2024. április 19., péntek

UJ HONLAP BANNER 250 100

A felpörgött tempójú építőipari működésben különösen fontos, hogy a folytonosan változó adathalmaz kezelése gyorsan és minél kevesebb hibával történjen. Ehhez két dologra van szükség: egy egységes nyelvre és egy jó, eljárást támogató, modellező szoftverre.

Az építőipari költségvetés- és ajánlatkészítés két nagy elemből áll össze, az árlistából és a mennyiségi kigyűjtésből. A mennyiségi kigyűjtés az egyik legnehezebb és ezáltal legkevésbé szeretett eleme az építőiparnak, nem véletlen, hogy a tervező, a beruházó és a kivitelező folyamatosan civakodik, hogy melyikük készítse el (végül mindegyik megcsinálja). Ráadásul az építés különböző fázisaiban különböző mélységű információkra, mennyiségi adatokra van szükségünk, így kezdetben csak a területi adatokra, végén már az adott oszlop betontérfogatára, vasmennyiségére és a zsaluzott felület nagyságára is. Az adatszükséglet folyamatosan változik és ezt az interaktív folyamatot minél gyorsabban és minél kevesebb hibával kell kezelni. Ehhez két dologra van szükség: egy egységes nyelvre és egy jó, eljárást támogató, modellező szoftverre.

EGYSÉGES NYELV: BIM

BIMAz építőipar digitalizációjában az elmúlt időszakban jelentős áttörést hozott a BIM (Building Information Modeling), amely iránymutatást ad az egységes kommunikációra, biztosítja az egységes nyelvet. A BIM folyamatos fejlődésben van, már kialakultak azok a szabványok, amelyek lehetővé teszik, hogy mindenki ezen a nyelven kommunikáljon, legyen az tervező, kivitelező vagy üzemeltető. A BIM nemcsak az épület térbeli geometriáját írja le, hanem adatokat is tartalmaz a különböző anyagokra, az építési időzítésekre és a költségre. Ezt nevezzük a BIM dimenzióinak, létezik 3D, 4D és 5D, sőt ma már 6D és 7D is. A ma kapható legtöbb építész és társtervező szoftver képes BIM szerinti adatokat kiadni IFC formátumban, amely már tartalmazza az összes szükséges információt.

AMIKOR EGYSZERŰVÉ VÁLIK A KIGYŰJTÉS

Ha a költségvetés készítője rendelkezik egy IFC modellel, akkor az STR Vision építőipari szoftverben egyszerűbbé válik a mennyiségi adatok kigyűjtése. Beolvasva a 3D-s modellt, a különböző szűrési feltételekkel ki tudja választani az objektumokat (például első emeleti vasbeton falak), és az elemek tulajdonságát lekérdezve nincs más feladat, mint átdobni a térfogatinformációt a költségvetés-program megfelelő sorába, és máris kész a tétel az ajánlatban.
Az adat nem egyszerűen átmásolódik a költségvetésbe, hanem kiépül egy aktív kapcsolat, ami biztosítja az interaktív módosítást az egész projekt során. Ezért az előző modellhez képest mindig megjeleníthető a 3D-s modellben a különbség. Ha az építész törölt egy falat a tervben, akkor a tétel(ek) törlését a költségvetésben csak el kell fogadni, vagy ha módosult az ablak mérete, ugyanígy, csak el kell fogadni az átvezetést. Így a mindennapos változások pillanatok alatt aktualizálhatók, nagyságrendileg lerövidítve a költségvetés-készítést és az árajánlat módosításának idejét, javítva a minőségi mutatókat.

ÉS AMIKOR MÁR BOLDOGSÁGGÁ VÁLIK A MENNYISÉGI KIGYŰJTÉS

Még ennél is jelentősebb gyorsulás érhető el, ha a fenti összrendeléseket lementi, majd ezekből csoportos szabályokat hoz létre. Egy következő társasház-építési projektben a szabályokat felhasználva a program automatikusan kiolvassa a 3D-s IFC modellből a mennyiségi adatokat, és hozzárendeli azokat a megfelelő árlistatételhez. Ha az árlista aktualizálva van, pillantok alatt rendelkezésre áll az árajánlat. Azon fejlesztőknek vagy kivitelezőknek, akik általában hasonló jellegű épületeket fejlesztenek, szinte gyerekjátékká válhat az árajánlat-készítés.
Az STR Vision az egyik legkomplexebb építőipari szoftver, a további funkciók is jelentős hatékonyságnövekedést nyújtanak. Ha szeretne megismerkedni ezzel a lehetőséggel, kérjen bemutatót a forgalmazótól.

www.epitoipariszoftver.huK-EP LOGO

 

 

 

STR blu web

 

 

 

Eseménynaptár

április 2024
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Keresés

banner kne 180 240

mehi-banner-media 120x240

Partnereink

EVOSZ-logo

measzlogo fb

 

 

logo rigips-w 

proidea-logo-fb

VarepitoPalyazat logo-web

 

 

bme logo-kicsi

 

Ybl-logo-kicsi

  mapasz-logo-web

 

zeosz-logo-webebsz logo 2

 

 

 HuGBC LOGO kicsi

 

TEGY-web

 Burkolattechnika-egyesulet-logo-web

 Hazicincer logo

    Kivet-logo-web

 

 

 

 

Construmalogo-web

  emsz-logo-web180

mti hirfelhasznalo

 

dimag logofinal-web

 
 
 observer logo-web