2024. március 28., csütörtök

UJ HONLAP BANNER 250 100

MEHI-kepzes-kep1Fontos és igen időszerű témát boncolgatott a Magyar Energiahatékonysági Intézet (MEHI) négyállomásos képzéssorozata 2017 májusa és novembere között. A rendezvények fókuszában az a kérdés állt, hogy a megemelt energiahatékonysági követelményekre teherként vagy inkább lehetőségként tekintsünk-e. Vajon visszaszorulnak, esetleg drágulnak-e a beruházások a sztenderdek szigorodása miatt, vagy inkább ösztönzően hatnak az energiahatékonyabb épületek elterjedése felé.

A megemelt épületenergetikai előírások, amelyeket a 7/2006-os TNM rendelet szabályoz Magyarországon, két lépésben kerülnek bevezetésre: 2018-tól a költségoptimalizált és 2021-től a közel nulla energetikai szint. Számos kérdés merül fel ezek hatásaival kapcsolatban; többek között az, hogy a megváltozott követelmények mennyiben befolyásolják a beruházók döntéseit, az üzemeltetők szempontjait, milyen kihívásokkal kell szembenéznünk ahhoz, hogy ezeknek megfeleljünk, illetve milyen műszaki-technológiai megoldások állnak rendelkezésre.

MEHI-kepzes-kep2A képzés egyszerre célozta a jogszabályi előírások bemutatását és megvitatását, valamint a konkrét kivitelezéssel kapcsolatos tapasztalatokat, tudnivalókat, kihívásokat mind az építészeti, mind a gépészeti oldalról. A hatékonyság sok mindenből fakadhat: a technológia fejlődéséből, a jobb hatásfokkal működő berendezések alkalmazásából, ugyanakkor az energiafelhasználás hatékonyságára a fogyasztási szokások, a folyamatok optimalizálása is jelentős befolyással bírnak. A szakmai előadások így olyan témákra fókuszáltak, amelyek elsősorban gyakorlati oldalról közelítették meg a kérdéskört. A képzés, amelyet a Magyar Építész Kamara is akkreditált, és a Magyar Mérnöki Kamara ajánlott képzéseként szerepelt, elsősorban a műszaki szakembereknek szólt, közülük is inkább az építkezések kivitelezéséért felelősöknek. műszaki ellenőröknek. A négy alkalommal megrendezett eseményen összesen 160 fő vett részt.

Képzés felépítése, tematika

A tematika jól felépített volt, az előadások egymásra tudtak épülni. A résztvevői visszajelzések a képzés hasznosságát 5-ös skálán 4,5-re, az új illetve gyakorlatban hasznosítható információk alapján egyaránt átlagosan 4,1-re értékelték. Több mint 50% jelezte, hogy szívesen hallana még más témákról is.

Fontos tapasztalat, hogy az erősségünk a gyakorlati információk bemutatásában van.

Tanulságok

A rendezvénysorozat egyik tanulsága, hogy nagy a bizonytalanság az épületek tervezéséért és kivitelezéséért felelős szakemberek között az energetikai előírások változásának alkalmazásában.

Nagy szükség van az elméleti tudnivalók gyakorlattá alakítására, melyre a MEHI szakmai partnerei kiváló példákat tudtak bemutatni. Nagy előnye volt a rendezvénynek az a rendszerszemlélet is, melyet az építész és gépész szakemberek együtt gondolkodása valósított meg. A sikerhez hozzájárult az előadói csapat felkészültsége és lelkesedése mellett a rendezvény jól felépített tematikája, és az egyedi témaválasztás is.

 

 

További információ: www.mehi.hu

 

 

Eseménynaptár

Március 2024
H K Sz Cs P Szo V
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Keresés

banner kne 180 240

mehi-banner-media 120x240

Partnereink

EVOSZ-logo

measzlogo fb

 

 

logo rigips-w 

proidea-logo-fb

VarepitoPalyazat logo-web

 

 

bme logo-kicsi

 

Ybl-logo-kicsi

  mapasz-logo-web

 

zeosz-logo-webebsz logo 2

 

 

 HuGBC LOGO kicsi

 

TEGY-web

 Burkolattechnika-egyesulet-logo-web

 Hazicincer logo

    Kivet-logo-web

 

 

 

 

Construmalogo-web

  emsz-logo-web180

mti hirfelhasznalo

 

dimag logofinal-web

 
 
 observer logo-web