2024. április 20., szombat

UJ HONLAP BANNER 250 100

A Multipor ásványi hőszigetelő lapok gyártása közel húsz évvel ezelőtt, 1998-ban kezdődött Németországban. 2013-ban lehetőség adódott arra, hogy a belső oldali hőszigetelés tartósságát és hosszú távú teljesítményét egy, a vizsgált időszak alatt folyamatosan lakott épületen keresztül tanulmányozzák. Bízva a rendszer működésében a feltárás a helyi televízió részvételével zajlott.

A feltárásról készült film, amelyik a cég honlapján is látható, a szerkezet megbontását, valamint az egyetemen végzett elemzéseket jeleníti meg. Matthias Hofmann úr, a Multipor németországi értékesítésvezetője, aki szintén látható a filmen, az alábbiakat nyilatkozza: „Egy belső szigetelés feltárása élőben, kamerák előtt anélkül, hogy előzőleg mögé néztünk volna, valóban egyedülálló dolog. Eddig ehhez egyik belső szigetelőrendszer szolgáltatónak sem volt bátorsága."

Egy kutatási projekt keretében 1997-ben a finsterwalde-i társasház lakásait Multipor – annak idején Hebel rendszerként ismert – hőszigeteléssel látták el. Hofmann így folytatja:
Egy ilyen akció mindig kockázattal jár, de biztosak voltunk abban, hogy a rendszerünk hibátlanul működik."

1998-ban négy társasház felújítására került sor a finsterwalde-iFriedenstraße-ban. Ennek során többek között egy belső hőszigetelés került beépítésre 50 mm vastag Multipor ásványi lapokkal. A Hebel AG, a szigetelőlapok (akkori) gyártója felkérte a Cottbusi Brandenburgi Műszaki Egyetemet a projekt tudományos megfigyelésére. A beszámolók a belső hőszigetelés jó teljesítményét igazolják.

A Xella vállalatcsoport, melybe a Hebel AG is beolvadt, a házkezelőséggel történt egyeztetés alapján, 15 évvel a belső hőszigetelés beépítése után lehetőséget kapott arra, hogy az egyik lakásban felnyissák és megvizsgálják a belső szerkezetet. A cél az volt, hogy vizuálisan és mérésekkel elemezzék a belső hőszigetelés kritikus részleteit és ily módon dokumentálják a Multipor lapok belső oldali alkalmazásának hosszú távú hatásait. A hangsúly elsősorban a felület minőségén, a penészmentességen és a falakban, ill. a rendszer mögötti nedvességkezelésen volt. Ezt a műveletet két külső szakértő felügyelte: Dr.-Ing. Rudolf Plagge, a Drezdai Műszaki Egyetem Épületklimatikai Intézet Kutató és Fejlesztési laboratóriumának vezetője, valamint Dr. Gregor Scheffler a Dr. Scheffler & Partner GmbH mérnöki irodából. A helyszínen elvégezték a megfelelő méréseket és anyagpróbákat is vettek.

lakas1Az 1998-ban végzett felújítás során a Hebel cég a belső hőszigeteléssel kapcsolatos munkákat végig figyelemmel kísérte és dokumentálta.

A következő műveleteket hajtották végre 1998-ban:

  • homlokzat felújítása
    • tisztítás
    • újra fugázás és víztaszító felületkezelés (vakolatlan téglahomlokzat)
    • külső vakolat felújítása szigetelő vakolattal (vakolt homlokzat)
  • ablakok felújítása (cseréje)
  • belső hőszigetelés beépítése
  • belsőépítészet

Az 50 mm vastag belső hőszigetelés a vizsgált lakás minden helyisége külső falainak belső felületére felragasztásra került. Az ablakmélyedéseket is szigetelték a rendelkezésre álló helytől függően vékonyabb vagy vastagabb hőszigeteléssel. A belső falszegélyig a belső hőszigetelés gipszkartonlapborítást kapott. Ezeket ragasztással gipsz-tartalmú habarccsal egymástól 5 - 35 mm távolságra helyezték fel.

kivitelezes1w

A korabeli felújítás nem minden eleme történt szakszerűen. A csatlakozási pontok területén, mint például csatlakozóaljzatok és ablakpárkányok környékén, PU habbal töltötték ki azokat az üregeket, amelyeket a szigetelőlappal csak nehezen lehetett kialakítani. Ezen kívül a csatlakozóaljzatokat – a 3. ábrán látható módon – termikusan leválasztották egy vékony réteg ásványgyapottal a meglévő faltól.

kivitelezes2

A többi műveletet, különösen a vakolatlan téglás homlokzat újrafugázását és víztaszító felületkezelését a Hebelvállalatmár nem dokumentálta részletesen.

A lakásszövetkezet munkatársaival folytatott értekezés sem eredményezett pontosabb információkat a homlokzaton végzett műveletekre vonatkozóan. Az 1998. évi felújítási akciót a tapasztalatok alapján összességében pozitívan és sikeresnek ítélték meg. A belső hőszigetelés beépítése óta eltelt 15 év alatt nem tapasztaltak hibákat vagy károkat.

