2024. április 18., csütörtök

UJ HONLAP BANNER 250 100

Október folyamán egy vidám hangvételű internetes kérdőív segítségével tudakoltuk meg kivitelező szakemberek véleményét, szokásait. A kérdések összeállításánál nem titkolt célunk volt rávilágítani az üveggyapot termékek és a kőzetgyapot könnyűlemezek közötti alapvető hasonlóságokra és kirívó különbségekre.

A számos beérkezett válasz alapján bátran állíthatjuk, hogy a játékban résztvevők többsége nagyon is jól ismeri a különbségeket, az előnyöket és hátrányokat egyaránt.

TermekskalaA Knauf Ecose gyártási technológia előnyös következményei

A Knauf Ecose üveggyapot nem szúr, selymes tapintású. Csekély a kiporzása, könnyen alakítható, rugalmas és alaktartó szigetelő anyag. Ezzel szemben a kőzetgyapot bizony szúrós, porzik, rugalmatlanul merev. Előny az üveggyapot javára.

A felhasználás során (szállítás, tárolás, beépítés) jelentkező előnyök a Knauf Ecose üveggyapot javára

A tömörített csomagolásnak köszönhetően fele, inkább harmada a tárolási deponálási hely szükséglete. Fele, inkább harmada a szállítási, anyagmozgatási tennivaló. Fele, inkább harmada a felhasznált csomagolóanyag (fólia) és raklap mennyisége, tehát a keletkező hulladék az építés helyszínén. Előnyök természetesen az üveggyapot javára.

A két terméktípus előállítása (alapanyag, gyártás, csomagolás, tárolás, szállítás) közötti lényeges különbségek, elsősorban a környezet megóvása, fenntarthatóság szempontjait figyelembe véve

Az üveggyapot szigetelés alapanyaga 80-90%-ban újrahasznosított üveghulladék. Veszélyes anyagot semmisítünk meg tehát a gyártás során.

Kőzetgyapot esetében bazaltkövet robbantunk és fejtünk, zúzunk, darálunk és szállítunk, nagy teljesítményű gépek, berendezések és szállító eszközök igénybevételével. Nagy teljesítmény, nagy (fosszilis eredetű) üzemanyag fogyasztás, komoly mértékű károsanyag emisszió.

Azonos mennyiségű és hőtechnikai tudással bíró hőszigetelés előállításához éppen fele mennyiségű veszélyes üveghulladékot kell megsemmisítenünk a robbantott, bányászott bazaltkőhöz viszonyítva.

Ezen fele (veszélyes üveghulladék) anyagmennyiséget éppen fele akkora hőmérsékletre kell hevítenünk olvadáspontig az üveggyapot előállítása esetén. Sokszorosa viszont a kőzetgyapot gyártás során az elégetett koksz (fosszilis energiahordozó) mennyiségnek és károsanyag kibocsátásnak az üveggyapothoz viszonyítva. Az üveggyapot kemencét földgázzal és/vagy napelemparki villamosenergia fölhasználásával fűtjük. További lényeges előnyök az üveggyapot javára.

Ár-érték arányok, azonos műszaki teljesítményre (mennyiség és minőség) vonatkoztatva

Figyelembe véve a valós piaci árszinteket, bátran kijelenthetjük: azonos műszaki tartalom mellett érezhetően alacsonyabb áron szerezhető be az üveggyapot szigetelés. A kőzetgyapot csúcstartó (hővezetési tényező) Ld= 0,034 (Knauf Nobasil FKD N thermal homlokzat) míg üveggyapot esetében 0,032 is könnyen teljesíthető (Unifit 032). A két anyagtípus további közös jellemzői egyaránt: A1 nem éghető, hidrofób, ásványi alapanyagú, ön- és alaktartó. Ismét további lényeges előnyök az üveggyapot javára.

A játékban résztvevők válaszaikkal igazolták a fenti tényeket. Megköszönve aktivitásukat itt is megerősítjük: jól döntenek abban az esetben, ha üveggyapotra cserélnek ott ahol az építési feladat ezt lehetővé teszi.

 

További információ: www.knaufinsulation.hu

 

 

Forrás: Knauf Insulation

 

 

Eseménynaptár

április 2024
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Keresés

banner kne 180 240

mehi-banner-media 120x240

Partnereink

EVOSZ-logo

measzlogo fb

 

 

logo rigips-w 

proidea-logo-fb

VarepitoPalyazat logo-web

 

 

bme logo-kicsi

 

Ybl-logo-kicsi

  mapasz-logo-web

 

zeosz-logo-webebsz logo 2

 

 

 HuGBC LOGO kicsi

 

TEGY-web

 Burkolattechnika-egyesulet-logo-web

 Hazicincer logo

    Kivet-logo-web

 

 

 

 

Construmalogo-web

  emsz-logo-web180

mti hirfelhasznalo

 

dimag logofinal-web

 
 
 observer logo-web