2019. február 22., péntek

 

 

55 eves az EMIAz ÉMI jogelődjét, az Építésügyi Minőségvizsgáló Intézetet 1963-ban hozták létre. Ma, 55 évvel később az ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. Magyarország legnagyobb épület- és építőanyag-ipari minőségellenőrző innovációs intézménye, a hazai építésügy meghatározó szereplője és szakmai szellemi központja. Tevékenységét országos lefedettséggel látja el, hozzáértését hazai és nemzetközi szinten egyaránt bizonyítja.

Az 1948-ban alapított Építéstudományi Intézet (ÉTI) részeként működő Minőségvizsgáló tagozat leválasztásával, az Építésügyi Miniszter 1963. február 12-i alapítói határozatával létrehozta az Építőipari Minőségvizsgáló Intézetet. Alapításának célja az volt, hogy az építő- és építőanyag-ipart egy független vizsgáló bázis szolgálja ki, kitüntetetten a termékek műszaki jellemzőinek szakszerű vizsgálatával, illetve az egységes vizsgálati dokumentumok elkészítésével.

Az ÉMI működését a mai napig meghatározzák létrehozásának alapvető céljai, ugyanakkor meg kell felelnie a jelen elvárásainak, kihívásainak is. A hazai építőipar növekvő tendenciáját, pályáját nem csak követnie kell, de előrelátónak és felkészültnek is kell lennie. Az ÉMI tevékenysége így ma igen sokrétű: műszaki szolgáltatások, minőség-ellenőrzés, műszaki szabályozás, irányelv-alkotás, kutatás-fejlesztés-innováció, nukleáris létesítmények szakértése, állami beruházásokhoz kapcsolódó feladatok ellátása, hazai és nemzetközi projektek, szakmai rendezvények szervezése, oktatás, lakossági tájékoztatás. Tagja számos európai és nemzetközi szervezetnek, mint az EOTA, az Egolf, az ENBRI, a WFTAO, a CIB, az ECTP, vagy a UEAtc. Az építési termékek megfelelőség-igazolását, az Építési Termék Irányelv előírásai alapján az Európai Bizottságnak bejelentett (notifikált) szervezetként az ÉMI Magyarország határain kívül is végzi.

Az alapítás óta eltelt több mint fél évszázados működés egyedülálló tapasztalattal, hozzáértéssel vértezte fel az ÉMI-t. Az építőipar területein (tartószerkezetek, épületfizika, tűzvédelem, vegyészet, épületgépészet, mechanika) felhalmozódott tudásának, szakértői tapasztalatának, valamint képzett, hozzáértő szakembergárdájának köszönhetően magas színvonalon nyújt szolgáltatásokat. Az 55 év alatt felhalmozódott tudást, szakértelmet az építésügyi szereplők számára is átadja konferenciák, előadások, rendezvények által.

A különböző építésügyi feladatokra az ÉMI, Magyarország legnagyobb komplex vizsgáló bázisaként országos laboratórium hálózattal több mint 2000 féle – amiből 1009 akkreditált – vizsgálatot képes teljesíteni a hazai és nemzetközi piacon. Kirendeltségei révén az egész országban el tudja látni tevékenységét. Az országos jelenlétet tovább erősíti 2017-től a mobil laboratórium, amelynek segítségével szakértői gyorsan és hatékonyan tudják elvégezni a helyszíni vizsgálatokat bárhol az országban.

Megalakulása óta az ÉMI a kutatás-fejlesztés-innováció, valamint a nemzetközi kapcsolatok és jelenlét területén is kimagasló fejlődésen ment keresztül, és alapozta meg hosszú távú működését, tevékenységét e téren is. Kutatást támogató és saját kutatás-fejlesztési tevékenységét kifejezetten a piacorientált kutatás-fejlesztésre összpontosítja, különös tekintettel a felsőoktatási intézményekkel, más (főként nemzetközi) társintézetekkel és ipari partnerekkel együttműködésben megvalósuló projektekre. A Társaság bekapcsolódik az építészeti kultúra fejlesztését szolgáló országos kutatási, műszaki fejlesztési, valamint az oktatási-képzési programokba. Mindezeken túl Nyugat-európai társkutató intézetek együttműködő vagy konzorciumi partnereként nemzetközi szinten is részt vesz kutatás-fejlesztési, pályázati felhívásokban.

Az ÉMI közreműködik az Európai Unió nemzetközi együttműködési programjaiban és Horizont 2020 kutatási keretprogramjában, valamint a 2016 júliusától a Covenant of Mayors (Polgármesterek Szövetsége - CoM) szervezettel kötött megállapodás alapján „Country Coordinator", azaz Nemzeti Koordinátorként támogatja a helyi és megyei önkormányzatokat a fenntartható településfejlesztés stratégiaalkotási folyamataiban.

Az ÉMI Nonprofit Kft. a rendezvényszervezés terén is kilépett a nemzetközi színtérre. 2017-ben elnyerte a Solar Decathlon egyetemi házépítő innovációs versenysorozat Európa-bajnokságának rendezési jogát. A versenyt mintegy 40 intézmény és 16 csapat részvételével, várhatóan legalább 100 ezer hazai és külföldi látogatóval 2019 nyarán rendezik meg az ÉMI szentendrei ipari és innovációs parkjában.

Ha röviden kellene összefoglalnunk azt, hogy ma, alapításának 55-dik évfordulóján mi az ÉMI filozófiája, azt mondanánk: minden tevékenységünk mozgatórugója a minőség és az innováció iránti elkötelezettség. Hisszük, hogy ez a törekvés a minőségi jövőt építi. Olyan épített környezetet, amely időtálló, fenntartható és élhető. Az ÉMI ezt kívánja támogatni tevékenységével.

 

További információ: www.emi.hu

 

 

Forrás: ÉMI

 

 

Eseménynaptár

Február 2019
H K Sz Cs P Szo V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 1 2 3

Keresés

Partnereink

EVOSZ-logo

measzlogo fb

 

 

logo rigips-w 

proidea-logo-fb

VarepitoPalyazat logo-web

 

 

bme logo-kicsi

 

Ybl-logo-kicsi

  mapasz-logo-web

 

zeosz-logo-webebsz logo 2

 

 

 HuGBC LOGO kicsi

 

TEGY-web

 Burkolattechnika-egyesulet-logo-web

 Hazicincer logo

    Kivet-logo-web

 

 

 

 

Construmalogo-web

  emsz-logo-web180

mti hirfelhasznalo

 

dimag logofinal-web

 
 
 observer logo-web