2024. március 28., csütörtök

UJ HONLAP BANNER 250 100

180308 BB 3536Hiánypótló céllal rendezték meg Kecskeméten az első IDEA Konferenciát, melyen a Puskás Stadion beruházásáról és a hazai építőipar jövője szempontjából meghatározó BIM-ről egyaránt komoly szakmai elemzések hangzottak el.

Kecskeméten csütörtökön elkezdődött az első ízben megrendezett IDEA 2018 mérnökkonferencia. Pintyőke Marcell, a KÉSZ Csoport marketing és kommunikációs igazgatója köszöntőjében hiánypótlónak nevezte a nemzetközi sztármérnököket is felvonultató kétnapos rendezvényt. „Ahol találkozik a nemzetközi tapasztalat, a tudás és az együttműködés, szinergiák jönnek létre" – emelte ki az igazgató, hozzátéve, hogy a rendezvény ráadásul a Magyar Mérnöki Kamara által akkreditált képzés.

Beszédében beidézte az IDEA konferenciát rendező Magyar Innovatív Építőipari Nyílt Klaszter (MIÉNK) üzenetét. Eszerint a találkozó célja „a magyar építőipari vállalkozások és szakemberek pozícionálása a nemzetközi piacon, valamint a nemzetközi tapasztalatok megszerzése és integrálása." Megfogalmazása szerint az esemény szükségességét és sikerét igazolják vissza azok a támogatók, akik a konferencia mellé álltak: a KÉSZ Csoport, mint fő támogató, a Puskás konzorcium, a Ferrobeton, a Duna-Dráva Cement, a Readymix BIM Design Kft., az ARC-S Design Kft., a Consteel, valamint a médiatámogatóként fellépő magyarepitok.hu.

Kedvet kell csinálni a fiatalok körében a szakmához

180308 BB 3587A hivatalos megnyitón Nagy Gyula, a Magyar Mérnöki Kamara elnöke történelmi visszatekintéssel indította útjára a konferenciát. Emlékeztetett, tavaly volt a 150-ik évfordulója, hogy Hollán Ernő és mérnöki társai 1867-ben megalapították a Magyar Mérnök és Építész Egyletet. Felhívta rá a figyelmet, hogy az elődeink az 1918 után bekövetkező rendkívül nehéz történelmi időkben is kiemelkedő mérnöki teljesítményre voltak képesek, amivel példát mutatnak a mai mérnökök számára.

Nagy Gyula azt is hangsúlyozta, az építőmérnöki szakma egyre keresettebb. „Egy épület tervezésében a tartószerkezeti, az épületgépészeti, az energetikai és elektrotechnikai tervezés is egyre bonyolultabb és egyre nagyobb részt kíván a tervezési munkában" – fogalmazott az elnök. Hozzátette, ezzel párhuzamosan drasztikusan csökkent az építőmérnöki karra jelentkezők száma. „Kedvet kell csinálni ehhez a szakterülethez, meg kell ismertetni a fiatalokkal a mérnökök munkáját" – húzta alá Nagy Gyula. Hozzátette, ahogy a mostani konferencia több külföldi előadója is megteszi, be kell mutatni a sikeres projekteket. „Megfelelő eszközökkel kell reklámozni a szakmát, és megmutatni, hogy nagyon szép hivatás."

Összevetették a régi és az új Puskás-stadion értékeit

A konferencia első napján teltház előtt zajlottak a neves külföldi szakemberek előadásai a kecskeméti Four Points Sheraton Hotel rendezvénytermében. A nemzetközileg is elismert sztármérnökök többek közt az innovatív konstrukciókhoz szükséges új szerkezetekről, illetve az ehhez szükséges innovatív szemléletről és kreatív párbeszédről értekeztek. Ennek szemléltetésére számos sikeres projektet mutattak be a világ minden pontjáról.