A Cottbusi Brandenburgi Műszaki Egyetem Alkalmazott Fizika Intézete a felújítást a belső hőszigetelés szempontjából folyamatosan felügyelte, 1998-tól 3 éven keresztül méréseket végeztek, illetve előrejelzést készítettek a falszerkezet nedvességének alakulásáról.

Az 1998. évi Hebel Technikum projekt dokumentálása, valamint a Brandenburgi Műszaki Egyetem által végzett tudományos támogatás beszámolói az eljárás alapvetően jó teljesítményét igazolják. Azonban már akkoriban rámutattak sok részletproblémára, mint például a vakolatlan téglahomlokzat fugázására vagy a szigetelőlapok részletes kötésére.

A helyszíni szemle során az épületrészek feltárása alkalmával különböző részleteket véleményeztek vizuálisan és mérésekkel. A belső hőszigetelés teljesen ép maradt. Sem a szigetelésen, sem általában az épületen nem lehetett károkat vagy minőségromlást megállapítani. A mért nedvességértékek mind az egyensúlyi nedvességtartalom tartományában voltak. Penészesedés nyomaira sem bukkantak.

Nem megfelelőnek, sőt kritikusnak minősítették a vakolatlan téglahomlokzatok fugázását. Ez különösen az északi falon, széles területeken nem megfelelő (folyamatos fugarepedés, morzsálódó szerkezet), és fokozott vízfelszíváshoz vezet csapóeső során. A hosszabb száraz időszak ellenére, a helyszíni szemle előtt jelentős nedvesség-különbségeket lehetett mérni az ép és a rossz fugázású területek között.

Három problémás terület állapítható meg a kivitelezés kapcsán:

  1. A nem teherhordó festékréteg eltávolításának a hiánya a meglévő belső vakolaton nem okozott kárt, mely csak a szigetelés nagyobb felületű lefejtése során az épületrész feltárásának területén vált nyilvánvalóvá.
  2. A csatlakozóaljzatok kivitelezése egy ásványgyapot háttérkitöltéssel és a többi üreg habbal történő kitöltésével nem okozott kárt, de ez a technika jelenlegi ismeretek alapján nem ajánlott.
  3. A nem megfelelően szigetelt hőhíd az ablakmélyedés részen kritikusnak értékelhető, mert itt a konstruktív kivitelezés gipszkarton burkolattal jelentősen a minimális hőszigetelési követelmények alatt van.

Összességében általánosan megállapítható, hogy a belső hőszigetelés ásványi szigetelőlapokkal a vizsgált objektumon 15 éve nagyon jól és nyilvánvaló károsodás nélkül működik. A hőszigetelő rendszer tekintetében bizonyos robusztusság igazolható, mivel a kritikus csapóeső-védelem és mai szemmel nézve kedvezőtlen kivitelezési rész ellenére sem keletkezett benne kár.

Az alkalmazás szempontjából az eredmények és tapasztalatok kiemelik a belső hőszigetelés gondos tervezésének és kivitelezésének szükségességét, különös tekintettel a hőhidakra és a csapóeső-védelemre.

Magyarországon 2009 óta ismerik és használják a Multipor hőszigetelő lapokat belső oldali hőszigetelésre. Az ásványi hőszigetelő lap alkalmazása belső oldalon hatékony megoldást jelent, amennyiben a külső homlokzati szigetelés nem megoldható pl: védett homlokzati architektúra, szomszédjogi problémák esetén például telekhatárra történő építkezésnél vagy sorházaknál, zártsorú beépítés esetén, illetve időszakosan használt helyiségeknél - konferencia termek.

A szükséges hőszigetelési vastagság meghatározható épületfizikai modellezéssel, amiben a Xella Magyarország Kft. szakmai segítséget nyújt. Szükséges továbbá a meglévő szerkezetek állapotfelmérése, különösen fontos a homlokzatok csapóeső elleni védelme.

A Multipor ásványi hőszigetelő lapokat nagy pórustérfogatuk és kiváló vízháztartásuk alkalmassá teszik vizes és sókkal terhelt pincefalak szigetelésére is. A cél elsősorban hosszú távon esztétikus, sókivirágzástól mentes és száraz belső felületek biztosítása. Jelenleg Magyarországon is folynak vizsgálatok a témához kapcsolódó mintaprojektek megfigyelésével. Egy speciális rendszer bevezetése 2018 első félévében várható.

A tanulmány igény szerint teljes terjedelmében, e-mailben igénylehető: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

 

 

Eseménynaptár

április 2024
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Keresés

banner kne 180 240

mehi-banner-media 120x240

Partnereink

EVOSZ-logo

measzlogo fb

 

 

logo rigips-w 

proidea-logo-fb

VarepitoPalyazat logo-web

 

 

bme logo-kicsi

 

Ybl-logo-kicsi

  mapasz-logo-web

 

zeosz-logo-webebsz logo 2

 

 

 HuGBC LOGO kicsi

 

TEGY-web

 Burkolattechnika-egyesulet-logo-web

 Hazicincer logo

    Kivet-logo-web

 

 

 

 

Construmalogo-web

  emsz-logo-web180

mti hirfelhasznalo

 

dimag logofinal-web

 
 
 observer logo-web