2024. március 29., péntek

UJ HONLAP BANNER 250 100

skillco-logo-horizontal rgbAz Európai Bizottság 2014-ben elfogadott új oktatási csomagterve az európai polgárok kulcskompetenciáinak és digitális készségeinek fejlesztését helyezi előtérbe, azaz egyrészt az egész életen át tartó tanuláshoz szükséges kulcskompetenciák fejlesztését, másrészt az ezekhez szükséges digitális készségek fejlesztését kívánja elősegíteni.

A Szlovén Építőipari és Építőanyag Kamara által koordinált SKILLCO projekt ezeket az EU csomagtervében megfogalmazott ajánlásokat kívánja a projekt célkitűzései közé beintegrálni. A SKILLCO projekt ugyanis az építőipar területén fellelhető képzettségi hiányosságok megszüntetését tűzte ki céljául. A projekt megvalósításában a szlovén partner mellett egy német és magyar építőipari szakmai szervezet, valamint egy-egy szlovén, német és magyar szakképző iskola vesz részt. A projekt eredményeinek széles körben történő terjesztéséhezpedig a FIEC, az Európai Építőipari Szövetség nyújt szakmai segítséget.

A 2016 novemberében induló projekt első lépéseként a projekt partnerei összevetették az egyes országok építőipari szakképzési rendszereinek sajátosságait és az építőipari szakmák képzési programjait. Ezt követően az építési vállalkozások képviselői, valamint a szakiskolák korábban végzett tanulói körében végzett interjúk segítségével feltérképezték azokat a képzettségi hiányosságokat, amelyekre az építőipari szakunkásoknak a napi munkavégzésük soránszükségük lenne, azonban ezek a témakörök nem, vagy nem kellő hangsúllyal szerepelnek a szakiskolák jelenlegi tananyagában.

A projektpartnerek által készített interjúk elemzését végző, a kivitelező cégek szakembereiből összeállított munkacsoportok – fókuszcsoportok – az építőipari ágazatban az alábbi négy képzettségi hiányosságot azonosították:

  • Szövegértés: Az építési üzemterv és az építési munkák sorrendjének megértése, valamint a projekt dokumentációjának olvasása/megértése, időtervek készítése az ICT (Információ és Kommunikáció Technológia) segítségével az építési helyszínen.
  • Számolás: költségszámítás, költségelőirányzatok készítése a kivitelezés során munkacsoportok számára vagy kis objektumokhoz.
  • Munkahelyi biztonság és egészségvédelem: A csont-izomrendszeri rendellenességek megelőzésére szolgáló intézkedések és az ergonómia alapjai.
  • Környezettudatosság („zöld ismeretek"): építőipari hulladék-anyagok újbóli felhasználása, újrahasznosítás a potenciálisan káros anyagok biztonságos felhasználásával.

A partnerek a kiválasztott négy képzettségi hiányosság oktatására a Szlovén Szakképzési Intézet által kidolgozott oktatás-módszertani irányelvek alapján két tananyagmodult dolgoznak ki. Az „A" modul a szakiskolákban tanuló fiatalok, a „B" modul pedig az építőiparban dolgozó szakmunkások továbbképzésére szolgál. A négy tananyagegység közül a Kecskeméti Szakképzési Centrum munkatársai a Szövegértés témakörét dolgozzák ki.

A tananyagegységekhez egyúttal rövid videó spotok is készülnek. Egy videó magát az adott témakört mutatja majd be. Minden témakörköz készül még két másik videó spot is,ezek közül az egyik az adott szakterület rossz gyakorlatát, míg a másik a követendő, helyes gyakorlatot mutatja be. Ezek rövid, általában 2-3 perces videók, melyik applikáció formájában az okos-telefonokon, illetve a számítógépeken is elérhetők leszek. Az applikációk egyúttal a tanulók, illetve a már az ágazatban dolgozó szakemberek témakör iránti figyelmének felkeltését is szolgálják majd.

Nadteto-SKillcoEmellett a projekt egyik fontos célkitűzése az is, hogy néhány olyan, ma már kevésbé alkalmazott építési technológiát is bemutasson, amelyet az adott országban, a korábbi évszázadokban széles körben alkalmaztak, azonban napjainkban már kevésbé, inkább csak a felújításoknál alkalmaznak. Azonban ezeknek az építési technikáknak a fiatalok számára történő bemutatása, megismertetése a hagyományőrzés szempontjából rendkívül fontos feladat. A német partner a favázas építési technológiát, a szlovén partner a fa szénaszárítók építését, míg a magyar partnerek a nádtetőépítés témakörét mutatják be.

A projekt jelenlegi szakaszában a partnerek a videofilmek készítése mellett a tananyag- egységek összeállítását, az elkészült anyagok lektorálását és mindhárom partnerország nyelvére történő lefordítását végzik. Mindhárom partnerországban konferenciát szerveznek a projekt célkitűzéseinek és eddig elért eredményeinek bemutatására az építőipari szakképző intézmények munkatársai, valamint a szakképzés tartalomfejlesztésében érintett szakképzési szakemberek számára. A magyarországi konferencia 2018. április 25-én, a Szakma Sztár Fesztivál keretében a HUNGEXPO „A" pavilonjában kerül majd megrendezésre.

Kapcsolódó cikk(ek):
Szakképzési hiányosságok az építőiparban (SKILLCO projekt)

SKILLCO – innovatív projekt az építőiparban előforduló képzettségi hiányosságok megszüntetésére

A kiválasztott négy képzettségi hiányosság megszüntetésére kidolgozott tananyagmodulok elkészültét követően mindhárom partnerországban un. pilot tanfolyamokat tartanak, és ezek tapasztalatainak kiértékelését követően kerülnek a tananyagegységek véglegesítésre.

A SKILLCO projekt 2016 novemberében indult és 2019 októberében fejeződik be. A projekt az Erasmus+ program keretében az EU anyagi támogatásával valósul meg.

 

eu flag co fundedPete Zoltán
ügyvezető igazgató helyettes
ÉVOSZ

 

 

Eseménynaptár

Március 2024
H K Sz Cs P Szo V
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Keresés

banner kne 180 240

mehi-banner-media 120x240

Partnereink

EVOSZ-logo

measzlogo fb

 

 

logo rigips-w 

proidea-logo-fb

VarepitoPalyazat logo-web

 

 

bme logo-kicsi

 

Ybl-logo-kicsi

  mapasz-logo-web

 

zeosz-logo-webebsz logo 2

 

 

 HuGBC LOGO kicsi

 

TEGY-web

 Burkolattechnika-egyesulet-logo-web

 Hazicincer logo

    Kivet-logo-web

 

 

 

 

Construmalogo-web

  emsz-logo-web180

mti hirfelhasznalo

 

dimag logofinal-web

 
 
 observer logo-web