180308 BB 3841Kiemelkedő érdeklődés kísérte a Puskás Stadion beruházásával foglalkozó szekciót, melyen elsőként a konferencia szakmai főszervezőjeként korábban interjút adó Kocsis András Balázs a stadionépítési trendekről tartott előadást, a nemzetközi példákkal adva viszonyítási alapot a magyar nemzeti stadion projektjéhez. Az új stadion főtervezőjeként Skardelli György, a Közti Zrt. vezető tervezője is felszólalt, teljes körűen bemutatva az érvényesített építészeti és funkcionális szempontokat. A régi és az új stadion összevetéséhez is részletes adatokkal szolgált, melyekből többek közt kiderült, hogy az új lelátó legtávolabbi pontja 80 méterrel lesz közelebb a pályához, mint a régi stadion legtávolabbi pontja.

A projekt igazgatójaként Dúzs György elsősorban a korábban egy részletes interjúban is ismertetett organizációs kihívásokról beszélt, az utána következő Karakas János a West Hungária Bau Zrt. képviseletében a Puskás-stadion szerkezetépítési feladatait ismertette.

Kulcsfontosságú lesz a projektek megfelelő előkészítettsége

180308 DT 4888-PanoA nap záróeseményeként szintén kiemelkedő figyelmet kapott az építőipar jövőjét alapvetően meghatározó Building Information Modelling (BIM) témájában megszervezett kerekasztalbeszélgetés. Az időnként komoly vitákat is hozó, de végig építő jellegűnek bizonyuló megbeszélésen a tervezői oldalt a BIM Design Kft. ügyvezetőjeként Kelemen Csaba, a Közti Zrt. BIM-menedzsereként Petri Dávid, az In-Ex stúdió ügyvezetőjeként Molnár Balázs, az Arc-S Design ügyvezetőjeként pedig Bükkösi Raymond képviselte. A beruházói oldalról a Városliget Zrt. stratégiai igazgatójaként Rostás Zoltán, a Kiemelt Kormányzati Beruházások Központjának projektmenedzsereként Sebő Zoltán volt jelen, míg a szoftverfejlesztők nézőpontjának a Graphisoft kereskedelmi vezetője Reicher Péter, valamint a HungaroCad cégvezetője, Sabathiel Balázs adott hangot.

A kerekasztalbeszélgetés egyik többször is megfogalmazott tanulsága az volt, hogy a projektek megfelelő előkészítettségi szintje meghatározó alapfeltétele a BIM sikeres alkalmazásának, erre kell törekedni a BIM terjedése érdekében. Abban is több szakember egyetértett, hogy egyelőre még az sincs nincs tisztázva, hogy pontosan mit jelent a BIM fogalma, és az sem, hogy pontosan mit értünk a BIM alkalmazása alatt egy-egy projektben. Ugyanakkor – bár eltérő megoldási javaslatokkal – az a vélemény is egyértelműen megmutatkozott, hogy szükség van a BIM egységes kezelését biztosító szabványosításra.

Az első napot záró gálavacsorát Lepsényi István, a nemzetgazdasági minisztérium államtitkára nyitotta meg, aki a magyar gazdaság idei eredményeit taglalva kiemelkedőnek minősítette az építőipar szerepét a növekedésben. A kecskeméti mérnökkonferenciát méltatva, azon belül a napot záró BIM-kerekasztalbeszélgetést példaként kiemelve a politikus azt hangsúlyozta, az államigazgatás számára pontosan ilyen jellegű rendezvényekre van szükség, hogy fel tudják mérni egy-egy ágazat igényeit, és támogatni tudják az ott kibontakozó, előre mutató folyamatokat.

 

 

Forrás: Magyar Építők

 

 

Eseménynaptár

Március 2024
H K Sz Cs P Szo V
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Keresés

banner kne 180 240

mehi-banner-media 120x240

Partnereink

EVOSZ-logo

measzlogo fb

 

 

logo rigips-w 

proidea-logo-fb

VarepitoPalyazat logo-web

 

 

bme logo-kicsi

 

Ybl-logo-kicsi

  mapasz-logo-web

 

zeosz-logo-webebsz logo 2

 

 

 HuGBC LOGO kicsi

 

TEGY-web

 Burkolattechnika-egyesulet-logo-web

 Hazicincer logo

    Kivet-logo-web

 

 

 

 

Construmalogo-web

  emsz-logo-web180

mti hirfelhasznalo

 

dimag logofinal-web

 
 
 observer logo-web