetvédelem erősítésére. Így többek között fontos a feketefoglalkoztatás visszaszorítása, a munkafelügyelők és a munkaellenőrzések számának növelése, a munkavédelem szerepének növelésére az oktatásban.

Ennek érdekében az ÉVOSZ szemléletformáló képzéseket szervez „A munkahelyi egészség és biztonság fejlesztése az építőiparban" című projekt keretében, aminek célja az építőiparban tevékenykedő vállalkozások körében a megvalósuló ismeretátadás, a munkahelyi egészségmegőrzés és biztonság fejlesztése. Az oktatás lehetővé teszi, hogy csökkenjenek a munkavállalók egészségét és biztonságát veszélyeztető kockázatok, és hogy hosszú távon javuljon a munkahelyek biztonsága, színvonala és a munkavállalók teljesítménye.

A diákok jelentős hányada sem részesül munkavédelmi oktatásban, még alapismeretek szintjén sem. Fontos lenne a szakiskolákban kiemelni az egészséges és biztonságos munkavégzés fontosságát.

 

A projekt részletei a www.nincsbaleset.hu honlapon olvashatók.

 

 

Forrás: MTI/ÉVOSZ

 

 

Eseménynaptár

Március 2024
H K Sz Cs P Szo V
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Keresés

banner kne 180 240

mehi-banner-media 120x240

Partnereink

EVOSZ-logo

measzlogo fb

 

 

logo rigips-w 

proidea-logo-fb

VarepitoPalyazat logo-web

 

 

bme logo-kicsi

 

Ybl-logo-kicsi

  mapasz-logo-web

 

zeosz-logo-webebsz logo 2

 

 

 HuGBC LOGO kicsi

 

TEGY-web

 Burkolattechnika-egyesulet-logo-web

 Hazicincer logo

    Kivet-logo-web

 

 

 

 

Construmalogo-web

  emsz-logo-web180

mti hirfelhasznalo

 

dimag logofinal-web

 
 
 observer logo-web