2019. március 26., kedd

 

eiffel epitkezesHárom kontinens, három ikonikus épület, három különleges kihívás. Szigetelésre minden épületben szükség van, az energiahatékonyság, a környezeti ártalmak csökkentése, vagy az épületben tartózkodó, dolgozó emberek életkörülményeinek javítása érdekében. Ha a párizsi Eiffel-toronyról, a new yorki Empire State Buildingről, vagy a Szingapúrban található Marina Bay Sands Hotelről van szó nyilvánvaló a feladat nagysága.

Minden szakember álma (rémálma?) az olyan bonyolult szerkezetű, ikonikus épületeken végzett munka, mint a párizsi Eiffel-torony, a new yorki Empire State Building, vagy a szingapúri Marina Bay Sands Hotel. Ezen épületek szigetelésének számos egyedi és különleges kihívásnak kell megfelelni, azonban van egy közös pont mindháromban: a rendkívüli biztonsági igények. Mindhárom épület kifejezetten magas (az Eiffel-torony és az Empire State Building volt ugye a világ legmagasabb épülete, de a Marina Bay Sands Hotel épületei is majd 200 m magasak), rengetegen fordulnak meg bennük (gondoljunk csak a sok turistára), így nyilvánvaló, hogy semmi esély nem adható egy esetleg véletlenül kialakuló tűznek. Nem véletlenül választották tehát mindhárom épület esetében a ROCKWOOL-t partnernek a különleges igényű szigetelések megtervezéséhez és megvalósításához.

Talán az első kérdés, ami rögtön mindenkinek eszébe jut: mit is kell szigetelni egy vasszerkezeten? A válasz egyszerű, ugyanis a párizsi Szajna-part világörökség részét alkotó Eiffel-torony, üzemeltetői 2012-ben felújítatták a torony 57 méter magasan lévő első emeletét. A felújításnak két fontos célja volt: a mozgáskorlátozott látogatók számára is hozzáférhetővé tenni a helyszínt, és az épület energiateljesítményének jelentős javítása, hogy megfeleljen a korszerű építési szabványoknak és követelményeknek.

Ezért ROCKWOOL termikus napenergia hőszigetelést építettek be, szél- és vízenergiát is hasznosítanak, korszerű esővízgyűjtést alakítottak ki, valamint az energiatakarékos LED világítást építettek be.

empire-state-buildingA 381 méter Empire State Buliding a világ leghíresebb irodaháza, és a város második legmagasabb épülete. A toronyház 21., 25., 30. emeletén pár éve zöldtetős szerkezetet alakítottak ki. Az épület fenntartói szerettek volna a hőszigetelő anyag fedéséhez olyan fedőlapot használni, ami képes ellenállni a hőmérséklet-változásoknak és a külső légköri hatásoknak, valamint víz- és tűzálló. További fontos szempont volt még a környezetbarát szigetelés használata is.

A ROOCKWOOL az alacsony lejtős tető szigeteléséhez használatos Monoboard Plus nevű, rigid, egyenletes testsűrűségű, bitumen bevonatú kőzetgyapot szigetelőlemezt javasolta munkára, amit egy 4 fő réteget tartalmazó szerkezetbe építettek be.

empire szerkezeti rajz

Egy 381 méter magas épület esetében nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a javasolt kötetgyapot termék tűzvédelmi szempontból a legmagasabb, A1 besorolású, tehát nem éghető, abszolút tűzbiztos, mivel ez esetben az átlagosnál sokkal szigorúbb tűzbiztonsági előírásoknak kell az ilyen magas épületeknek megfelelnie. A javaslat természetesen megfelelt minden kritériumnak, hiszen 100%-ban természetes anyagból készült és a környezet védelmét elősegítő termék.

marine bayBár a három épület közül Szingapúr legismertebb luxusszállodája a Marina Bay Sands a legalacsonyabb, de különleges formája miatt talán ez az épület volt a legnehezebb feladat. Az épület dizájnját kártyavár ihlette, de minden épület erős és biztonságos, aminek titka a fényűző homlokzat alatt rejtőzik. A ROOCKWOOL-ra váró kihívás során a legfontosabb elvárások a klíma kontroll, az akusztikus kényelem, és a tűzbiztonság volt.

A feladat nagyságát jelzi, hogy a projekt mérnökei, Arup, Parsons and Brinkerhoff , akik a sidney-i operaház konstrukciós találós kérdéseit is megoldották a 60-as években, úgy fogalmaztak, hogy „(ezt a feladatot) a legnehezebb teljesíteni az egész világon". Ezért, némileg szokatlan módon, a céget egészen korán, már a korai tervezési fázisban bevonták a projektbe, a tartós, akusztikusan kényelmes és tűzbiztos terek létrehozása érdekében.

ROCKWOOL szigetelés került a sokszor szabálytalan geometriájú mennyezetekbe, válaszfalakba, függöny falakba, miközben a fejlett épületgépészeti szolgáltatásokat is minden térbe integrálták, amiket szintén a cég termékeivel szigeteltek.

A kőzetgyapot jó hangszigetelő tulajdonsága igen fontos volt, mivel szállodáról és egyben szórakoztatóközpontról van szó, a pihenni vágyó vendégek nyugalmát védeni kell a szórakoztató részleg átható zajától.

Az említett épületek persze kiragadott elemei azon épületek listájának, melyeket ROCKWOOL szigeteléssel építettek, de a cég büszkén mondhatja el, hogy csak e három helyszínen évi közel 50 millió ember biztonságát szolgálják a tűzbiztos szigetelő rendszerek.

(látogatószámok: az Eiffel-torony 7 millió/év, Empire State Building 3 millió/év, Marina Bay Sands Hotel épületei 38,5 millió/év (2012))

 

 

Forrás: VM Komm

 

 

Eseménynaptár

Március 2019
H K Sz Cs P Szo V
25 26 27 28 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Keresés

Partnereink

EVOSZ-logo

measzlogo fb

 

 

logo rigips-w 

proidea-logo-fb

VarepitoPalyazat logo-web

 

 

bme logo-kicsi

 

Ybl-logo-kicsi

  mapasz-logo-web

 

zeosz-logo-webebsz logo 2

 

 

 HuGBC LOGO kicsi

 

TEGY-web

 Burkolattechnika-egyesulet-logo-web

 Hazicincer logo

    Kivet-logo-web

 

 

 

 

Construmalogo-web

  emsz-logo-web180

mti hirfelhasznalo

 

dimag logofinal-web

 
 
 observer logo-web