2018. december 17., hétfő

A hazai építőipar teljesítménye 2017-ben rég nem látott javulást mutat. Az idei év második negyedévében 35%-ot meghaladó mértékben nőtt a termelés volumene, és a kedvező tendencia várhatóan folytatódik az év hátralévő részében is. Mindezt alátámasztja az is, hogyaz építőipari vállalkozások májusi szerződésállománya 53,2%-kal volt magasabb 2016 azonos időszakához képest – derül ki az Euler Hermes magyarországi építőipari elemzéséből.

A pozitív trendet több, egymástól független dolog is elősegítette: az uniós finanszírozású, illetve az állami közbeszerzésű projektek magas száma, a Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) és a lakások áfacsökkentése. A növekvő kereslet és az ehhez kapcsolódó termelésnövekedés elvileg pozitív hatással lenne a szektor jövedelmezőségére is, erre azonban erős nyomást gyakorol az építőanyagok árának folyamatos növekedése és a képzett munkaerő egyre aggasztóbb hiánya.

Az építőipar folyamatos, fenntartható, hosszútávú növekedése az egyik legegyértelműbb jele egy ország gazdasági fejlődésének. A 35%-os növekedés, melyet 2016 és 2017 második negyedéve között a magyarországi építőipar elért, az EU tagországok között is a legjobb eredmény, ami mindenképpen pozitív fejlemény. Mindez ugyanakkor nagyrészt köszönhető az alacsony 2016-os bázisnak, illetve az állami és uniós beruházások magas szintjének, így egyelőre a folyamatosság és a fenntarthatóság kapcsán komoly kérdőjeleket láthatunk.

Az Euler Hermes szektorelemzése alapján az épületek és az egyéb építmények esetében is komoly növekedés láthatunk a vizsgált időszakban: az előbbi 27,2, míg az utóbbi 46,7 százalékkal tudott bővülni. Az épületek kapcsán elsősorban az ipari és raktárépületek, kisebb mértékben a sport- és oktatási létesítmények jelentették a növekedés alapját. Az egyéb építmények esetében a termelés az út-, vasút- és közműépítési munkák következtében bővült. Ez a kedvező tendencia várhatóan a 2017-es év hátralevő részében is folytatódik, mivel a szerződések száma emelkedik: a májusban megkötött új szerződések mennyisége 53,2% -kal nőtt az előző év azonos időszakához képest. Az építőipari vállalkozások szerződésállományának volumenében még ennél is nagyobb növekedést láthatunk: idén május végére 94,3 százalékos emelkedést mutatott fel egy év alatt a hazai építőipar, elsősorban az építményeknek köszönhetően.

Az Euler Hermes elemzése alapján a hazai építőiparról a fent kifejtett kimagasló növekedésen kívül a további jellemzők állapíthatóak meg:

  • A képzett munkaerő hiánya egyre komolyabb problémákat okoz a szektorban, és a más ágazatokhoz képest is szignifikánsabban növekvő bérek miatt csökkenti a jövedelmezőséget.
  • Az építőanyag-kapacitásokat a legtöbb esetben már akár 16-18 hónappal az építkezés megkezdése előtt le kell kötni jelenleg annak érdekében, hogy időben kezdődhessen az adott építkezés.
  • A Családi Otthonteremtési Kedvezményre jelentkezők száma elérte az 50 ezret, az igényelt támogatási összeg pedig meghaladta a 126 milliárd forintot, ami szintén komoly hatással volt a teljes szektorra.
  • A magyar építőipar teljesítménye nemzetközi szempontból is figyelemre méltó: a kiadott építési engedélyek számán és az alapterület nagyságán alapuló mutató az Eurostat elemzés szerint 2014 első negyedéve és 2017 első negyedéve között az EU-ban 26%-kal bővült, míg Magyarországon 181%-kal.
  • A piac szerkezete oligopolisztikus, 5-10 nagyvállalattal, akik jellemzően részt tudnak venni a közbeszerzéseken, a kisebb piaci szereplők pedig jellemzően alvállalkozók.

Az ágazatban tapasztalható fizetési fegyelem ebben az évben jelentősen javult. A javuló trend ellenére azonban a késedelmes fizetések aránya a szektorban még mindig számottevő; jelenleg 30% körül mozog, de ezeknek nagyságrendileg 90%-át általában végül kiegyenlítik az adósok. Az építőiparban tevékenykedő cégek elemzését nehezíti, hogy az utolsó rendelkezésre álló auditált pénzügyi adatok a 2016-os év negatív trendjét tükrözik, a 2017-es évközi pénzügyi adatok elérhetősége pedig korlátozott. A szektor megítélésében továbbra is nehezítő tényező az újonnan alapított cégek jelentős száma, valamint a cégcsoportok transzparenciája, és a projekt cégek megítélése" - mondta el Bujdosó Tünde, az Euler Hermes Hitelbiztosító kockázatkezelési igazgatója.

Az Euler Hermes elemzéseiről
A nemzetközi és hazai szinten piacvezető hitelbiztosító, az Euler Hermes negyedévente készíti el országkockázati elemzését a világ minden országáról, melynek során felmérik egy adott ország vállalkozásainak esetében a nemfizetés kockázatait, ezáltal segítséget nyújtanak a külkereskedelemben érintett vállalatoknak üzleti döntéseik meghozatalában. A hitelbiztosító az országkockázati elemzéseken felül szektorkockázat-előrejelzést és egyéni szintű cégkockázatot is vizsgál. A most ismertetett építőipari és fémipari elemzéseken túl számos szektorról, többek között a kereskedelemről és az élelmiszeriparról is rendszeresen készítenek elemzést az Euler Hermes szakértői.

Az építőipar mellett az Euler Hermes a magyarországi fémiparról is önálló negyedéves szektorelemzéseket készít. A közel 85.000 munkavállalót foglalkoztató fémipar kulcsfontosságú szállítója az építőiparnak és az autóiparnak is, amelyek az elmúlt öt évben a leggyorsabban növekvő ágazatok között voltak Magyarországon. A hazai fémipar a második negyedévben jobban teljesített az EU átlagánál, ráadásul meghaladta a 2008-as válság előtti eredményét is. Az ágazat pozitív teljesítménye főként az építőipar fellendülésének köszönhető, ráadásul az Audi, a Mercedes és a Suzuki – mely cégek komoly termelési kapacitással rendelkeznek Magyarországon – az elmúlt 2 év során új modelleket vezettek be, további lendületet adva a szektornak. Ez a pozitív trend várhatóan hosszabb távon folytatódik: 2016-ban a fémipar össztermelése 1.920 milliárd forint volt, ami a hazai ipari termelés 7,3% -át tette ki, mindezt 3,2%-os éves növekedés mellett.

A fentiekből következően az építőipar és a kapcsolódó szektorokban működő cégek vegyes képet mutatnak, azok megítélése során a pénzügyi adatokon felül sok egyéb tényezőt is figyelembe kell venni. Ennek megfelelően az egész hazai építőipar és a fémipar is a közepes kockázatú szektor-besorolásban található a hitelbiztosító osztályozási rendszere alapján.

Ezzel összefüggésben megemlíthető az is, hogy az Euler Hermes által a magyarországi piacon nyújtott hitelbiztosítási fedezet nagyságrendileg 20%-a köthető az építőiparhoz és a fémiparhoz.

 

 

Forrás: Flow PR

 

 

Eseménynaptár

December 2018
H K Sz Cs P Szo V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Keresés

MEHI-kepzes 180x180

Partnereink

EVOSZ-logo

measzlogo fb

 

 

logo rigips-w 

proidea-logo-fb

VarepitoPalyazat logo-web

 

 

bme logo-kicsi

 

Ybl-logo-kicsi

  mapasz-logo-web

 

zeosz-logo-webebsz logo 2

 

 

 HuGBC LOGO kicsi

 

TEGY-web

 Burkolattechnika-egyesulet-logo-web

 Hazicincer logo

    Kivet-logo-web

 

 

 

 

Construmalogo-web

  emsz-logo-web180

mti hirfelhasznalo

 

dimag logofinal-web

 
 
 observer logo-web